Nooshi – du har fått mig att vilja rösta på Vänsterpartiet

Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nooshi, jag tar av mig hatten för dig. Du står upp för dina väljare, du vägrar kröka rygg. För mig är du ett föredöme.

Jag tror på socialdemokratin för att den representerar den vanliga arbetande, strävsamma människan, skriver Jan Emanuel Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Socialdemokrati är att representera den vanliga människan, arbetarklassen, och ta till vara dess intressen. Vi hyllar rättvisan där människor gör rätt för sig och därefter kräver detsamma av samhället. Jag tror du har en liknande strävan med ditt parti. 

Socialdemokratin är min övertygelse, precis som socialismen är din. En ideologi. En anda. Mellanmänskliga värderingar överförda till en samhällsmodell där vi bär varandras bördor. Vi biter i och drar vårt strå till stacken. Vi kräver varandras deltagande och vi kräver rättvisa utefter det. Så skapar vi gemenskap. Socialdemokrati är folkrörelse. De många människornas politik.

Vill skapa starka människor

Socialdemokrati är att titta på varandra i samma ögonhöjd. Vi skapar gemenskap genom delaktighet. Socialdemokratin vill skapa starka människor. Vi står för rättviseprincipen att inte ta någon annans, utan att kräva det som är ditt. Vi frånkopplar inte jämlikhet från den rättvisan. Att bära varandras bördor är ett samhällskontrakt. Välfärdsstaten är en försäkringsmodell som medborgaren är med och bygger upp genom att arbeta och betala skatt. Du personifierar den starka människan till del formad av nämnda samhällsmodell, du kräver att bli tittad på i ögonhöjd. Detta är värt att beundra.

Mitt parti har nu valt en annan, centerliberal väg, bort från socialdemokratin. Bort från att representera den vanliga människan. Bort från rättvisan – till att bara kräva liberal jämlikhet. Mitt parti representerar inte längre den socialdemokrati som är min övertygelse. Jag är tacksam att du sätter ner foten.

Du kräver din och ditt partis rätt som regeringsunderlag.

Inför riksdagsvalet varnade Socialdemokraterna för ett ondskefullt parti som ville införa marknadshyror, sänka skatten, släppa friskolorna fria och ge sig på arbetsrätten. Det ondskefulla partiet hölls borta från makten. Makten gick i stället till Centerpartiet. I deras liberala ledband har S nu genomfört allt vad de själva varnade för. Vänsterpartiet har förnedrats som dörrmatta. Men det är nog med det nu. Tack vare dig Nooshi. Du vägrar bli kliven på. Du kräver din och ditt partis rätt som regeringsunderlag. Du kräver respekt. Du står upp för din övertygelse. All respekt till dig.

Med politiska krumbukter som tangerar klassisk lögn görs allt för att det ska framstå som att det är du som försätter Sverige i en regeringskris. Det är smärtsamt att se Annie Lööf tillsammans med min partiledare Stefan Löfven påstå att de gått dig och Vänsterpartiet till mötes. Alla som inte blundar vet att det inte är sant. 

Med genant tydlighet

Efter att ditt parti under förnedrande omständigheter körts över med den ena nyliberala punkten efter den andra, sätter du ner foten gällande marknadshyror. Du kräver att den punkten ska bort. De vägrar. Det är med en genant tydlighet man kan göra matematik av vem det är som satt Sverige i en regeringskris genom 73-punktsprogrammet. 

73 punkter har Annie Lööf fått. Ditt parti har inte fått någon. Hade det inte varit rimligt att ge dig en? Kunde inte Annie Lööf nöjt sig med 72 punkter? Men de vägrar och säger att det är ditt fel. Så smärtsamt genant. Så påtagligt dåligt för politiken och förtroendet för den. 

Nooshi. I valet 1994 taktikröstade jag på ditt parti för att tvinga mitt parti till vänster. Nu kan jag tack vare dig tänka mig repetera taktiken för att tvinga mitt parti att bli socialdemokrater igen.

Hatten av för att du är en politiker med ryggrad. Det är ett utrotningshotat släkte.


Av Jan Emanuel Johansson

Socialdemokrat i intern opposition