Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu pågår den största masshysterin någonsin

Covid-19 bör klassas som en svår influensa, skriver Sven Román.
Sven Román, överläkare och specialist i barn- och ungdomspsykiatri.

Sveriges Folkhälsomyndighet och politiker har i det stora hela hanterat pandemin klokt. Den övriga världen har dessvärre agerat i panik. 

De sekundära effekterna av nedstängningen kommer att få konsekvenser i decennier, skriver överläkare Sven Román.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige dödstal stiger, om än långsammare än i våras. Medias larmande har ökat och riskerar att eskalera. Statistik från Our world in data visar att Sverige har haft den högsta underdödligheten i Europa denna höst, men utifrån SCB:s senaste siffror ser det ut att bli en viss överdödlighet från mitten av november. Förhoppningsvis blir den marginell och kortvarig. Det är viktigt att vi fortsätter följa rekommendationerna.

Situationen är ansträngd, men ingen region är försatt i katastrofläge. Vi måste också komma ihåg att SARS-CoV-2 är ett luftvägsvirus som i många avseenden liknar vanliga influensavirus. Att det kommer en ny våg nu är normalt, under vinterhalvåret gynnas spridningen av luftvägsvirus.

Bör klassas som svår influensa 

Coronas dödlighet är också likartad en influensa. En av världens främsta forskare, epidemiologen Johan Ioannidis, har bedömt infektionsdödligheten, IFR, för covid-19. WHO delar hans uppfattning. Ioannidis anser att IFR globalt är 0,15-0,20 procent. Vid en vanlig influensa är IFR omkring 0,1 procent, vid en svår influensa 0,2-0,3 procent. Vid covid-19 får fler intensivvård och långtidssymtom och den bör därför klassas som en svår influensa.

Sveriges Folkhälsomyndighet och politiker har i det stora hela hanterat pandemin klokt. Den övriga världen har dessvärre agerat i panik. När bilderna från intensivvården i italienska Lombardiet kablades ut i våras blev vi alla förfärade. 

Olyckligt att amygdala fick bestämma

Dessvärre lät politikerna i större delen av världen amygdala, den uråldriga delen av hjärnan som reagerar när vi utsätts för omedelbar fara, stå för beslutsfattandet. Det är lämpligt när vi står inför björnen eller vargen, men amygdala är mindre bra på att hantera mer komplexa problem. Då behövs pannloben, men liksom för tonåringar var kontakten med den delen av hjärnan bristfällig. 

Det tragiska är att boten sannolikt blir värre än soten. Mycket, mycket värre.

Reaktionen på scenerna som utspelade sig på sjukhusen i Lombardiet tillsammans med modelleringar om tiofaldigt högre antal döda än vad det blev medförde att mänskligheten drabbades av den kanske största masshysterin någonsin. Inom loppet av två veckor spred sig oron, som också har en förmåga att bli epidemisk, till i stort sett alla europeiska länder. Lockdown infördes. Världen iscensatte den kraftfullaste nedstängningen av samhället sedan andra världskriget, i förhoppningen om att det skulle minska dödligheten. 

Sekundära effekterna är värre

Det tragiska är att amygdalas beslut sannolikt kommer att medföra att boten blir värre än soten. Mycket, mycket värre.

De sekundära effekterna av nedstängningen kommer att få konsekvenser i decennier. De drakoniska åtgärderna riskerar att medföra att miljontals barn i fattiga länder inte får vaccinationer och behandling mot malaria; att miljontals människor i fattiga länder dör av tuberkulos för att det saknas resurser att ställa diagnosen; att miljontals människor i fattiga länder svälter ihjäl på grund av den ekonomiska recessionen; att miljontals människor dör på grund av utebliven vård för hjärtkärlsjukdom, stroke och cancer; att hundratals miljoner barns framtid försämras avsevärt av utebliven skolgång. 

Ett stort misstag

Nedstängningen medför isolering och världsekonomisk nedgång som sannolikt ökar psykisk ohälsa, missbruk, misshandel, arbetslöshet och oroligheter.

Jag hoppas innerligt att skadorna inte ska bli för stora och att mänskligheten kan lära sig av detta fatala misstag. En klen tröst är att Sverige inte kommer att drabbas värst av dessa sekundära effekter, men de kommer att vara kännbara även för oss. Vi lever dock i ett av världens mest jämlika och jämställda länder med ett mycket starkt socialt skyddsnät. De flesta länder har det inte lika bra förspänt.


Av Sven Román

Överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri