Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ni gör ett mini-USA av svensk sjukvård

En stor del av den byråkrati som kritiseras i den offentliga vården har koppling till privatiseringarna. Det kostar enorma summor att hålla koll på de privata vårdgivarna, skriver John Lapidus. Foto: COLOURBOX
John Lapidus är doktor i ekonomisk historia och författare till boken "Vårdstölden – hur den privata välfärden tar från det gemensamma".
Nenad Zeba är läkare på en privatklinik i Göteborg. Foto: PRIVAT

Lagen om vård på lika villkor förblöder – och det är läkare som Nenad Zeba som håller i skalpellen, skriver John Lapidus.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | SJUKVÅRD. Politikerna står handfallna inför den offentliga vårdens dödsprocess. Detta noterar Nenad Zeba (Expressen Debatt 20/9) i en replik på min artikel om hoten mot den gemensamma välfärden

Men det är ju han själv som håller i skalpellen! Han arbetar på en av hundratals kliniker där lagen om vård på lika villkor förblöder, och där det offentliga är hårt kringskuret.

Zeba är kirurg på HandCenter i Göteborg. Ett läkarbesök kostar 2 809 kronor och du betalar själv för röntgen, provtagning, behandling och operation. Även som försäkringskund har du förtur. Bland klinikens "partners" finner vi Skandia, SEB, Euro Accident och en massa andra banker och försäkringsbolag. I tredje hand kan offentligt finansierade patienter få komma. Observera att det är "begränsad framkomlighet på telefon" för denna kundgrupp.

Ett hån mot Hälso- och sjukvårdslagen

Hur kan politikerna tala om vård på lika villkor och samtidigt tillåta privata vårdgivare att blanda patientgrupper i en enda röra? Ser de inte att det är ett hån mot Hälso- och sjukvårdslagen? Förstår de inte att de gör ett mini-USA av svensk sjukvård?

Det kostar enorma summor att hålla koll på de privata vårdgivarna, ett tidskrävande administrerande och övervakande som har spridit sig till den offentligt drivna vården.

På tal om USA: Nenad Zeba beklagar sig över kostnaderna för offentlig vård. Ja, det finns mycket att effektivisera men privata sjukvårdssystem är ofantligt mycket dyrare. Det klassiska exemplet är USA, där vården slukar 17 procent av landets BNP trots att miljontals människor står utan laglig rätt till vård.

 

LÄS MER: Ni anar inte hur blåsta ni blivit på ROT-avdraget

 

Byråkratin beror på privatiseringarna

Det finns ingen som ifrågasätter att den offentliga vården kan göras ännu bättre och ännu mer kostnadseffektiv. Byråkratin kan minska. Men en stor del av den byråkrati som Zeba talar om har direkt koppling till privatiseringarna. Det kostar enorma summor att hålla koll på de privata vårdgivarna, ett tidskrävande administrerande och övervakande som har spridit sig till den offentligt drivna vården.

Vi bör noga skilja på två sorters kritik mot den offentliga vården. En som vill den väl och en som vill, av egen- och affärsintressen, döda den.

En annan utgiftspost är läkarnas möjlighet att, med hjälp av nya aktörer på sjukvårdsmarknaden, spela ut gamla aktörer mot varandra. Zeba berömmer sig för att ha haft "hyrläkaruppdrag i norr, söder, öster och väster". Vad kostade han då för skattebetalarna? Här är till exempel ett av flera liknande mejl som jag nyligen fått vidarebefordrade till mig: "Tjäna som läkare upp till 212 000 kr på endast 4 veckor via oss på Svensk Vårdbemanning".

Det finns mycket som kan förbättras i alla verksamheter, men i dag bör vi noga skilja på två sorters kritik mot den offentliga vården. En som vill den väl och en som vill, av egen- och affärsintressen, döda den.

 

Av John Lapidus

Doktor i ekonomisk historia

Författare till boken "Vårdstölden – hur den privata välfärden tar från det gemensamma"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!