Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu höjs skatten för 1,6 miljoner svenskar

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/MODERATERNA

Att skatten höjs för vanligt folk som arbetar samtidigt som regeringen lägger miljarder på att människor ska vara mer lediga genom friår och ledighetsveckor är en skadlig prioritering, skriver Elisabeth Svantesson och Niklas Wykman (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige har allvarliga problem. Gängkriminella styr hela stadsdelar och brottsligheten tar tryggheten ifrån oss. Samtidigt är den ekonomiska tillväxten låg, välfärden brister och Sverige är bland de sämsta i EU på att bekämpa arbetslöshet. Politiken har övergett reformer till förmån för nödlösningar. Ett tydligt exempel är att 1,6 miljoner svenskar från och med den här månaden får höjd kommun- eller regionskatt. Regeringen har skyfflat över problem på kommunerna och nu försvagas förutsättningarna för jobb och tillväxt ytterligare när det blir mindre lönsamt att arbeta.

Oron växer nu hos många för att välfärden inte ska finnas där när den behövs eller för hur det ska gå med den egna ekonomin. Samtidigt ökar rädslan hos allt fler att familj och vänner ska drabbas av brott. Att Sverige bedöms ha lägst tillväxt i hela EU nästa år samtidigt som vi tillhör de länder med högst arbetslöshet i EU, är ett kraftigt underkännande av regeringens politik.

Låginkomsttagare drabbas hårt

Början på 20-talet innebär för över 1,6 miljoner svenskar en mindre hushållskassa. Höjd kommunal- och regionskatt är en av de allra skadligaste skattehöjningarna. Dels för att det hårdast drabbar dem med låga inkomster, dels för att det monterar ner arbetslinjen. Med färre i jobb blir den långsiktiga effekten en försvagning av välfärdens finansiering.

En extra budget behöver nu komma på plats för att undvika de kraftiga besparingar som drabbar elever, äldre och funktionshindrade ute i kommunerna.

Regeringen saknar förmåga att se till att fler kommer i arbete och urholkar sammanhållningen med straffskatter på landsbygden och missriktade prioriteringar. Istället för att möta Sveriges allvarliga problem med reformer ägnar sig regeringen åt dyra nödlösningar som bidrar till den tuffa situationen i landets kommuner och regioner.

Att anstränga sig borde löna sig

Att skatten höjs för vanligt folk som arbetar samtidigt som regeringen lägger miljarder på att människor ska vara mer lediga genom friår och ledighetsveckor är en skadlig prioritering. Sverige behöver inte höjda skatter utan reformer för jobb, tillväxt och ordning och reda:

Sverige behöver en politik för full sysselsättning. Därför behöver skatten sänkas på låga inkomster, något som även EU-kommissionen rekommenderar. Samtidigt är det viktigt att marginalskatterna bli lägre. Det borde löna sig bättre att jobba och anstränga sig i Sverige. Det är viktigt att fler får behålla mer och det leder till fler jobb och högre tillväxt.

Nu krävs en extra budget

En extra budget behöver nu komma på plats för att undvika de kraftiga besparingar som nu drabbar elever, äldre och funktionshindrade ute i kommunerna. Kommuner och regioner behöver mer pengar. Dessutom behöver polisen och rättsväsendet mer pengar om de ska kunna skapa trygghet i hela landet. Vi prioriterar rättsväsendet och välfärden mer än den rödgröna regeringen.

Kraftfulla åtgärder mot utanförskap, segregation och brott bör prioriteras. Bidragsberoendet kan knäckas genom bidragstak, hårdare kontroller och tydliga krav och förväntningar på de som får olika former av bidrag. Poliserna bör bli fler och ges större befogenheter för att kunna ingripa mot brott mer effektivt. I skolan bör ordning och reda prioriteras. Skoldagarna bör förlängas och präglas av ett större fokus på kunskap och höga förväntningar.

Problemen kan bli permanenta

Sveriges problem får inte bli permanenta. Med rätt politik kan den skadliga utvecklingen vändas. Sverige kan bekämpa arbetslösheten mer effektivt, korta köerna i sjukvården, se till att fler lär sig mer i skolan, minska antalet som lever i bidragsberoende och bekämpa brottsligheten. Det kräver att vi prioriterar rätt i varje steg. En politik som prioriterar jobben, sjukvården och skolan vore en god start för Sverige i det nya decenniet.


Av Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Niklas Wykman (M)

Skattepolitisk talesperson

Kommunen med högst skatt – vad får de för pengarna?