Anders Westgerd är verksamhetsledare hos kooperativet GIL som samordnar personlig assistans. Foto: CAROLINE AHLBÄCK BRÄUTIGAMAnders Westgerd är verksamhetsledare hos kooperativet GIL som samordnar personlig assistans. Foto: CAROLINE AHLBÄCK BRÄUTIGAM
Anders Westgerd är verksamhetsledare hos kooperativet GIL som samordnar personlig assistans. Foto: CAROLINE AHLBÄCK BRÄUTIGAM
Löfven och Andersson, hur länge ska ert ojämlika krig mot oss fortgå? undrar artikelförfattaren. Foto: ANNA-KARIN NILSSONLöfven och Andersson, hur länge ska ert ojämlika krig mot oss fortgå? undrar artikelförfattaren. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Löfven och Andersson, hur länge ska ert ojämlika krig mot oss fortgå? undrar artikelförfattaren. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Åsa Regnér (S) är ansvarig minister. Foto: ANNA-KARIN NILSSONÅsa Regnér (S) är ansvarig minister. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Åsa Regnér (S) är ansvarig minister. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu får hela familjer sina liv förstörda

Publicerad

Rekordmånga förlorar nu sin personliga assistans. Folk ringer till oss och gråter. Jag och tusentals med mig lever i skräck.

Förstår inte regeringen vansinnet i det som är på väg att ske? skriver Anders Westgerd.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Bästa Stefan Löfven, Åsa Regnér och Magdalena Andersson.

Jag har kanske hål i huvudet. Visst är också jag född fri och lika i värde och rättigheter? Det är så jag förstår första raden i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna? Visst skrev Sverige under på den konventionen? LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en lag i linje med den konventionens direktiv, en lag som tveklöst varit en stolt och kraftfull fri- och rättighetsreform!

 

LÄS MER: Fick indragen assistans – tvingas ringa brandkår för att gå på toa

 

Snälla hjälp mig, jag förstår inte; jag har hört er säga att ni står för ett jämlikt, icke-diskriminerande och inkluderande samhälle men nu skjuter ni obekymrat sönder en av vårt lands viktigaste reformer för jämlikhet (LSS).

Under er ledning har den pågående assistansreformen blivit ett slagfält. Vi faller som käglor. En efter en. Berör det er inte alls att människor, ja hela familjer, får sina liv helt förstörda? Er pågående slakt av den personliga assistansen leder tankarna till den omänskliga behandlingen av funktionsnedsatta vid institutionerna under tidigt 1900-tal.

Ni för ett ojämlikt krig mot oss

Rekordmånga förlorar nu sin personliga assistans. Folk ringer till oss och gråter. Andra överväger en reträtt från detta liv. Allt ert tal om fusk gör att folk tittar snett på såna som mig. Ni tutar i hederligt folk att den personliga assistansen hotar statens finanser, att vi vill sko oss på andras bekostnad och att vi stoppar pengarna i madrassen. Sådana påståenden ökar funkofobin. Lägg ner era vapen. Hur länge ska ert ojämlika krig mot oss fortgå? Ska vi verkligen behöva strida för en plats i samhället för att kunna röra oss fritt i de redan många gånger otillgängliga odemokratiska strukturerna. Den platsen borde vara självklar.

 

LÄS MER: När blev mitt barn av med rätten till sitt eget liv?

 

Alla dessa regleringsbrev där ni uppmanar Försäkringskassan att dämpa den skenande kostnadsutvecklingen av personlig assistans. Men hörni, det finns faktiskt inga billigare och mer effektivt alternativ till den personliga assistansen.

Jag ber er. Kan ni inte förklara hur ni tänker, skulle inte utredningens fokus ha varit hur ni kostnadseffektivt kunde förbättra den personliga assistansen?

Nu tar till och med Försäkringskassan sig för pannan. De ser den personliga assistansen i dödsryckningar om de nu ska tvingas dra undan mattan för flera utifrån den HFD-dom de skriver om i sitt brev till er som driver den pågående assistansutredningen. De ni utsåg att genomföra ert uppdrag att skövla bland assistansberättigade skriker nu själva på hjälp. De tycks förstå vad som är på väg att ske. 

F-kassan varnar för följderna

I sitt brev till er varnar de för konsekvenserna av att väntetid och beredskap försvinner, vad det betyder när tiden mellan preciserade hjälpbehov inte får räknas. Assistanstid för städning, inköp, nattligt vak av barn mellan epilepsianfallen kan komma att ersättas med hemtjänst eller inte ersättas alls. Detta är den personliga assistansens död.

En redan marginaliserad grupp människor trycks undan och förpassas till ett liv som bidragsberoende och utestängda. Medan ni sover gott om nätterna lever jag och tusentals med mig i skräck.

Ni skjuter inte bara skrämskott utan framstår som en regering fullt redo att skjuta ner vårt välfärdssamhälle, det som en gång sågs som ett föregångsland där alla kunde leva gott utan rädsla. Förstår ni inte vansinnet i det som är på väg att ske? Tvätta blodet från era händer och ställ er på bromsen nu. Ni är den enda instans som har radikal makt att säga stopp och verkligen värna den grupp som är på väg att förlora sina medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, och även i vissa fall sina liv. Använd den makten.

 

Av Anders Westgerd

Verksamhetsledare, GIL

GIL är ett brukarstyrt kooperativ som med ideella värden samordnar personlig assistans 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag