Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu satsar vi på fler poliser och mer välfärd

Finansminister Magdalena Andersson, Socialdemokraterna. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Poliser ser över säkerheten i Visby. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Genom att vi skapat ordning och reda i statsfinanserna är Sverige i ett mycket gynnsamt läge. 

Vi har nu resurserna att satsa på fler poliser, fler soldater och mer välfärden, skriver finansminister Magdalena Andersson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige och svenske ekonomi befinner sig i ett helt nytt läge.

Regeringen har bytt skattesänkningar mot investeringar vilket har fått hjulen att börja snurra i ekonomin. 200 000 fler har kommit i jobb jämfört med när vi tillträdde. Genom att få fler i arbete, genom att vi fört en stram finanspolitik och lagt om den förra regeringens ohållbara migrationspolitik har vi vänt underskott till överskott i de offentliga finanserna.

Men vi har också stora utmaningar.

Med ökande gängkriminalitet måste vi förstärka polisen för att hantera nya utmaningar. De nyanlända som kom under flyktingkrisen kommer nu ut på arbetsmarknaden. Det kommer att behövas stöd och insatser för att alla ska anpassa sig till svensk arbetsmarknad. Men något som getts mindre uppmärksamhet är välfärdens särskilda läge.

Och det är vad jag framför allt kommer att tala om i dag; Välfärden. Kärnan i den svenska modellen. En allmän och lika välfärd av hög kvalitet. Vård, skola och omsorg i hela landet. 

 

LÄS MER: Varför är du inte stolt över oss, Löfven?

 

Sverige befinner sig just nu i ett dramatiskt demografiskt skifte. Fram till år 2025 blir vi cirka 300 000 fler barn och lika många fler över 70 år i Sverige. Att många vill bilda familj och att vi lever allt längre är glädjande. Men det leder också till ett ökat tryck på kommunsektorn som ansvarar för de välfärdstjänster som framför allt används av barn och äldre. I närtid kommer det att behöva byggas 1 200 förskolor, 600 grundskolor, 300 gymnasieskolor och 300 äldreboenden. Och tusentals behöver anställas i verksamheterna; vårdpersonal, förskolepersonal, lärare för att garantera välfärden.

Välfärden är den viktigaste mekanism vi har för att utjämna livschanser och livskvalitet mellan medborgarna. Medan man i Trumps USA nu debatterar en sjukvårdsreform som tar ifrån miljontals amerikaner vård, ska Socialdemokraterna i Sverige säkerställa att hela landet får en sjukvård, äldreomsorg och skolgång som skänker människor trygghet och möjligheten att infria sina bästa stämningars längtan.

 

LÄS MER: Almedalsdissen ett populistiskt SD-trick

 

Nu står Sverige inför ett avgörande vägval. I skuggan av regeringsfrågan har oppositionens ekonomiska politik hamnat i skymundan – men det är av all vikt att den börjar belysas. De fyra borgerliga partiernas har föreslagit skattesänkningar på sammanlagt 70 miljarder. Sverigedemokraterna vill själva sänka skatten med drygt 50 miljarder, och ge de som tjänar över 100 000 kronor i månaden en skattesänkning på 46 000 kronor per år. 

Dessa löften skulle inte bara äta upp Sveriges överskott i de offentliga finanserna och omöjliggöra nödvändiga investeringar i vård, skola och omsorg. 

Genom att vi skapat ordning och reda i statsfinanserna är Sverige i ett mycket gynnsamt läge. Vi har nu resurserna att öka tryggheten genom fler poliser och soldater, och genom att satsa på välfärd. 

Så bygger vi ett bättre Sverige för alla.

 

Magdalena Andersson

Finansminister (S)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!