Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ni ger inflytande till partiet som fick pengar av Sovjet

När Jonas Sjöstedt blev medlem i Vänsterpartiet hade man fortfarande upparbetade kontakter med den nordkoreanska diktaturen och fick finansiellt stöd av Sovjetunionen, skriver Benjamin Dousa. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Benjamin Dousa är ordförande för Moderata ungdomsförbundet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Även om kommunism inte uttryckligen finns med i Vänsterpartiets namn längre, är idéerna och värderingarna fortfarande desamma.

Blev L och C lurade eller gick de medvetet med på att ge extrempartiet inflytande? skriver Benjamin Dousa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | REGERINGSBILDNINGEN.  Under hela valrörelsen lovade både Annie Lööf och Jan Björklund att hålla ihop Alliansen, byta ut Stefan Löfven och stänga ute Vänsterpartiet från politiskt inflytande. Nu har man svikit samtliga tre av dessa löften, men det värsta löftesbrottet är ändå att ge inflytande över Sveriges inriktning åt ett extremparti som Vänsterpartiet faktiskt är.

När Jonas Sjöstedt blev medlem i Vänsterpartiet hade man fortfarande upparbetade kontakter med den nordkoreanska diktaturen och fick finansiellt stöd av Sovjetunionen. Så sent som i slutet av 1980-talet blev Kina, Sovjetunionen och Nordkorea inbjudna till partikongresser och samarbetet var långtgående. Även om kommunism inte uttryckligen finns med i partiets namn längre, är idéerna och värderingarna fortfarande desamma. Det blev inte minst tydligt under valrörelsen när Sveriges Television hade en utfrågning med varje partiledare. Jonas Sjöstedt svarade då att svenska storföretag, som H&M och Ikea, inte ska få vara privatägda utan i stället ska kollektiviseras.

Jag vill inte att ett parti som fick pengar från Sovjetunionen nu ska rita upp vilka strategier vi ska ha för att hålla ryska trupper borta från Gotland.

Skrivningen om V var glasklar

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innehåller ganska många dåliga förslag, som förbud mot nyförsäljning av bensin- och dieselbilar och familjeveckan, men delen om Vänsterpartiets inflytande var både bra och tydlig. I överenskommelsen stod nämligen uttryckligen att ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”. Personligen ser jag inte hur skrivningen kan vara mer glasklar: Vänstern ska hållas utanför.

Annie Lööfs skräck för nyval möjliggjorde Jonas Sjöstedts krav, menar Benjamin Dousa. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Jag tror därför att många borgerliga, liberala väljare som står långt ifrån ytterlighetspartiets människosyn blev förvånade när Stefan Löfven bara något dygn efter att överenskommelsen presenterats öppnade för samtal, samarbete och förhandlingar med Vänsterpartiet ändå. Trots att uppgörelsen tydligt definierat att V-inflytandet helt ska vara borta, meddelade han att det bara gällde inom de politiska områden där de fyra partierna har förhandlat.

 

LÄS MER: Sjöstedts drömsamhälle slutar alltid med katastrof 

 

Oroväckande för försvarspolitiken

I praktiken innebär det här exempelvis att all försvars-, EU-, kriminal-, utrikes-, högskole- och biståndspolitik kan förhandlas med Vänsterpartiet. Stefan Löfven tog själv upp försvars- och säkerhetspolitiken som områden där S-MP-regeringen kommer ingå samarbete med Jonas Sjöstedts parti – det parti i Sveriges riksdag som borde ha minst att säga till om när det gäller just försvar, säkerhet och anti-terrorarbetet. Jag vill inte att ett parti som fick pengar från Sovjetunionen nu ska rita upp vilka strategier vi ska ha för att hålla ryska trupper borta från Gotland. Ett parti som detta borde aldrig ha makt över så viktiga frågor.

 

LÄS MER: Tidigare partimedlem: Vänsterns fanbärare har inte rent mjöl i påsen

 

De väljer Sjöstedt hellre än extraval

Nu frågar sig säkert många: Har Centerpartiet och Liberalerna blivit lurade eller medvetet gått med på detta? Tyvärr tror jag förklaringen ligger i att C och L är så försvagade att de inte har råd med ett extra val. Jonas Sjöstedt är väl medveten om detta och kunde därför pressa igenom en lång rad eftergifter i vänstersamarbetet mellan C, L, MP och S. Vad ska Annie Lööf och Jan Björklund egentligen sätta emot när de båda riskerar att bli arbetslösa i händelse av ett nytt val?

Vänsterpartiets inflytande kommer att stå Liberalerna och Centerpartiet dyrt.

Sverige hade behövt en ny regering som på allvar tog tag i de problem som finns i samhället i dag: Brotten, bidragsberoendet, sjukvården och integrationen. Muf och Moderaterna kommer att vara den ledande oppositionskraften mot den V-, C-, L-stödda rödgröna regeringen. Jag är helt övertygad om att sveket om Vänsterpartiets inflytande kommer att stå Liberalerna och Centerpartiet dyrt, för vilken liberal vill egentligen ge en vänsterradikal makt över försvaret, EU eller polisen?

 

Av Benjamin Dousa

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet