Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kräver vi pensionärer fler äldre i riksdagen

Kammaren i Sveriges riksdag.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Curre Hansson, ordförande PRO Stockholms län.
Bo Schylander, RPG Stockholm-Gotland distriktet.
Margareta Bohman, SKPF Distrikt Stockholms län.
Ann Hedberg Balkå, SPF Stockholmsdistriktet.

Det saknas personer med livserfarenhet där politiska beslut fattas.

I Stockholmsregionen är vi 370 000 väljare som är 65 år eller äldre – nu kräver vi inflytande därefter, skriver de fyra pensionärsorganisationerna i Stockholms län.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Pandemin har blottat stora revor i det svenska välfärdsbygget. Vi äldre har betalat ett högt pris. Mantrat var ”skydda de äldre”. Men säkerhetsbrister, höga dödstal, många allvarligt sjuka, rädsla, ensamhet, samt barn och barnbarns oro har satt djupa spår hos många av oss. 

Äldreomsorgens alla brister blev ett uppvaknande för många då pandemin slog till, trots kunskap om att den varit nedprioriterad ända sedan krisen på 1990-talet. Många forskare har varnat för konsekvenserna. Bristerna är nu helt uppenbara. 

När det gäller oss äldre är partierna absolut sämst i klassen

Pensionssystemet urholkas och många av oss får betydligt mindre i pension än vad som utlovats. Framtiden verkar dyster och många frågar sig: hur blev det så här? 

Det saknas personer med livserfarenhet där politiska beslut fattas. Bristen är extra tydlig i Sveriges riksdag. Partierna i riksdagen berömmer sig gärna över hur representativ riksdagen är i jämförelse med andra länder då det gäller jämställdhet och unga personers representation. Men när det gäller oss äldre är partierna absolut sämst i klassen. Det kan helt enkelt inte få fortsätta.  

Vi pensionärer kräver nu en annan ordning inför valet 2022. Alla politiska partier måste helt enkelt skärpa sig och se till att vi får en representation som speglar sammansättningen av valmanskåren. Samtliga partier vill mer än gärna ha våra röster. Då måste de också se till att vi får betydligt fler äldre på valbara platser. 

370 000 personer

I Stockholmsregionen är vi runt 370 000 väljare som är 65 år och äldre. Tillsammans utgör vi 22 procent av länets omkring 1,6 miljoner väljare. Gemensamt valde vi i senaste valet 75 riksdagsledamöter från vår region. Endast tre av dem (2,25 procent) är över 65 år!

Partierna i riksdagen har kommit överens om att vi ska arbeta allt högre upp i åldrarna. Men samma partier tycker tydligen inte att vi äldre som jobbar på ska vara representerade där besluten om oss fattas. Vad är det för logik?

Riksdagsvalet 2022 närmar sig och partierna ska besluta om vilka personer som ska få förtroendet att delta i det politiska hantverket. Om det blir som det brukar vara, kommer de att utse kandidater där ytterst få tillhör den stora del av väljarna som har lång livserfarenhet med i bagaget.

Tre självklara krav

Många av våra medlemmar är aktiva i olika partier. Utöver opinionsarbete ska vi fram till dess att kandidaterna är fastställda, uppmana våra medlemmar att föreslå och kämpa för att partierna ska svara upp mot våra självklara krav:

Minst 20 procent av kandidaterna på valbara platser ska vara över 65 år.

Samtliga kandidaters ålder ska återfinnas på valsedlarna.

När listorna är klara ska vi fram till valdagen kampanja för att väljarna ska stödja dem som ser ålder och erfarenhet som en tillgång i politiken.

Vi kommer på samma sätt att följa upp hur det går i länets alla kommuner och i Region Stockholm, landets i särklass största region med sjukvård och kollektivtrafik som huvuduppgift.


Av Curre Hansson

PRO Stockholms län

Ann Hedberg Balkå

SPF Stockholmsdistriktet

Bo Schylander

RPG Stockholm-Gotland distriktet

Margareta Bohman

SKPF Distrikt Stockholms län