Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nöjda Moderaterna gjorde Sverige kallt

GÄST I KVÄLL. I kväll är Stefan Löfven gäst hos Expressens Niklas Svensson i succéprogrammet "Bar &amp; Politik". Foto: ROBIN ARON<br>
Foto: Robin Aron

De nya Moderaterna lovade sänkt arbetslöshet. Nöjda Moderaterna hittar på nya räknesätt för att dölja arbetslösheten, skriver Stefan Löfven.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De som inte förstår det avskyvärda i arbetslösheten har nog själv aldrig varit arbetslösa. De kan inte ha haft ett barn, en förälder eller en familjemedlem som drabbats. Därför att frågan om vårt arbete följer oss genom livet. Från barndomens "Vad vill du bli när du blir stor?" till de vuxna festernas "Vad jobbar du med då?". Arbetet bidrar till vår självkänsla, vilka vi är.

Men även om du själv eller dina nära aldrig drabbats av arbetslöshet, så är det lätt att se vad det gör med vårt samhälle och vår välfärd. När 400 000 saknar arbete, som är läget i dag, blir det svårare att finansiera en sjukvård, skola och omsorg av hög kvalitet för alla. Fler blir utsatta, samhället blir kallare.

Moderaterna gick till val på löftet om att minska arbetslösheten. Men sedan dess har de i varje läge valt att sänka skatten - mest för de som redan har mest - i stället för att investera i fler jobb. Nu är arbetslösheten högre, och antalet långtidsarbetslösa ungdomar är tre gånger så många som när regeringen tillträdde. Men i stället för att skapa nya jobb skapar de nu mest nya räknesätt för att dölja arbetslösheten. De nya Moderaterna verkar ha blivit de nöjda Moderaterna.

Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera ett samhälle där så många människor - tiotusentals av dem unga - går utan arbete. Därför har vi satt upp målet att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Det första steget för att nå dit är att göra rätt prioriteringar. Det är dags att investera i det som bygger Sverige starkt för framtiden: jobb, skola och välfärd, i stället för att låna till nya skattesänkningar.

Ett annat viktigt steg är att befria de människor som i dag sitter i regeringens Fas 3. Just nu betalar Sverige dyrt för att människor ska sysselsättas med låtsasuppgifter som ingen efterfrågar, som att måla om redan målade stolar. Det är lika oanständigt som det är onödigt.


Samtidigt finns det många arbetsuppgifter som skulle behöva utföras i välfärden. Arbetsuppgifter som i dag inte hinns med, men som skulle betyda mycket till exempel för våra äldre. Många anställda i välfärden kan vittna om det. Gemensamma promenader i det fina höstvädret, tid för samtal, eller gå med den äldre till läkarmottagningen - dessa är bara några av de arbetsuppgifter som borde göras, men som i dag inte alltid hinns med för att tiden inte räcker till. Därför vill vi inrätta Extratjänster i välfärden - jobb med riktig lön där den som jobbar får göra riktig nytta.

Stress och högt tempo är den vanligaste orsaken till kvinnors ohälsa på jobbet. Extratjänster kommer att höja kvaliteten i välfärden samtidigt som det förbättrar arbetsvillkoren för dem som redan i dag jobbar där. Oron och trycket på äldres anhöriga och familjer att gå ner i arbetstid för att göra det som välfärden inte mäktar med kommer att minska.

Extratjänster i välfärden innebär också att långtidsarbetslösa lättare kan få ett reguljärt arbete, särskilt om jobbet kombineras med utbildning någon dag i veckan. Det håller igång deras vana av arbetslivet, och bygger upp självkänsla och ork igen. När arbetslösa får jobba med saker som verkligen gör skillnad i andra människors vardag ökar sannolikheten att de kan gå vidare till den ordinarie arbetsmarknaden.


Fas 3 har nu blivit regeringens största insats för arbetslösa. I augusti 2013 satt 34 000 personer fast där. Trots misslyckandet så försvarar statsministern Fas 3 - och det enda som har skett är att han döpt om den till "sysselsättningsfasen". Vi väljer en annan väg, och vill investera två miljarder för att avskaffa Fas 3 och i stället investera i utbildning och Extratjänster. Det är jobb med riktig lön där den som jobbar får göra riktig nytta. Vi står upp för möjligheten till ett anständigt arbete, arbeten som samtidigt gör Sverige till ett bättre land att leva i.


Stefan Löfven

partiledare för Socialdemokraterna.