Nu är det upp till C och L: Ska krogarna överleva?

Kommer Annie Lööfs centerpartister rösta ja till Moderaternas förslag? Nu har ni chansen att rädda småföretagarna, skriver debattörerna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Tareq Taylor, krögare.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Niklas Ahlbom, krögare.
Foto: Dan Lepp

Vi har tidigare ställt frågan till Centerpartiet och Liberalerna ”stöttar ni regeringen eller stöttar ni företagen?” Det är nu det avgörs. 

Nu finns ett förslag på riksdagens bord från Moderaterna om att lönekostnader ska ingå i omställningsstödet, skriver krögarna Tareq Taylor och Niklas Ahlbom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Läget är fortsatt mycket allvarligt för Sveriges restauranger. Landets krogar blöder fortfarande och allt för få har de ekonomiska reserver som behövs för att överleva under de rådande restriktionerna och med de bristfälliga krisstöden. Frustrationen är omfattande inför regeringens ovilja att stötta vår bransch.

Krisstödens utformningar kan för vissa tyckas handla om detaljer, medan det för flera stora branscher handlar om skillnaden mellan överlevnad eller undergång för människors hela livsverk. Om människors inkomst, karriärer och framtid. Krisstöden behöver förbättras och det snarast.

Kan inte ha samma regler som industrin

Restauranger och andra företag inom tjänstesektorn har inte kunnat nyttja korttidspermitteringarna i samma utsträckning som företag inom exempelvis industrin. Det beror bland annat på att personalomsättningen ofta är mycket stor, jämfört med hur det ser ut i andra branscher, liksom på grund av att full eller mer omfattande personalstyrka krävs för en fungerande verksamhet trots färre kunder. 

En restaurang behöver ofta en relativt intakt personalstyrka även när gästerna är färre. Dessutom är risken att begå fel i handhavandet och bli återbetalningsskyldig överhängande.

Nätverket ”Tillsammans ur krisen” har ett stort intresse av att se till att regeringen och stödpartierna förstår den besvärande situation som landets krogar med alla sina anställda just nu befinner sig i. De har dock hittills inte gjort vad som krävs för att se till att stöden är anpassade efter en bredd av branscher. Det beklagar vi.

M lägger förslaget som löser knutarna

Nu finns ett förslag på riksdagens bord från Moderaterna om att säkra att lönekostnader ska ingå i omställningsstödet, som dessutom ser till att företag kompenseras i större utsträckning för kostnader för de revisorsintyg som behövs för att söka omställningsstöd.

Det är hög tid att de partier som stöttar den här regeringen omsätter sina slagkraftiga ord och löften till konkret handling.

Alla partier, särskilt Centerpartiet och Liberalerna som vågmästare, har möjligheten att nu stötta ett förslag som möjliggör att lönekostnader inkluderas i omställningsstödet. En förändring som verkligen kan bidra till att rädda och stötta restauranger och andra företag inom tjänstesektorn.

En förändring krävs snarast

Riksdagen behöver se till att regeringen snarast anpassar de ekonomiska krisstöden efter det kritiska läget för de mest utsatta företagen i den bransch som kanske har behandlats mest styvmoderligt under hela krisen. Arbetslöshet och konkurser riskerar annars att öka ytterligare framgent.

Det kan tyckas sent och i krisens elfte timme att detta förslag kommer först nu, men risken är att krisen är långt ifrån slut. Vaccineringen går sakta men säkert framåt och vi lever på hoppet om att eländet snart ska vara över men vi har ännu inte sett resultat av vaccineringen. Låt oss inte upprepa regeringens misstag från förra sommaren och stå helt utan beredskap om pandemin skulle fortsätta.

Ska stödpartierna sluta med tomt snack?

Vi uppmanar samtidigt nu alla att skriva under den namninsamling som Småföretagarnas riksförbund har startat till stöd för förslaget om ett omställningsstöd som inkluderar lönekostnader. Tillsammans är vi många som snarast vill se en förändring.

Det är hög tid att de partier som stöttar den här regeringen omsätter sina slagkraftiga ord och löften till konkret handling. C och L har nu en avgörande roll. Än är det inte för sent för att rädda Sveriges krogar.


Av Tareq Taylor & Niklas Ahlbom

Krögare, aktiva i nätverket ”Tillsammans ur krisen”