Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu går sista tåget för Sverige till Nato

Allt tal om att provocera Ryssland är bara skrattretande. Putin gör som han vill, skriver Petr Dejmek. På bild statsminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Petr Dejmek.

Ett lämpligt tillfälle att gå med i Nato har uppstått, när Ryssland är upptaget i Ukraina.

Om Sverige i stället väntar tills Ryssland åter är så starkt att det kan angripa sina grannar, och Putin uppfinner något skäl att hota Sverige med en ”särskild militär operation”, så får vi antingen finna oss i ”finlandisering” eller en öppen aggression, skriver Petr Dejmek.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I den svenska debatten hävdas att Sverige skulle skyddas av sin nära anknytning till Nato. Inget kan vara mer vilseledande. Både Sverige och Ukraina är medlemmar av Enhanced Opportunities Partnership med Nato, har samövat med Nato-styrkor och deltagit i militära operationer tillsammans med Nato. Men varken Sverige eller Ukraina omfattas av Natos militära skydd, och den ukrainska armén står ensam. 

Den har nu stått emot de ryska angriparna i tre veckor. Enligt ett bekant uttalande 2013 av Sveriges tidigare överbefälhavare Sverker Göransson skulle Sveriges försvar hålla stånd i ungefär en vecka. Situationen har inte förbättrats sedan dess, och de ökade militäranslag som nu utlovats kommer inte att nämnvärt påverka maktbalansen mellan Sverige och Ryssland. 

Putin hittar en anledning om han vill

Ryssland kan när som helst finna en anledning att t.ex. ockupera Gotland. Angreppet på Ukraina motiverades med att det var nödvändigt för Rysslands säkerhet. Det finns ingenting som hindrar Putin från att påstå att Sverige vill låta USA stationera medeldistansrobotar på Gotland. Ett av skälen till annekteringen av Krim var att förhindra att amerikanska robotar utplacerades där, enligt Putins eget uttalande.

Bilaterala avtal som Sverige sluter med andra länder är inte bindande och betyder i verkligheten ingenting. EU har visserligen proklamerat att ett angrepp på en medlemsstat skulle bekämpas med alla till buds stående medel, men EU-länderna har, precis som Sverige, ett underfinansierat försvar och EU själv förfogar bara över obetydliga militära medel. EU planerar att fram till år 2025 ha skapat en insatsstyrka om 5000 man, ca en åttondel av Sveriges nuvarande militär.

Nato är enda garantin för säkerhet

Sveriges enda garanti för säkerhet är ett medlemsskap i Nato, endast Nato har en faktisk militär förmåga som kan avskräcka Ryssland.

Mot bakgrund av att Ryssland utan någon provokation utfört tre militära angrepp (Georgien 2008, Krimhalvön 2014 och nu resten av Ukraina) är allt tal om att provocera Ryssland bara skrattretande. Putin gör som han vill. Om han vill angripa Sverige eller tvinga Sverige till lydnad, gör han det om han tror sig kunna göra det.

Det finns ingenting som hindrar Putin från att påstå att Sverige vill låta USA stationera medeldistansrobotar på Gotland.

Ryska UD:s uttalanden om ”allvarliga militärpolitiska konsekvenser” ifall Sverige skulle gå med i Nato är för närvarande bara tomma hotelser. För ögonblicket har Ryssland fullt upp att göra med invasionen av Ukraina och dess konsekvenser, men om Putin genom anfallskrig kommer att lyckas att få igenom sina krav och sedan får tid att återuppbygga sitt militära maskineri kan ingen veta vem som står i tur att bli angripen nästa gång.

Passa på när Ryssland har fullt upp

För Sveriges del finns det därmed nu ett ”window of opportunity” att gå med i Nato och därmed få det skydd som ett medlemsskap innebär. Nato är beredd att låta Sverige bli medlem omgående. Om Sverige väntar tills Ryssland är igen så starkt att det kan angripa sina grannar, och Putin uppfinner något skäl att hota Sverige med en ”särskild militär operation” så får vi finna oss i att antingen utsättas för en ”finlandisering”, dvs. en anpassning till Rysslands vilja, eller, om det vill sig riktigt illa, en öppen aggression.

Tåget till Nato går nu. Sverige måste bestämma sig om man skall gå ombord eller bli kvar på perrongen med de konsekvenser det innebär.


Av Petr Dejmek

Professor emeritus vid Lunds Tekniska Högskola

Invandrad från dåvarande Tjeckoslovakien 1968 pga Sovjetunionens ockupation av landet

Därför går kriget dåligt för Ryssland