Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu måste motkraven på Eritrea skärpas

Cecilia Wikström (FP), europaparlamentariker.
Foto: Kristofer Sandberg
Kerry Kennedy, ordförande för Robert F. Kennedy Center.
Foto: Veeren/Bestimage
Leif Öbrink, ordförande för stödkommittéen Free Dawit Isaak.
Foto: Olle Sporrong
Kerstin Brunnberg.
Foto: Sven Lindwall
Jonas Nordling.
Foto: Ylwa Yngvesson
Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak utanför den cell-replika som nu ställs ut vid konstcentret Bozar i centrala Bryssel.
Foto: Olle Sporrong

Motkraven på att Eritrea följer de mänskliga rättigheterna för att få bistånd måste skärpas och översynen av biståndet noggrannare övervakas.

Det är hög tid att använda kännbara påtryckningsmedel, som aldrig vågat användas mot Eritrea.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I över 14 år har svensk-eritreanen och journalisten Dawit Isaak, Europas samvetsfånge nu suttit fängslad i Eritrea i regimens hopp om att tysta honom som den starka röst för medborgarnas fri- och rättigheter som han är. Den ofattbara terror, både mentalt och fysisk, som han måste gått igenom under alla dessa år utan kontakt med omvärlden är svår att föreställa sig. Att han hade mod nog att våga stå upp för sina medmänniskor och berätta deras historier i sin roll som journalist med fara för sin egen säkerhet är beundransvärt.

Eritreas president Isaias Afewerki har tydliggjort att det finns ingenting som tyder på att Dawit kommer att släppas den närmaste tiden, eller ens få en rättegång. Det var dessutom tio år sedan omvärlden fick ett livstecken av Dawit. Eritreas brott mot mänskligheten fortgår under tiden.

I ett samarbete mellan Europaparlamentariker, konstcentret Bozar, RFKHR, Amnesty International, P.E.N. International och den svenska mediekampanjen Free Dawit höjer vi än en gång rösten för Dawit. Vid konstcentret Bozar i centrala Bryssel står fram till torsdag en rekonstruktion av Dawits cell utställd vid entrén, öppen för den som vill att sitta i. I samband med detta finns det möjlighet att skriva under en elektronisk petition till den belgiska regeringen att som EU-land agera i frågan.


Dawit är inte ensam om att på ett orättfärdigt sätt ha fängslats av den högsta politiska ledningen i Eritrea, upp till 10 000 journalister, politiker och många andra har drabbats av samma öde, enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Det är dags att lämna den tysta diplomatin och att EU inför kraftfulla sanktioner mot Eritreas regeringsföreträdare för att på så sätt verka för att Dawit Isaak och alla andra politiska fångar omedelbart friges.

EU:s medlemsländer måste gemensamt agera för att förhindra att eritreanska ambassader inom EU kan verkställa den illegala skatteindrivning som förekommer i dag. Ledande personer måste beläggas med inreseförbud till EU.

Motkraven på att landet följer de mänskliga rättigheterna för att få bistånd måste skärpas och översynen av biståndet som går till landet noggrannare övervakas, både för att säkerställa dess effektivitet och för att granska så att det inte bidrar till brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är hög tid att använda dessa kännbara påtryckningsmedel, som aldrig vågat användas mot Eritrea, landet som gång på gång begår brott mot mänskligheten. 

2014 flydde över 363 000 eritreaner, över fem procent av landets totala befolkning, sitt land enligt UNHCR. 37 000 eritreaner sökte asyl i EU samma år. Det är vårt ansvar att ge dem, och alla andra asylsökande, en rättssäker asylprövning och den trygghet och de nya livschanser som de är värda.


EU måste visa att våra europeiska värderingar inte består i att sätta upp taggtråd och militär mot de som får sina mänskliga rättigheter kränkta och sina liv hotade i sina hemländer, utan att solidaritet och humanitet är våra ledord. För att värna människors grundläggande fri- och rättigheter, att stå upp och försvara demokratin och individens frihet är och förblir ett av EU:s viktigaste uppdrag, både på hemmaplan och i resten av världen.

I en tid när allt starkare främlingsfientliga vindar sveper över oss, och där personligt mod är en bristvara, är det viktigare än någonsin att våga stå upp för det man tror på och påminnas om att alla kan göra något för en medmänniska. Kampen för Dawit Isaak håller honom vid liv. Därför kommer vi att delta i manifestationen på Bozar, sitta i Dawits cell och oupphörligt fortsätta verka för att hans fall inte faller i glömska.

Tillsammans kan vi bryta ner de mäktigaste vägarna av förtryck om motstånd. Den röst han berövats är det vårt ansvar att använda så ofta vi kan.


Cecilia Wikström (FP)

Europaparlamentariker

Paul Dujardin

VD och Artistisk direktör, Centre for Fine Arts, Brussels

Kerry Kennedy

Ordförande för Robert F. Kennedy Center för rättvisa och mänskliga rättigheter

Ricardo Gutiérrez

Generalsekreterare, European Federation of Journalists

Leif Öbrink

Ordförande för stödföreningen Free Dawit Isaak

Jonathan Lundqvist

Ordförande för Reportrar utan gränser

Jonas Nordling

Ordförande för Svenska Journalistförbundet

Ola Larsmo

Ordförande för Svenska PEN

Kerstin Neld

VD för Sveriges Tidskrifter

Jeanette Gustafsdotter

VD för TU

Kerstin Brunnberg

Journalist, bl.a. tidigare vd för Sveriges radio