Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ni har bäddat för en aldrig tidigare skådad brottslighet

Ett gatukök i Solna sprängdes under natten till i fredags. De många sprängdåden för tankarna till en krigszon snarare än ett tryggt och välmående välfärdsland, skriver Kajta Nyberg.
Foto: Janne Åkesson/ Swepix
Katja Nyberg är ledamot i justitieutskottet för SD, polis och utredare vid Nationella operativa avdelningen (NOA).

Övriga partier har i olika omgångar krattat manegen för social, kulturell och ekonomisk splittring, vilket lett till ökad brottslighet. 

Nej, Mikael Damberg, läget är inte ”allvarligt” – det är en katastrof, skriver polisen och riksdagsledamoten Katja Nyberg (SD). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Enligt en färsk undersökning publicerad i DN (20/8) visar siffror från polisen en ökning av sprängdåd med 45 procent under perioden januari–juli, 120 i år jämfört med 83 i fjol. Människor som tidigare levt i någorlunda trygga miljöer vågar inte längre gå ut. Äldre stannar inne på kvällarna av rädsla för att bli rånade. Föräldrar stannar uppe och väntar oroligt på att deras barn ska komma hem. Det vi nu ser är ett katastrofalt läge som kräver omedelbara och resoluta åtgärder.

Siffror i tidningarna är inte bara statistik, de symboliserar människor. Bakom dessa nummer finner vi mänskliga tragedier. Familjer som splittras. En släkting som alltid funnits där är plötsligt borta. Allt detta får konsekvenser. Det sliter inte bara isär familjer utan skapar djupa sår i samhället. Bristande trygghetskänsla är sammanhållningen och gemenskapens värsta fiende. Den begränsar livsmöjligheter och inskränker vår frihet. 

Först när det dagligen rapporteras om skjutningar och sprängningar vaknar inrikesministern. Det är symptomatiskt för den undfallenhet som genomsyrat den svenska politiken sedan flera år tillbaka.

Bor vi i ett välfärdsland eller en krigszon?

En blick på BRÅ:s hemsida där den senaste utvecklingen sammanfattas läser vi den ena dystra rubriken efter den andra: ”Bostadsinbrott i flerfamiljshus har blivit vanligare”, ”Fortsatt ökning av bedrägeribrotten”, ”Ökad utsatthet för hot sedan 2015”, ”Utsattheten för personrån på en märkbart högre nivå vid de två senaste NTU-mätningarna” och ”Fortsatt hög nivå av kniv- och skjutvapenrelaterat våld”.

Lägg därtill flera sprängningar som snarare för tankarna till en krigszon än ett tryggt och välmående välfärdsland. Detta bottnar i åratal av ansvarslös politik.

Övriga partier har i olika omgångar krattat manegen för social, kulturell och ekonomisk splittring. Detta har i sin tur lett till ökad brottslighet, förändrade kriminella strukturer och skapat en aldrig tidigare skådad brottslighet i landet.

Damberg är för trögstartad

Det är djupt tragiskt att det har behövt gå så här långt. Mikael Damberg (S) kallar i DN (22/8) utvecklingen för ”allvarlig”. En mild beskrivning av ett läge som inte kan klassas som något annat än en katastrof. Att försöka mildra beskrivningen ligger dock i de ansvarigas intresse. De har de facto, trots påstötningar från oss Sverigedemokrater om verkningsfulla och effektiva åtgärder, valt att ignorera utvecklingen. Först när det dagligen rapporteras om skjutningar och sprängningar vaknar inrikesministern. Det är symptomatiskt för den undfallenhet som genomsyrat den svenska politiken sedan flera år tillbaka.

Det duger inte att komma med tom retorik längre. Vi som folkvalda politiker måste ta vårt ansvar och göra vårt yttersta för att få ett slut på dessa attacker. Regeringen har visat att de inte är mogna uppgiften och behöver lämna över uppgiften till någon annan.  

Det räcker nu – lås in dem!

Det är upp till oss politiker att omedelbart säkra upp en lagrättslig grund för de individer som skadar vårt samhälle. De ska tas bort från våra gator och torg och låsas in. Sverigedemokraterna kommer inte att vika sig en tum i detta arbete. Vi är garanten för att etablissemangets partier inte kan slå sig till ro och komma med försenade åtgärder och undfallande bortförklaringar. Skjutningar, sprängningar och attacker mot laglydiga medborgare måste få ett slut. Det räcker nu!


Av Katja Nyberg

Ledamot i justitieutskottet för Sverigedemokraterna, polis och utredare vid Nationella operativa avdelningen (NOA).