Birgitta Ohlsson, Liberalerna. Foto: YLWA YNGVESSONBirgitta Ohlsson, Liberalerna. Foto: YLWA YNGVESSON
Birgitta Ohlsson, Liberalerna. Foto: YLWA YNGVESSON
Birgitta Ohlsson och Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNBirgitta Ohlsson och Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Birgitta Ohlsson och Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNAlliansens partiledare Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu måste vi bli ett socialliberalt parti

Publicerad

Alliansens politiska tyngdpunkt har förskjutits högerut. Nu måste Liberalernas socialliberala profil stärkas för att dra tyngdpunkten för alliansen till den politiska mitten, skriver Birgitta Ohlsson (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

“Om den borgerliga fronten sammanpressas till ett block, som i det allmänna medvetandet blir färgsatt av högern, så får Socialdemokraterna den bästa tänkbara utgångspunkten för ett erövra väljarmajoriteten.”

Socialliberalen Waldemar Svenssons ord bör ljuda lika högt för alliansens skull 80 år senare inför riksdagsvalet 2018. För bara några år sedan löd det politiska mantrat att det var trångt i mittfältet inom svensk politik. Men i dag växer snarare ytterkanterna. 

I alliansen har den politiska tyngdpunkten förskjutits högerut. Moderaternas öppenhet mot SD har bidragit till deras väljarflykt och skapat djupa sår i Allianssamarbetet. Kristdemokraternas högerorientering har gett noll lyft i väljarsympatier. Och den liberala framgångsvåg som gjort succé i delar av västvärlden som Frankrike, Kanada, Nederländerna och i tyska delstatsval har Liberalerna aldrig tagit del av. Liberalerna står stilla parkerade i opinionen. I riksdagsvalet 2014 samlade vi endast 5,4 procent. Det näst sämsta valresultatet i historien. Vi har gått tillbaka i samtliga riksdagsval sedan 2006 och det senaste decenniet samtidigt förlorat nästan en tredjedel av medlemmarna. Vi som fortfarande tror på individens förmågor och rättigheter har politisk motvind.

Här måste Liberalernas socialliberala profil komma fram tydligare för att dra tyngdpunkten för alliansen till den politiska mitten när Allianspartier som (M) och (KD) skenat åt höger utan väljarframgång samtidigt som en rödgrön regering travat vänsterut.

 

LÄS MER: Stefan Löfvens Almedalsdiss ett populistiskt SD-trick

 

Detta förutsätter en liberal ”både och"-politik. Att vara tuff mot kriminaliteten, men också tuff mot dess orsaker. En skola med arbetsro och kunskapstörst är ett lika viktigt vapen för trygghet och tillit som fler poliser. 

En arbetsmarknadspolitik som utgår från att både kvinnor och män försörjer sig själva är ett lika starkt verktyg för integration som obligatorisk SFI-undervisning och skrotade vårdnadsbidrag. 

Tidiga stödinsatser för trasiga familjer är ett lika nödvändigt redskap för att stötta ett barn som en lärarroll med respekt, höga förväntningar och ansvar. 

En god välfärd förutsätter ett friskt företagsklimat som skapar fler jobb och ger fler skattebetalare. Men ”både och"-perspektivet förutsätter en berättelse om varför och hur politik ska gå ihop. Detta är alliansens trumfkort och det kitt som håller oss samman. 

 

LÄS MER: Annie Lööf: Utvisningarna till Afghanistan måste pausas

 

Liberaler som tror på marknadsekonomi till skillnad från vänstern vet att det är växande ekonomi, inte högre skatter, som skapar välstånd och välfärd. 2010 vann alliansen plånboksperspektivet, slaget om arbetslinjen. 

2014 förlorade vi den större ideologiska diskussionen, att ekonomisk frihet handlar om både framtidsoptimism, trygghet och stolthet som möjliggör klassresor. Inför budgetpropositionen för 2018 har vi i Allianspartierna meddelat att vi inte accepterar att vissa skatteförslag läggs fram av regeringen. Det är en given prioritering för den politiska mitten. 

Samtidigt har debatten kring detta fastnat i det politiska spelet trots att det handlar om ideologiska vägval. För att stoppa att fler kvinnodominerade ofta akademikerbristyrken - som gymnasielärare, specialistsjuksköterska, barnmorska eller enhetschef inom äldreomsorgen - plötsligt ska betala statlig inkomstskatt är inte en strategisk fråga. Det är en liberal fråga om att arbete, strävsamhet och utbildning alltid måste löna sig. I ett samhälle där tilliten brustit är det viktigt att varje generation återerövrar drivkraften att sträva mot att nästa generation ska få det bättre. Visst handlar det om mer frihet, bättre levnadsstandard och större möjligheter. Att din bakgrund inte ska avgöra din framtid och att möjligheternas måttstock är densamma för alla. Men det räcker inte längre med plånboksfrågorna. 

Om alliansens tyngdpunkt kännetecknas av en lösningsorienterad mittenpolitik får vi bäst möjlighet att återvinna väljarna förtroende och bilda en ny regering. Detta förutsätter ett socialliberalt parti som vågar säga nej till polariserandets krafter höger- och vänsterut och som tar strid för liberala värderingar i alliansen.  

 

Birgitta Ohlsson

Riksdagsledamot (L)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag