Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är det dags att ompröva vår politik

Tomas Tobé, partisekreterare för Moderaterna.
Foto: Sara Strandlund

I dag samlas Moderaterna till partistämma i Karlstad.

Den politik som vi ska fatta beslut om tar sin utgångspunkt i att det har varit tydligt att Moderaterna behöver ompröva sin politik, skriver Tomas Tobé (M), partisekreterare.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På flera områden saknade vi tillräckliga svar på de samhällsproblem som finns runtom i landet.

Vår nya och omarbetade politik är det första steget för att möta utmaningarna med ett nytt utanförskap, ökad otrygghet, en akut flyktingkris och för dåligt fungerande integration.


I den samlade politik vi nu tar vidare är några förändringar särskilt viktiga:

Fler måste få sitt första jobb. Vi varit för dåliga på att få unga och utrikes födda i jobb. I stället har vägen till det första jobbet för dessa grupper blivit allt längre vilket gör att ett nytt utanförskap växer fram. För att bryta detta föreslår vi förstajobbet-avdrag och förstajobbet-anställning. Förstajobbet-avdrag är en skattelättnad som gör det mer lönsamt att få sitt första jobb. Förstajobbet-anställning är en ny tidsbegränsad anställningsform i lagen om anställningsskydd i syfte att skapa enklare och mer flexibla vägar in på arbetsmarknaden för unga och utrikes födda. Anställningsformen ska vara öppen för hela arbetsmarknaden och kan undantas kollektivavtal.


Ett hållbart mottagande och bättre integration. Den akuta flyktingsituationen gör det uppenbart att nuvarande läge är ohållbart. Till det har Sverige misslyckats med integrationen. Därför har vi omprövat hela vår integrations- och migrationspolitik och går vidare med nya förslag som tillfälliga gränskontroller, införande av säkra länder-listor, övergång till tillfälliga uppehållstillstånd, och krav för att människor snabbare ska komma i egen försörjning.


Ordning och reda i välfärden. Moderaterna har inte varit tillräckligt tydliga med att välfärden inte är någon marknad. Därför föreslår vi nu högre och skarpare krav på alla verksamheter – privata såväl som offentliga. Genom mer ordning och reda läggs grunden för att stärka kvaliteten i välfärden och möta den oro många människor känner över misskötsel och att skattepengar inte används på rätt sätt.


Enklare livspussel. I dag upplever många svårigheter att kombinera arbets- och familjeliv. Därför behövs förslag som underlättar livspusslet för både kvinnor och män. Bland annat föreslår vi att jämställdhetsbonusen förstärks tillsammans med en ytterligare jämställdhetsbonus för uttaget av vab-dagar.


Färdplan mot svenskt Natomedlemskap. Dagens upptrappade säkerhetsläge kräver att Sverige är en tydlig röst i en orolig omvärld. Moderaterna vill se en färdplan för svenskt medlemskap i Nato. Målet är en svensk ansökan under nästa mandatperiod.


Möta nya trygghetsutmaningar. Det handlar om kriminella nätverk som skapar otrygghet i vissa områden, om terrorresor och ökad radikalisering och om ett utbrett tiggeri runtom i landet som inneburit att lagar och regler om var man får bo satts ur spel. Vi tar därför ett helhetsgrepp för att öka tryggheten med förslag för 1 000 nya poliser, ett samlat åtgärdspaket för att bekämpa radikalisering och terrorism tillsammans med förebyggande åtgärder. Vi vill också att organiserande av tiggeri kriminaliseras och att kommuner och markägare ges ökade möjligheter att hantera utmaningen.

Förslagen till partistämman är en viktig del i vår fortsatta politikutveckling som tar sin grund i reformer för fler jobb, ansvar för ekonomin och ökad trygghet.


Tomas Tobé

Partisekreterare (M)