Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu måste Löfven utlysa extraval

Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (FP).
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Göran Greider.
Foto: / ROGER SCHEDERIN/STUDIO LIGHTHOUS EXPRESSEN / ROG

Alliansen är inte beredd att rikta något misstroende mot statsminister Stefan Löfven själv. Det betyder att de helst vill att regeringen sitter kvar, men i mycket försvagat skick, skriver Göran Greider.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Alliansen behövde inte många timmar på sig att fatta sitt beslut om att väcka misstroendevotum mot tre av regeringens ministrar. Bara ett dygn efter att de lyssnat på Anders Ygeman och Peter Hultqvist har de bestämt sig för att de ska sparkas – vilket är ett säkert tecken på att de bestämt sig för länge sen och inte är ett dugg intresserade av sakfrågorna eller av något politiskt ansvarstagande. Redan i försomras talade alliansen om att fälla ministrar, då med hänvisning till bland annat flygskatten. En krisande allians har letat och letat efter en chans att visa handlingskraft och haveriet på Transportstyrelsen gav dem äntligen chansen.

Det borde alltså stå helt klart att det är maktfrågan och ingenting annat som nu driver alliansen – och de vet också att de tre ministrarna enbart kan fällas med hjälp av Sverigedemoraterna. SD har från dag ett under nu pågående Transportgate pressat övriga alliansen framför sig i krav på ministeravgångar. Men det borde kännas besvärligt för i synnerhet Annie Lööf och Jan Björklund.


LÄS MER: Inkompetens i säkerhetsfrågor är skäl till ministeravsked


Under onsdagens pressträff framkom heller inte minsta självrannsakan hos borgerligheten över det faktum att det är under tidigare borgerliga regeringar som den förödande outsourcingen av IT-tjänster på Transportstyrelsen inleddes. Det är en tragedi för svensk politisk kultur att allianspartierna tycks helt oförmögna att se att de kortsiktiga marknadslösningarna inom myndighetssverige riskerar att få svåra konsekvenser.

Men lägg märke till att alliansen inte är beredd att rikta något misstroende mot statsminister Stefan Löfven själv, trots att det enligt deras egen argumentation borde vara han som är den ytterst ansvarige för att information som gäller rikets säkerhet inte nått statsministern. Det betyder att alliansen helst vill att regeringen sitter kvar, men i mycket försvagat skick. De vill helst ha en vingklippt Stefan Löfven att driva valrörelse mot nästa höst men de – i alla fall inte Björklund och Lööf - vill knappast regera nu, särskilt inte när det innebör att en alliansregering måste ha åtminstone passivt stöd av SD. Jag tycker det verkar tydligt att alliansen just nu inte vägleds av oro för rikets säkerhet utan av moderatledaren Anna Kinberg Batras ångest över fallande opinionssiffror.


I praktiken ger alliansen honom inget val

Jag kan inte se annat än att Löfven i detta läge är tvungen att utlysa ett extraval. Om han väljer att avskeda tre ministrar och ändå sitter kvar kommer han att framstå som väldigt svag. I praktiken ger alliansen honom inget val. Han måste utlysa extraval för att visa hur långt alliansen faktiskt vill driva krisen i svensk politik. Och gör han det med de rätta orden och den rätta självkänslan kan han också visa för väljarna att det är han som fortsatt har initiativet.

Ett extraval kan hållas inom en och en halv månad. Det kan sluta med att Kristdemokraterna åker ur riksdagen och att alliansen sammantaget försvagas. Vill den då ändå regera med stöd av SD lär såväl Annie Lööf som Jan Björklund bli tvungna att skaffa sig stora förråd av sömntabletter. Onsdagens pressträff med alliansen kan i efterhand komma att framstå som ett historiskt exempel på borgerlig kortsiktighet.


Göran Greider

Chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten