Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norden borde kritisera Ryssland tillsammans

Demonstration utanför den ryska ambassaden. Foto: Johannes Skoog

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kränkningar av hbt-personer förekommer i stora delar av världen i form av förföljelse, hat, hot och våld. Homosexuella relationer är förbjudna i drygt 70 länder och i närmare tio av dessa kan dödsstraff utdömas.

Det ryska parlamentet röstade nyligen igenom den kontroversiella lagen om förbud mot homosexuell propaganda riktad mot minderåriga. Lagen är ett stort bakslag i kampen för hbt-personers rättigheter. Nyligen försökte hbt-aktivister hålla en manifestation för att uppmärksamma att Ryssland för 20 år sedan avkriminaliserade homosexualitet och möttes då av våldsamma attacker från antidemonstranter, flera medier rapporterar om ryska nynazister som lockar homosexuella till möten där de torteras och videofilmas. För att skada och förödmjuka offren läggs filmerna sedan upp på internet.

På Island har Jó Gnarr, Reykjaviks borgmästare, protesterat genom att bryta stadens samarbete med Moskva, som har pågått sedan 2007. Nu måste även vi i Sverige agera mot denna kränkning av mänskliga rättigheter och visa solidaritet. Mitt förslag är att Stockholms stad kontaktar övriga nordiska huvudstäder för att bilda ett "nordiskt initiativ" som gemensamt fördömer Rysslands hantering av hbt-frågor.

Sverige kan spela en viktig roll för att stärka mänskliga rättigheter, frihet och demokrati. Gemensamt måste vi visa att vi inte tolererar den kränkning av mänskliga rättigheter som den nya lagen om homosexuell propaganda innebär.

 

TARA TWANA

Kommunfullmäktigeledamot i Stockholms stad

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!