Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu måste samhället agera för att stoppa självmorden

Mikael Damberg (S)Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren (S)Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet / Kristian Pohl/Regeringskansliet, Kristian Pohl/Reg
AmbulansFoto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Arbetet med att förebygga självmord har gått för långsamt.

Därför satsar vi nu 500 miljoner på psykiatriambulanser. 

Människor med akut psykisk ohälsa och risk för suicid ska få rätt hjälp – och samtidigt frigör vi resurser för polisen, skriver inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I snitt rycker polisen ut på 50 självmordsförsök per dag. Polismyndigheten finns tillgängliga under dygnets alla timmar alla dagar i veckan. Många gånger möter de ensamt människor med psykisk ohälsa i stort behov av hjälp. Men är det verkligen polisen som primärt ska möta den som har en drabbats av allvarlig och akut psykisk ohälsa? Vi ser ett behov av att personer främst med kompetens inom psykiatri kan finnas där även i de akuta situationerna.

Både sjukvård och polis är grundpelare för ett starkt samhälle, och vi måste alltid vara noggranna med att deras resurser används effektiv och deras kompetens används på rätt sätt. I flera regioner finns idag psykiatriambulanser eller andra mobila team som rycker ut. Det är vår övertygelse att de ger ett bättre stöd för de människor som befinner sig i ett väldigt utsatt läge. Samtidigt kan psykiatriambulanser också frigöra värdefulla resurser för polisen.

Fler psykiatriambulanser 

Vi genomför nu den största utbyggnaden av polismyndigheten i modern tid. Samtidigt som polismyndigheten växer med 10 000 fler polisanställda över hela landet ser vi också behovet av att polisen får fokusera på att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i Sverige. 

Det finns således många olika skäl till varför utvecklingen med fler psykiatriambulanser och mobila psykiatriteam bör fortsätta. 

Det är många som påtalat problemet med att psykiatrin saknas i akuta situationer såsom suicid eller självmordstankar. Nu är det dags för samhället att agera.

Regeringen kommer i år, utifrån en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner (SKR) att tillföra kommuner och regioner drygt 1,7 miljarder för arbetet med psykisk ohälsa. En viktig del i den överenskommelsen är de 500 miljoner som kan användas till att utveckla mobila team och psykiatriambulanser. Det är inget tvång för kommuner och regioner att göra det här, men en tydlig morot från regeringen till de som gör det. Det är många som påtalat problemet med att psykiatrin saknas i akuta situationer såsom suicid eller självmordstankar. Nu är det dags för samhället att agera. 

200 miljoner ska gå till suicidprevention

Regeringen är också överens med SKR om att jobba gemensamt för att färre ska ta sitt liv. Sverige har sedan länge en nollvision för suicid men arbetet med att nå dit har gått för långsamt. Därför kommer 200 miljoner från psykiatriöverenskommelsen mellan regeringen och SKR att gå till suicidprevention. Vi ska både se till att rätt profession ska möta människor med akut psykisk ohälsa och risk för suicid, och se till att bli bättre på att förebygga suicid. 

Rikspolischefen har också efterfrågat fler insatser på det här området; dels för att det är bättre för den som är drabbad av akut psykisk ohälsa att bli bemött av personer med rätt kompetens, men också för att detta avlastar polisen så att fler poliser kan ägna mer tid och resurser på att göra vad de är bäst på, att bekämpa brott och öka tryggheten i samhället. Våra satsningar på fler psykiatriambulanser och mobila psykiatriteam möjliggör detta. Så gör vi samhället både starkare och tryggare. 

Mikael Damberg

Inrikesminister

Lena Hallengren

Socialminister