Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norrland kan inte längre vara Stockholms förråd

En rättmätig del av vattenkraftens värden borde stanna i de bygder och regioner där produktionen sker, skriver debattörerna från Krokom i Jämtland.Foto: ROLF CARLSSON/DN
Håkan Larsson (C) är regionpolitiker i Krokom.Foto: Klas Fritzon
Gunnar Hellström (C) är kommunpolitiker i Krokom.

Centralmakten ser sedan århundraden norra Sverige som en förrådskammare där man kan hämta billiga råvaror och utbildad arbetskraft. 

Huvudstadsfixeringen måste brytas en gång för alla för att Sverige ska hålla ihop, skriver Gunnar Hellström och Håkan Larsson (C) i Krokom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att förändringarna i kostnadsutjämningen genomförs vid årsskiftet är oerhört viktigt. Läget för många kommuner och regioner är så akut att de inte kan skjutas på framtiden. Centerpartiets förslag om höjt grundavdrag i inlandet är en bra start – men fler åtgärder behövs.

Den i Januariavtalet utlovade översynen av skattesystemet, inklusive utjämningssystemet, är samtidigt nödvändig. Att lappa och laga på dagens system håller inte i längden. Ett hållbart skattesystem måste bygga på att hela landet tas i bruk. Alla delar av landet måste få likvärdiga förutsättningar att leva och utvecklas. Så är det inte i dag.

Miljarder mer i skatt

Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och regioner (FSV) konstaterar att medborgarna i skogslänen betalar ungefär 11,5 miljarder kronor mer i kommun- och landstingsskatt än om de hade haft samma skattenivå som i Stockholms län – och skillnaderna växer. Denna klyfta måste överbryggas snarast om landet ska hålla samman. Annars kommer samhällskontraktet att brytas med oförutsägbara konsekvenser.

Tyvärr intar även public service, som borde ta ansvar för hela landet, ofta ett huvudstadsperspektiv. Åtminstone något ledande nyhetsprogram bör snarast lokaliseras till norra delen av landet.

Vi har länge inspirerats av Norges framgångsrika distriktspolitik, senast vid ett besök i Krokoms grannkommun Lierne. En liten, men högst levande, fjällkommun med 1 400 invånare med väl fungerande välfärd och växande företag. Visst pågår en urbanisering även hos grannarna i väster, men skillnaden är att landet sedan länge i bred enighet arbetar för att hela landet ska tas i bruk. Därför vidtar man effektiva åtgärder som syftar till att ge alla delar av landet likvärdiga förutsättningar. En rättmätig del av vattenkraftens värden stannar i de bygder och regioner där produktionen sker och att arbetsgivaravgifterna är geografiskt differentierade. Båda dessa verktyg kan med fördel i den kommande skattereformen överföras till vår sida av Kölen.

Stockholms förrådskammare

Problemet är att den svenska centralmakten sedan århundraden ser norra Sverige som en förrådskammare där man kan hämta billiga råvaror och utbildad arbetskraft. Detta ensidiga Stockholmsperspektiv präglar tyvärr fortfarande i hög grad verklighetsbilden hos medier, myndigheter och beslutsfattare.

Under sommaren har vi fått flera exempel på detta. Expressen attackerade Annie Lööf och Centerpartiet för att vara inspirerade av den norska landsbygdspolitiken. ”Norge är ett avskräckande exempel”, påstod tidningen (20/7). Svenska Dagbladet (22/7) ville inte vara sämre utan drog till med att norsk landsbygdspolitik är ”stenålder”. En docent vid Karolinska institutet motsätter sig ändringarna i kostnadsutjämningen med argument som att hälsan är sämre i glesbygd och att boende där skulle bidra med mer utsläpp (SvD 26/8). Slutsatsen är tydligen att det blir bättre om alla skulle bo i storstäderna…

Public service tar inte ansvar

Tyvärr intar även public service, som borde ta ansvar för hela landet, ofta ett huvudstadsperspektiv, när man kommenterar och speglar vad som händer och sker från Gärdet i Stockholm. Åtminstone något ledande nyhetsprogram bör snarast lokaliseras till norra delen av landet.

Föga överraskande försöker politiker av olika färg i Stockholms län hindra de aktuella ändringarna i kostnadsutjämningen. Det får de inte lyckas med. Nu handlar det faktiskt om att se till hela landet. 

Vi ser fram emot en omfattande skattereform. Sverige behöver ett skattesystem med hela landet-perspektiv. I det arbetet finns inspiration att hämta från Norge. En tur över gränsen övertygar om att så är fallet. Det centralistiska huvudstadstänkandet måste en gång för alla brytas för att Sverige ska hålla ihop.

 

Av Gunnar Hellström

Kommunpolitiker (C), Krokom

Håkan Larsson

Regionpolitiker (C), Krokom