Biståndsminister Gunilla Carlsson är en av de föra nordiska ministrar som skriver på Expressens debattsida att de nordiska länderna ska fortsätta att bistå Afghanistan. Foto: Jan Düsing
Biståndsminister Gunilla Carlsson är en av de föra nordiska ministrar som skriver på Expressens debattsida att de nordiska länderna ska fortsätta att bistå Afghanistan. Foto: Jan Düsing

Norden ska fortsätta bistå Afghanistan

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mer än ett decennium har förflutit sedan Talibanregimen föll i Afghanistan. Viktiga framsteg har gjorts under denna period. Vi går nu in i en ny fas. I samband med att den afghanska regeringen stegvis övertar ansvaret för säkerheten i landet, kommer det internationella samfundet att alltmer rikta in sina ansträngningar på långsiktigt utvecklingssamarbete.

 

I dag möts omkring 70 länder i Tokyo för att lägga grunden för det långsiktiga biståndet till stöd för Afghanistans civila och ekonomiska utveckling. Detta äger rum kort efter Nato-toppmötet i Chicago i maj, där vi åtog oss att fortsätta stödja den afghanska säkerhetssektorn. Tokyokonferensen är en milstolpe i utvecklingen av ett långsiktigt partnerskap - baserat på ömsesidiga och konkreta åtaganden av den afghanska regeringen och det internationella samfundet.

Danmark, Finland, Norge och Sverige är fast beslutna att bistå det afghanska folket på dess resa mot en bättre framtid. I Tokyo kommer vi att tillkännage vår beredskap att upprätthålla eller öka nivån på vårt stöd till Afghanistan under de viktiga åren efter 2014.

 

Vi uppmanar andra länder att följa vårt exempel. Vårt långsiktiga engagemang grundar sig på en gemensam vision om Afghanistans "Transformationsårtionde" under åren 2015–2024.

Fortsatt höga nivåer av bistånd till Afghanistan kommer att vara beroende av tydliga framsteg i genomförandet av de åtaganden som gjorts av den afghanska regeringen.

I Tokyo förväntar vi oss att Afghanistan kommer att redogöra för sina prioriteringar i reformarbetet. Takten i detta arbete behöver öka ytterligare, särskilt på fyra huvudområden. För det första krävs demokratiskt samhällsstyre på alla nivåer av den afghanska staten – på central, provins- och lokal nivå.

 

 

Vidare är fria och rättvisa val 2014 och 2015 av central betydelse för att befästa demokratin. Vi är övertygade om att en handlingskraftig och legitim regering kommer att stärka det afghanska folkets förtroende för sina ledare och försvaga stödet för väpnade grupper. För det andra måste utvecklingen av Afghanistans ekonomi ges hög prioritet. Förutsättningarna för att skapa arbetstillfällen, för entreprenörskap, energiproduktion och ekonomisk integration, både internt och externt, måste förbättras. Därmed förverkligas landets stora potential för ekonomisk utveckling, handel och investeringar.

 

För det tredje måste de framsteg som har gjorts när det gäller mänskliga rättigheter befästas. Stärkande av kvinnors och ungdomars situation bör vara prioriterade områden i detta arbete.

Det är väl känt att kvinnor är de bästa aktörerna för att driva på den ekonomiska och sociala utvecklingen, om de ges denna möjlighet. Vi förväntar oss därför att kvinnor ska tillåtas att inneha ledande funktioner och utöva sin rätt att delta i beslutsfattande på alla nivåer i statsförvaltningen.

 

För det fjärde är en framgångsrik process för fred och försoning grundläggande för att skapa förutsättningar för hållbar utveckling och välstånd, både i Afghanistan och i regionen. Allt detta utgör en stor utmaning för det afghanska samhället, men vi är redo att stödja den afghanska regeringen i dess arbete för att nå dessa mål.

I denna gemensamma ansträngning måste den afghanska regeringen ha en ledande roll. Förstärkt afghanskt ägarskap och ökat ansvarstagande och transparens i förvaltningen av resurser är förutsättningar för ett långsiktigt partnerskap med det internationella samfundet.

 

Detta ligger också i linje med målen för stats- och fredsbyggnad i den så kallade New Deal – en global överenskommelse om att givare ska anpassa sina strategier till mottagarländernas planer och prioriteringar.

Vi, representanter för fyra nordiska länder, är redo att fortsätta vårt engagemang för ett stabilt och välmående Afghanistan. Endast tillsammans kan den afghanska regeringen och det internationella samfundet förverkliga visionen om ett nytt utvecklingsårtionde för Afghanistan.

 

Christian Friis Bach

biståndsminister, Danmark


Jonas Gahr Støre

utrikesminister, Norge


Heidi Hautala

minister för internationell utveckling, Finland


Gunilla Carlsson

biståndsminister, Sverige

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag