Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu har S startat nästa osmakliga fulkampanj

Stefan Löfven varnar väljarkåren för en uppiskad hatstämning – men använder själv extrem retorik, skriver Jessica Stegrud.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Jessica Stegrud (SD) är kandidat till Europaparlamentet.

Budskapet från S är glasklart: Alla som inte anser att fri migration och mer makt till Bryssel är framtiden, skall klassificeras som ”högerextrema”. 

Partiet utnyttjar skamlöst historiska vidrigheter för att spela på människors oro och rädsla, skriver Jessica Stegrud (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | EU-VALET. Socialdemokratin är i gungning. Vikande väljarstöd både på hemmaplan och bland systerpartier runt om i Europa talar sitt tydliga språk; socialdemokratin har inte lösningarna på dagens problem. Framtida utmaningar och väljarna efterfrågar i allt större utsträckning en annan politik. Men istället för att lägga örat mot marken fortsätter de med samma taktik som i riksdagsvalet i höstas, med en blandning av smutskastning, felaktiga associationer och tidvis rena lögner i hopp om att hålla kvar ängsliga väljare. 

Orimliga förenklingar 

Inför stundande EU-val höjs nu retoriken ytterligare ett snäpp och man satsar ogenerat på att förse den svenska väljarkåren med orimliga förenklingar och falska påståenden om att ”Europa är hotat av högerextrema”. Budskapet tycks glasklart; Alla som inte anser att fri migration och mer makt till Bryssel är framtiden för EU-samarbetet, skall klassificeras som ”högerextrema”. Och om man inte röstar på socialister i vad som beskrivs som ett ”ödesval” så kommer inte bara ”högerextremt gift sippra in” utan även ”fred, frihet och demokrati vara hotat”.  

Det är pengar vi hellre spenderar i Sverige. På exempelvis 37 000 välbetalda sjuksköterskor eller utökade resurser till polisen.

Enligt Stefan Löfven så försöker ”högerextremister gå samman för att släppa loss extremnationalism på kontinenten och piska upp hat”. Motsatsen till den socialdemokratiska vägen finns enligt statsministern ”i gaskamrarna i Treblinka eller i skogarna i Katyn”. Osaklig retorik som inte bara syftar till att flytta fokus från verkliga problem utan också skamlöst utnyttjar historiska vidrigheter för att spela på människors oro och rädsla. Att varken Löfven eller hans stab har koll på att den fruktansvärda massavrättningen av polacker i Katyn utfördes av sovjetiska kommunister och inte högerextremister är inte bara beklagligt. Det säger också en del om hur lågt Socialdemokraterna värderar fakta och hur mycket man faktiskt är beredd att vilseleda i kampen om makten.

Motsäger sig själv

Det finns onekligen också något motsägelsefullt i att först varna väljarkåren för en uppiskad hatstämning, för att i nästa andetag använda extrem retorik och ren skrämselpropaganda för att polarisera samma väljare. Som sverigedemokrat måste man även förvånat klia sig i huvudet och fundera över vad i vår sakpolitiska EU-valplattform som Löfvén anser att svenska folket skall vara så rädda för?

Det här vill SD med EU

Är det att SD är starka förespråkare av frihandel? Är det för att vi förordar europeiskt samarbete med fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och arbetskraft men att vi motsätter oss fri rörlighet för grova brottslingar? Eller kanske för att vi ser värdet av att samarbeta i gränsöverskridande frågor såsom terror, säkerhet och miljö men samtidigt anser att beslut gällande lönevillkor, anställningstrygghet och föräldraförsäkring skall fattas i Sverige och inte av en överstatlig EU-myndighet?

EU är i grunden ett vällovligt samarbete men har i många avseenden blivit alldeles för stort, för dyrt och fått för mycket makt. Till skillnad från Socialdemokraterna så vill vi demokratisera EU genom att både minska makten och öka insynen i Bryssel. Vi vill också ha nationellt självbestämmande i migrationspolitiken och vi säger bestämt nej till den planerade höjningen av EU-avgiften på 15 miljarder kronor per år. Pengar vi hellre spenderar i Sverige. På exempelvis 37 000 välbetalda sjuksköterskor. På utökade resurser till polisen eller för att höja landets snart 300 000 fattigpensionärer över fattigdomsgränsen.

Varför Socialdemokraterna väljer fantasifull hatretorik framför sakpolitiska argument kan vi förstås bara ana. Vi kan dock konstatera att ett självsäkert parti, som tror på sin egen politik, inte själva går till val på skrämselpropaganda och lögner.


Av Jessica Stegrud (SD) 

Kandidat till Europaparlamentet