Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ni sviker utsatt
blåljuspersonal

Anders Karlsson, före detta områdeschef samt före detta ambulansdirigering, ambulanssjukvården i StockholmFoto: Privat
En ambulansFoto: Joel Marklund / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Rättsfall signalerar att man i dag både kan urinera samt grovt misshandla ambulansens medarbetare utan kännbara straff, skriver Anders Karlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fler av mina före detta medarbetare har misshandlats när de tjänstgjort i ambulans. Det känns rent utsagt för jävligt. Både ur ett rent mänskligt perspektiv, självklart, men det är här är också en demokratifråga.

Det finns ett allvarligt ”glapp” mellan Sveriges lagstiftare och blåljusorganisationernas operativa verklighet. Detta har tyvärr blivit en arbetsmiljörisk i sig.

Den eskalerande våldsverkan mot blåljusorganisationerna och dess medarbetare vi sett den senaste tiden är inte bara ett hot mot dem, det är ett hot mot hela vår demokrati och allas vår säkerhet. Denna eskalering har skett under många år och Sveriges lagstiftare visar inget annat än tafatthet i dessa samhällsviktiga frågor.

 

LÄS MER: Stenkastande unga måste kunna straffas

 

Som tidigare områdeschef för ambulanssjukvården i södra Stockholm har jag flera gånger mött resultatet av just denna tafatthet, de kränkta ledsna och besvikna medarbetarna. Dessa medarbetare som gång efter gång får se bevisen på att den lagstiftning som finns i dag inte stöder dem när det behövs som mest. Flera rättsfall den senaste tiden har enkom signalerat att man i dag både kan urinera samt grovt misshandla ambulansens medarbetare utan kännbara straff. Detta är under all kritik.

När regeringen nu tillsätter en utredare för att utreda nedan frågeställningar ställer jag mig faktiskt djupt kritisk. Jag är dels kritisk till att regeringen inte på ett mer markerande sätt visar att detta faktiskt är ett direkt hot mot vår demokrati och vår individuella säkerhet. Och jag är även kritisk till att de många löften om omgående krafttag mot denna typ av brottslighet återigen inte infriar sig.

 

LÄS MER: Raketattacker mot ambulansen vittnar om en normförskjutning

 

Regeringens nytillsatta utredare riksåklagare, Anders Perklev har fått i uppdrag att senast 29 juni 2018:

- Ta ställning till vilka samhällsnyttiga funktioner som är i behov av ett förstärkt straffrättsligt skydd.

- Överväga om angrepp mot vissa funktioner, bland annat sådana som har till uppgift att garantera säkerhet, liv och hälsa, bör anses som särskilt allvarliga i straffrättsligt hänseende.

- Ta ställning till om det straffrättsliga skyddet bör konstrueras på ett annat sätt än i dag eller behöver omfatta ytterligare brottsliga gärningar.

- Ta ställning till om det finns behov av ytterligare kriminalisering av hindrande av polisens, räddningstjänstens och ambulanssjukvårdens ingripanden eller hjälpinsatser, och lämna förslag till nödvändiga författningsändringar.

Att med den allvarliga samhällsutveckling vi sett den senaste tiden ge ytterligare 1,5 år till att först utreda och sedan mer tid för att komma till konsensus i dessa idag redan akuta och samhällsviktiga frågor ser jag som ytterst anmärkningsvärt.

Jag är fullkomligt övertygad att inte någon av dem som står ute i den operativa verkligheten när raketer avfyras eller gatstenar haglar tycker att svaren på ovan frågeställningar är speciellt svåra att svara på. För dem handlar dessa frågeställningar långt i från om att ”ta ställning till” samt att ”överväga”. För dem handlar det om att ni skall visa krafttag och agera för att så långt det går skydda dem i deras tjänsteutövning.

Att med den allvarliga samhällsutveckling vi sett den senaste tiden ge ytterligare 1,5 år till att utreda och att komma till konsensus i dessa akuta och samhällsviktiga frågor ser jag som ytterst anmärkningsvärt. Detta är ett stort svek mot blåljusorganisationernas medarbetare, för ute i den operativa verkligheten är det inte en fråga om utan när en medarbetare får sätta sitt liv till i samhällets tjänst.

Från medarbetarna inom blåljusorganisationerna är förtroendekapitalet för lagstiftarens handlingskraft i dessa frågor tyvärr förbrukat, vilket jag har full förståelse för.

 

Anders Karlsson

före detta områdeschef samt före detta ambulansdirigering, ambulanssjukvården i Stockholm