Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu börjar partyt och det är på blodigt allvar

I Almedalen 2019 symboliserar en stol RFSL:s frånvaro, som avstod från att delta på grund av säkerhetsskäl. Rättigheterna är aldrig självklara, skriver Vix Viktoria Herjeryd och Johnny Foglander.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery
Vix Viktoria Herjeryd, ordförande Stockholm Pride.Foto: Katriina Mäkinen
Johnny Foglander, vice ordförande Stockholm Pride.Foto: Katriina Mäkinen

Pride är en folkfest, men också en spotlight på de rättigheter vi kämpat för. På många håll är de under hård press och inte ens här är de självklara. De kan begränsas och tas bort, skriver Vix Viktoria Herjeryd, ordförande, och Johnny Foglander, vice ordförande för Stockholm Pride.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I över 20 år har Stockholm Pride genomförts varje sommar och under den tiden har mycket förändrats. Från partnerskap till könsneutrala äktenskap, möjlighet till adoption och stärkta rättigheter för HBTQ-personer.  

De här framgångarna har skapat en bild av Sverige som ett föregångsland och vi slår oss ofta för bröstet att vi är långt framme inom lika rättigheter. Men sanningen är att den bilden inte längre stämmer. Den årliga sammanställningen av ILGA-Europe rankar länder utifrån deras respektive lagstiftning gällande HBTQ-personer. 2015 låg Sverige på en fjärdeplats men har de senaste åren halkat ner till en tiondeplats direkt efter Storbritannien. Även när det gäller Transgender Europes rankning över rättigheter för transpersoner ligger flera länder såsom Norge, Malta och Luxemburg steget före när det gäller exempelvis en modern könstillhörighetslag.

Vi hänger alla ihop, vi behöver alla hjälpas åt att stärka, bevara och skydda våra gemensamma rättigheter, oavsett var i världen vi befinner oss.

Lagen måste följa med

Lagstiftning måste förändras med tiden och anpassas utifrån samhällsförändringar. Att luta sig tillbaka och säga att vi redan gjort de förändringar som behövs räcker inte. De senaste åren har även otryggheten ökat och vi ser ett ökat antal attacker från nazistiska grupperingar mot både Pride-arrangemang och sympatisörer runtom i Sverige. I år åkte inte RFSL till Almedalsveckan av säkerhetsskäl. Det är inte acceptabelt i ett demokratiskt samhälle som säger sig värna lika rättigheter och möjligheter att delar av civilsamhället känner att årets största politiska event inte längre är för dem.

Det är 50 år sedan polisen stormade baren Stonewall Inn i New York vilket markerade startskottet för de demonstrationer som senare mynnade ut i det som är dagens Priderörelse världen över. Det är viktigt att komma ihåg varför Pride startade, för att veta varför vi finns i dag. 

Rättigheter under attack

För många i dag är Pride en folkfest, och det är och ska det vara. Men det är också en demonstration och en spotlight på de rättigheter vi kämpat för och som vi behöver fortsätta kämpa för. Rättigheter är inte självklara och de kan begränsas och tas bort. Ett nutida exempel är USA där transpersoner exkluderats från militärtjänstgöring och där rättigheter på federal nivå är under attack. 

Ute i Europa ser vi på många platser ett enormt mod och en kämpaglöd. Organisatörerna bakom Tbilisi Pride, Georgiens första Pridefirande, arbetade hårt för att skapa sin festival trots hot om våld och hat från religiösa och extremistiska grupper, i sista stund fick de veta att paraden inte kunde genomföras då myndigheterna inte kunde garantera deras säkerhet. Trots den utsatta situationen genomfördes en aktion där en regnbågsflagga flögs med en drönare över Tbilisi och organisatörerna genomförde en spontan Prideparad. 

Just Tbilisi Pride är en av de festivaler som Stockholm Pride stöttat i år genom vår solidaritetsfond, andra vi stöttar är Budapest Pride där det nationalkonservativa partiet Fidesz i parlamentet nyligen föreslagit ett förbud mot Pride. En annan är Sarajevo Pride som för första gången genomförs senare i höst. Där kommer vi träffa organisatörerna under årets Stockholm Pride för att inspirera, lära och utbyta erfarenheter. 

Vi hänger alla ihop, vi behöver alla hjälpas åt att stärka, bevara och skydda våra gemensamma rättigheter, oavsett var i världen vi befinner oss.

En fest, men med mycket allvar

Vi får aldrig glömma eller tappa bort varför vi finns och vi behöver påminna, utbilda och stötta varandra. Pride är en manifestation och en demonstration, för att samla, visa upp, föra dialog och förflytta kampen framåt tillsammans. För varje Pride Park med uppträdanden finns ett Pride House med seminarier och debatter. 

Bland de många ekipagen med musik, glitter och dansande människor i paraden finns ännu fler ekipage med stolta människor, banderoller och plakat för att stärka våra rättigheter. Vi är party, men vi är också påverkan. Och vi, tillsammans med alla andra Pride-festivaler runtom i Sverige och världen, behövs och kommer alltid att behövas.

 

Av Vix Viktoria Herjeryd

ordförande Stockholm Pride

Johnny Foglander 

vice ordförande Stockholm Pride