Vi tvingas tyst se på när små barn traumatiseras

Kosläpp i vårsolen på Anette Gustawsons gård. Den årliga traditionen har lockat till sig ovälkomna besökare på flera gårdar: Militanta djurrättsaktivister.
Foto: Fia wp Virkki
För oss som visar upp våra djur med glädje känns det fruktansvärt obehagligt. Det är mycket märkligt att aktivisterna kan luta sig mot demonstrationsrätten, skriver mjölkbonden Anette Gustawson.

Det traditionella kosläppet har tidigare varit ett härligt sätt att hälsa både våren och allmänheten välkomna.

Många gårdar får numera räkna med militanta djurrättsaktivister som skränar med plakat med vidriga budskap – svåra för små barn att hantera. Det är mycket märkligt att de kan luta sig mot demonstrationsrätten, skriver mjölkbonden Anette Gustawson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DJURRÄTTSAKTIVISM. Jag klafsade i dag hemåt genom kohagen, såg ut över betesmarkerna som omringar gården och tänkte att det är helt otroligt att om bara en och en halv månad ska kossorna skutta ut från lagården och erbjudas förhoppningsvis grönt gräs här. Vet att tiden går fort, så är det varje år. Vi ser alltid fram emot våra kosläpp där vi också bjuder in allmänheten så de får dela denna härliga vårrusning med oss. Det är ju också en fin möjlighet för barnfamiljer att få komma ut och se var vår mat kommer ifrån. Det känns extra viktigt i dag, då stad och land verkar glida allt längre ifrån varandra. 

De senaste åren har det tyvärr tornat upp mycket mörka moln och familjens känsla att bjuda in allmänheten känns inte lika glädjefylld längre.

Militanta aktivister mitt i folkmassan 

Många gårdar får numera räkna med olustiga besök på sina kosläpp. Det är militanta djurrättsaktivister som skränar med plakat som skriker ut vidriga budskap. Obehagliga budskap som det kan vara mycket svårt för små barn att hantera så där rätt upp och ner. 

Dessa personer har enligt svensk lag rätt att stå och demonstrera på våra egna privata gårdar. Inte direkt på gårdsplanen men i anknytning till den. Kosläppen lockar många besökare och det innebär att gränserna för våra ”traditionella” gårdsplaner vidgas och de militanta djuraktivisterna hamnar mitt i folkmassan, trots att de står på sidan av gården.


LÄS MER: Utan böndernas djur kommer även ni veganer att svälta


Demonstrationsrätten missbrukas

För oss som visar upp våra djur med glädje känns det fruktansvärt obehagligt. Det är mycket märkligt att de kan luta sig mot demonstrationsrätten. Värst är känslan att små barn, som åkt med sina föräldrar eller släkt och vänner för att på nära håll få se ett kosläpp, skräms för livet. När meningen är att de ska få chansen att känna doften av en ko, nybetat gräs och de spännande dofterna från bondgården som är förutsättningen för maten de får på sina tallrikar.

Även om det för våra egna bondbarn inte är konstigt med liv och död, så vill vi pedagogiskt berätta för besökande barn, som aldrig kommit i kontakt med lantbruksdjur, om hur kornas liv fungerar. Att då tvingas på maskerade människor som gapar, skriker och uppträder hotfullt skapar självklart trauman.


LÄS MER: Veganmamman Moa: Inget barn ska behöva utsättas för kött i skolmaten


Omöjliga att avhysa

När det gäller filmer, gaming och spel så sätter vi åldersgränser. Det har vi för att barn själva inte kan sortera intryck från hemskheter på samma sätt som vi vuxna. Visst känns det då märkligt att man helt lagligt kan befinna sig på ett familjeevent med massor av barn och där sprida hemska budskap. Jämför om det mitt i Bolibompa dyker upp bilder på döda, blodiga kor? Skulle vi föräldrar acceptera det?

En annan aspekt är att det i regel är enskilda familjer som bjuder in till sina gårdar och sina hem. Som att bjuda in till öppet hus hemma för att man fyllt år och då inte har rätt att avhysa människor som tränger sig in och skriker hemskheter. 

Så känns det för de som blir utsatta av dessa aktivister. De kommer till våra hem, beter sig absolut inte rumsrent och vi kan bara tysta stå och se på.

Köttproduktionen flyttar utomlands om inget görs

Jag är för att vi har öppna gårdar, jag är för att visa upp verkligheten, min verklighet och min vardag. Det är otroligt viktigt för att öka förståelsen för framtidens livsmedelsproduktion i landet.

Men då krävs det att ni politiker ordnar denna lilla detalj som innebär att vi måste få fredade gårdar, på gården och runtomkring. Risken blir annars att animalieproduktionen flyttar än mer utomlands med allt vad det innebär. Justitieministern har nu öppnat för en utredning kring detta. Jag ber er politiker att våga göra de ändringar som skapar en rimlig trygghet för oss matleverantörer.


Av Anette Gustawson

Mjölkbonde