Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Nils Funcke har fel om Ekot"

Anne Lagercrantz.
Foto: Kristofer Sjögren

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Någon eventuell källa i den så kallade Saudi-affären är inte spårad. Justitiekanslern skriver, efter ett års utredande, att det inte "går att få klarhet i vem eller vilka som har lämnat ut handlingarna". Förundersökningen är nerlagd. Rubriken på Nils Funckes artikel är felaktig och rättades också genast på Expressens hemsida efter att Ekot hört av sig.

Jag håller med om att medier inte kan vara nog försiktiga om man kommer över dokument med hemliga uppgifter. Det innebär också att Funckes påståenden är omöjliga att bemöta i detalj.

Däremot kan jag, likt Funcke, konstatera att hans insyn begränsas av "maskningen" i den nedlagda förundersökningen. Han har heller ingen som helst insyn i Ekots redaktionella arbete. Trots det drar han svepande slutsatser om misstag och att en "källa ska ha kommit undan med blotta förskräckelsen."

Om det vet han inget.

Det är inte självklart att hemliga dokument ska publiceras. Inför Saudiavslöjandet har vi noga övervägt steget att offentliggöra dokumenten, följderna av detta och vilka krav det ställde på den fortsatta processen. Som vi förutsåg dementerades uppgifterna av såväl myndigheter som politiker. Dokumenten var nödvändiga för att ge allmänheten möjlighet att bilda sig en egen uppfattning om händelseförloppet.

Effekterna av förra årets mest uppmärksammade avslöjande stärker oss i den bedömningen och i vårt fortsatta journalistiska arbete.


Anne Lagercrantz

chef och ansvarig utgivare för Ekot