Ni som hetsar om att stänga skolorna har fel

I Norge gapar skolbänkarna tomma. Om nu grundskolan ska stängas även i Sverige, glöm inte barnen, skriver debattörerna.
Foto: FREDRIK VARFJELL/TT
Cyril Hellman.
Foto: JULIA PEIRONE
Geir W Stakset.
Foto: Smilla Weber

Ni som coronahetsar om att stänga skolorna, glöm inte barnen i våra utsatta områden.

En hungrig, sysslolös mage utan tillsyn bär gärna på knark eller vapen i utbyte mot en kebabtallrik med extra mycket sås, skriver Cyril Hellman och Geir W Stakset.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige har stängt ner. Handspriten och toalettpapper är slut i butikerna. Större delen av Europa har stängt ner skolorna (undantag önationerna Island och Storbritannien). Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och allt för många lekmän i likhet med honom hetsar om att stänga ner hela landet. 

Efter att här hemma ha stängt ner gymnasium och högskolor för distansundervisning pratar man nu om att stänga ner grundskolorna i Sverige. Stängs de skolorna är vi övertygade om att brottsligheten kommer öka i våra utsatta områden, ifall nu inte förutsättningar ges till alla barn.

Drogförsäljning i stället för Fortnite

Medelklassen jobbar hemifrån med sina barn framför datorspelet Fortnite, medan barnen som har skolbespisningen som dagens enda rediga mål mat nu får kebabtallriken för en mindre tjänst åt en äldre ”bror” i hans nära omgivning. Kanske är det faktiskt så illa att detta är hans enda alternativ. Grundskolebarnen i dagens Sverige spelar inte bara spel. De säljer droger, de köper droger, de rånar, de misshandlar och de misshandlas. Kriminaliteten har krupit ner i åldrarna och polisen söker till och med hjälp med avhopparinsatser för barn som inte ens är byxmyndiga.

När vi går ner den bartäta gatan i Stockholm får vi en surrealistisk känsla och skrattar när den vanligtvis avvisande och buttra dörrvakten förvandlats till en plötsligt lite osäker inkastare. Men samma dag sitter ett av våra egna barn i skolan och spenderar hela dagen med att titta på film eftersom för många lärare och elever är hemmavarande.

Vem tänker på barnen?

Många föräldrar är oroliga, för att inte säga panikslagna, och regeringen tar krafttag och gör insatser för att hjälpa företag, permitterade och sjukskrivna. De ger i likhet med många länder riktlinjer över hur många som får samlas på en och samma plats. Men när vi pratar om att stänga grundskolan går våra tankar till barnen i våra utsatta områden. 

Vi bör fråga oss vad vi kommer att möta när solen går upp igen och vi vågar oss tillbaka till våra vardagliga liv

I Göteborgsförorten Angered har man tidigare serverat skolbarnen gratis frukost för att utjämna de socioekonomiska klyftorna. På samma tema är det fastslaget att många barn i de utsatta områdena runtom i Sverige har skolmaten som dagens enda riktiga måltid.

Faran med social distansering 

Ett barn som inte får mat hemma ska omhändertas av socialtjänsten, kanske någon invänder. Men de omhändertar långt ifrån alla barn som är i denna situation, säger vi. En idé är att stärka de som jobbar med barnen under deras fritid. Men vi har med coronaviruset fått ett samhällsklimat där social distansering råder och gemene man pratar om att inte samla grupper på mer än fem, tio personer. 

För många vuxna går social distansering nu först. För barnen som inte vill vara hemma och flyter runt på tomma gator och i öde centrum, vem ser dom nu? Banden mellan barnen i grupp knyts starkare och då även till äldre ungdomar och gäng som utnyttjar dem. De engagerade och oroliga föräldrar som ändå finns gav sig tidigare ut för att finnas runt barnen. Nu sitter de hemma. 

Det kan gå fort utför

Det gick fort för barnen på den öde ön i ”Flugornas herre” att spåra ur. Även om vi sitter fast hemma barrikaderade bakom tvål och toalettpapper bör vi fråga oss vad vi kommer att möta när solen går upp igen och vi vågar oss tillbaka till våra vardagliga liv. 

Om nu grundskolan ska stängas, glöm inte barnen. Tänk på vad vi skriver. Att barn går till skolan och tillsammans med halva klassen tittar på film kan på sikt leda till att kunskapskraven inte uppfylls då dessa barn är för små för distansundervisning. 

Men vad värre är, att lämna barns hunger till de antisociala äldre barnen i deras hemområden är direkt kopplat till en högre risk för att dessa barn ska introduceras till en kriminell miljö. En hungrig, sysslolös mage utan tillsyn bär gärna på knark eller vapen i utbyte mot en kebabtallrik med extra mycket sås och pommes frites. 


Av Cyril Hellman 

Journalist och författare, samhällsvetare och socialpedagog med inriktning kriminell livsstil samt fd lärare

Geir W Stakset 

Medgrundare av En annan sida av Sverige, som sedan 2012 arbetat för att hjälpa folk ur destruktiva miljöer och beteenden

Kritik mot svenska influencers för inlägg om corona: