Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Melin: Nu ger jag mig in i politiken

Martin Melin.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Jan Björklund (L).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Martin Melin.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Någonstans känner jag att jag har något att säga och att det jag säger landar rätt. Många tycker helt enkelt som jag. Men jag vill mer. Jag vill nå ännu längre, jag vill nå dit där de som bestämmer finns – i politiken, säger Martin Melin. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har de senaste fem åren varit aktiv i debatten om svensk polis. Jag har både stått i tv-studios och suttit i tv-soffor, jag har skrivit debattartiklar och jag har svarat på frågor i radio. Jag har skrivit på Twitter och på Facebook.

Jag har verkligen försökt göra min röst hörd.

Och ibland har det faktiskt funkat. Ett av mina inlägg på Facebook nådde drygt två och en halv miljon användare och jag blev citerad i dagspress, både här i Sverige och utomlands. Dessutom gillades inlägget av 45 000 personer. Så någonstans känner jag att jag har något att säga och att det jag säger landar rätt. Många tycker helt enkelt som jag.

Men jag vill mer. Jag vill nå ännu längre, jag vill nå dit där de som bestämmer finns – i politiken.

För ett par veckor sedan gick jag med i partiet Liberalerna. Valet var enkelt. Liberalerna är ett parti som har tagit den svenska poliskrisen på allvar. Dom har tydligt och bestämt visat att de vill se en rejäl satsning på polisen, en rimlig och genomförbar satsning, inte bara fantasisiffror som numera varje parti verkar slänga i väg närhelst poliskrisen kommer på tal, siffror som helt saknar förankring i verkligheten.


LÄS MER: Polisen: Nu ger jag upp och slutar som polis 


Liberalerna har förstått att för att kunna utbilda fler poliser krävs att yrket blir attraktivt. Och en bra start då är lönen. Polisens löner måste höjas – rejält. Liberalerna vill höja varje polis lön med 4000 per månad. Det är en bra start.

Det finns krafter inom polisen (läs polisförbundet) som vill se polisutbildningen bli en akademisk utbildning, en treårig högskoleutbildning med kvalificerad forskning knuten till skolan.

Jag är skeptisk. Jag tror nämligen inte att de som går i funderingar på att bli poliser tycker att huruvida de får högskolepoäng eller inte efter utbildningen är det som avgör. I alla fall är inte det jag hör när jag dagligen möter killar och tjejer som drömmer om att bli poliser – nej, de vill veta om lönen och arbetsuppgifterna.

Liberalerna tror liksom jag att polisutbildningen ska vara en yrkesutbildning med gedigen praktik blandat med adekvata teoretiska ämnen. Polisen behöver utbilda poliser, inte forskare. Och vill man ändå forska om polisen och dess arbete går det alldeles utmärkt att göra ändå.

Liberalerna är även ett parti som har förstått att det är viktigt att tidigt ingripa mot barn som är på väg in i en kriminell tillvaro, dels genom snabba insatser från samhället och dels genom jourdomstolar.


LÄS MER: Det är dags för Birgitta Ohlsson 


Detta är något som vi poliser på fältet har efterfrågat så länge jag har varit polis. Det ska inte ta ett år innan en artonåring får se reaktionen på den gärning han begått.

Svensk polis är inne i en kris, organisatoriskt, ekonomiskt och inte minst när det gäller antalet poliser. Sedan valet 2014 då den rödgröna regeringen tillträdde har antalet poliser per invånare inte ökat (källa: polisen och Statistisk centralbyrån). Faktum är att den har minskat!

Jag har vid ett par tillfällen träffat partiledaren Jan Björklund och imponerats av hur påläst och kunnig han är om polisens arbete, och hur intresserad och engagerad han är i ämnet. Jag har även träffat deras rättspolitiska talesman Roger Haddad och blivit positivt överraskad över hur kunnig han är i sakfrågorna. De menar verkligen allvar med sin politik. Efter att ha pratat på Liberalernas riksmöte i mars fick jag flera mejl från aktiva Liberaler som uppskattade mina tankar och vilja att förändra och förbättra den svenska polisen.

Och det avgjorde.

Så från och med nu stöder jag Liberalerna, för det är det parti som bäst kan få svensk polis tillbaka på rätt köl igen.


Martin Melin

Polis