SVT får inte inskränk sin bild av Sverige till att enbart omfatta ett snävt medelklassperspektiv, skriver forskarna Peter Jakobsson och Fredrik Stiernstedt. Foto: COLOURBOXSVT får inte inskränk sin bild av Sverige till att enbart omfatta ett snävt medelklassperspektiv, skriver forskarna Peter Jakobsson och Fredrik Stiernstedt. Foto: COLOURBOX
SVT får inte inskränk sin bild av Sverige till att enbart omfatta ett snävt medelklassperspektiv, skriver forskarna Peter Jakobsson och Fredrik Stiernstedt. Foto: COLOURBOX
Fredrik Stiernstedt är forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola. Foto: Jens MohrFredrik Stiernstedt är forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola. Foto: Jens Mohr
Fredrik Stiernstedt är forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola. Foto: Jens Mohr
Peter Jakobsson är forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola. Foto: PRIVATPeter Jakobsson är forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola. Foto: PRIVAT
Peter Jakobsson är forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola. Foto: PRIVAT

Ni sviker och tystar arbetarklassen, SVT

Publicerad

Endast 5 procent av personerna som syns och hörs i SVT tillhör den arbetarklass som utgör halva vår befolkning. 

Det är inte hållbart för en aktör vars uppdrag är att vara "inkluderande" och att "avspegla" landets invånare, skriver två forskare vid Södertörns högskola.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PUBLIC SERVICE. SVT skriver på sin hemsida att de strävar efter att vara "Hela Sveriges television" och att "berätta om och skildra Sverige som det ser ut idag, i all dess mångfald". Bolaget är också skyldigt, enligt sändningstillståndet, att "spegla förhållanden i hela landet och den variation som finns i befolkningen". I många avseenden är SVT också framgångsrika på dessa punkter. Andelen kvinnor och män är exempelvis i princip lika stora i bolagets sändningar. När det handlar om att representera människor från olika samhällsklasser sviker dock SVT sitt uppdrag.

I en undersökning vi har gjort av det svenska tv-landskapet visar det sig att SVT är sämst av de stora svenska tv-kanalerna på att inkludera människor med arbetarklasstillhörighet i sitt programutbud. 

Enligt undersökningen hade endast 5 procent av personerna som syntes eller hördes i SVT under 2015 arbetarklasstillhörighet. I dokumentärer, nyhets- och samhällsprogram är andelen något lägre och i dokusåpor något högre. 

SVT bör låta röster från hela landet och från alla skikt i befolkningen bli hörda. Inte enbart politiker, kapitalägare, chefer och människor med välbetalda och aktade akademikeryrken.

Detta kan jämföras med att den svenska befolkningen till cirka 50 procent består av arbetarklasspersoner. Personer med olika klassbakgrund skildras också på olika sätt när de väl förekommer i utbudet. Arbetarklasspersoner skildras generellt sett mindre nyanserat och får mer sällan komma till tals i de program de medverkar i. 

SVT har ett snävt medelklassperspektiv

Vi menar inte att de personer som medverkar i SVT:s sändningar bör utgöra en exakt spegelbild av den svenska befolkningen. Det är både omöjligt och orimligt med tanke vilka program SVT har till uppdrag att tillhandahålla licensbetalarna. Men vi menar att det är rimligt att SVT inte inskränker sin bild av Sverige till att enbart omfatta ett snävt medelklassperspektiv. 

Vi vet från tidigare att när personer och grupper blir osynliggjorda eller förnekas röst och erkännande kan det ha negativa konsekvenser både för de grupper det gäller, men också få större samhälleliga konsekvenser. Representation är en demokrati och maktfråga. 

Med utgångspunkt i SVT:s specifika uppdrag bör de låta röster från hela landet och från alla skikt i befolkningen bli hörda. Inte enbart politiker, kapitalägare, chefer och människor med välbetalda och aktade akademikeryrken, utan också människor som jobbar i branscher och med yrken där det inte ingår i arbetsbeskrivningen att vara en person som blir lyssnad på.

Vi vet också att personer med medelklassbakgrund och personer uppvuxna i någon av Sveriges storstadsregioner är överrepresenterade inom journalistkåren.

De kommersiella tv-kanalerna är något bättre än SVT vad det gäller att inkludera människor med arbetarklassbakgrund i programmen. Men även i de kommersiella kanalerna är det framförallt personer från samhällets maktskikt och från medelklassen som medverkar eller avbildas. 

Vanföreställning om att klassamhället är ett avslutat kapitel

Det kan förmodligen delvis förklaras med att det bland medieproducenterna och den samhällsklass de tillhör finns en föreställning om att samhällsklass inte spelar någon roll i dagens Sverige och att klassamhället är ett passerat stadium i samhällsutvecklingen. 

Vi vet också att personer med medelklassbakgrund och personer uppvuxna i någon av Sveriges storstadsregioner är överrepresenterade inom journalistkåren. Sverige 2018 är dock ett klassamhälle, något som också åtta av tio svenskar håller med om, enligt Katalys undersökning som presenterades på DN Debatt den 27 januari. För de medieproducenter vars uppdrag är att vara "inkluderande" och att "avspegla" befolkningen måste detta vara ett faktum som finns på agendan. 

För att public service ska vara fortsatt relevant kan arbetarklassen inte enbart vara ett problem som diskuteras, den måste också få komma till tals i programmen.

 

Av Peter Jakobsson 

Forskare i medie- och kommunikationsvetenskap, Södertörns högskola

Fredrik Stiernstedt

Forskare i medie- och kommunikationsvetenskap, Södertörns högskola

 

Ladda ned rapporten

Rapporten "Arbetarklassens symboliska utplåning i medelklassens medier" är en del av Katalys klassutredning "Klass i Sverige".

 

Rapporten kan laddas ned på Katalys hemsida.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag