Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nog får eleverna sjunga nationalsången på skolavslutningen

Foto: Privat.
Foto: Shutterstock.

På mindre än femton minuter pulvriserades tjafsdebatten i en lektion som jag önskar att varenda besserwisser hade fått bevittna, skriver rektorn Ingela Netz.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Lagom mellan hägg och syren kommer de tvärsäkra sanningarna och upprörda versalskriken om att eleverna inte längre får sjunga nationalsången i skolan (”i det här j-a PK-landet”) och det lika tröttsamma tjafset om kyrka eller inte på skolavslutningen. Jag var med på en musiklektion i en femteklass i dag. Lektionen var i sig ett svar-på-tal av rang.

Ganska ofta jobbar vi så i skolan – vi gör fantastiska saker men berättar inte alltid om dem med versaler på Facebook. Ganska ofta beror det på att vi har blivit lite trötta av tjafsandet. Vi vet att det genererar mängder av negativitet som liksom smittar in i skolan. Och eftersom vi vet att de bergsäkra versalsanningarna inte har minsta likhet med vad som faktiskt sker, och inte sker, i våra klassrum och på våra skolgårdar.

Lektionen var i sig ett svar-på-tal av rang.

Eleverna skulle öva avslutningssånger. På mindre än femton minuter pulvriserades tjafsdebatten i en lektion som jag önskar att varenda besserwisser hade fått bevittna. Först: Nationalsången. Den är inte alls självklar överallt på skolavslutningen, men på min skola är det tradition att den ska vara med.

"Du tronar på minnen", reciterar musikläraren, och klassen säger efter. "Vad betyder ”fornstora”? frågar läraren och en skog av händer är i luften. Eleverna har läst om stormaktstiden i SO, så de vet vilken världsbild (och självbild) Dybecks text bygger på. De är elva år, eleverna. Sa jag det?

Jag skulle kunna ha varit på en lektion i svenska, historia eller en samhällskunskap. Nu är jag är på en musiklektion, men det är fullkomligt självklart för (musik)läraren att eleverna inte bara ska sjunga tonerna rätt. De ska fatta vad de sjunger också. Vartenda ord. Och inte nog med det; de ska förstå varför orden en gång skrevs. Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Helhet, begriplighet och sammanhang.

Det är så lärare jobbar.

 

LÄS MER: Nationalsången på avslutningar är en myt 

 

Skolavslutningssången med stort S: Den blomstertid nu kommer.

– Varför sjunger vi om Gud på skolavslutningen, fast vi har en skola som ska vara fri från konfessionella inslag? frågar läraren.

Elvaåringarna vet. Kyrka och skola hängde ihop förr, när sången skrevs. Alla var mer eller mindre tvungna att både tro och sjunga psalmer. Nu har det i stället blivit en viktig tradition. Vi vill behålla vackra melodier som väcker känslor, och det kan vi göra samtidigt som vi är stolta över att människor i dag får tycka och tro som de vill – om de vill.

– Så ge mig några andra ord, några synonymer, för ”fager” eller ”fägring”? Många händer och många förslag; fin, vacker, snygg, skön.

– Upp och stå! Sista raden i sången som ett tåg som bromsar in vid en perrong, inga tvärnitar!

Eleverna tar i från tårna. Läraren ler. Jag har gåshud.

Det är så lärare jobbar.

 

LÄS MER: Sluta spring på var eviga skolavslutning 

 

På skolavslutningen på vår skola sjunger eleverna både nationalsång och en psalm om Gud. På en blomstersmyckad skolgård. Med flaggan i topp. 

De vet varför, de förstår orden de sjunger och de bär på allra bästa sätt gamla traditioner vidare samtidigt som de blandar friskt och skapar nya. Det är så vi jobbar i skolan. Oroa dig inte. Vi har koll. Det är nämligen så lärare jobbar.

Och för dig som hetsar upp dig över just nationalsången vill jag bara påminna om att den enda anledningen till att elever inte sjunger nationalsången i skolan på nationaldagen är att det är en helgdag. Röd dag. Skolan stängd. Så bara lägg ner, okej?

 

Ingela Netz

Rektor och förskolechef, Parkskolan, Salem

 

Texten ursprungspublicerades på Netz blogg.