Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ni fattar inte hur blåsta ni blivit på ROT-avdraget

Henrik Samdahl är byggnadsarbetare från Dalarna.Foto: STEPHAN HED
Pengarna som gödslas ut på renoveringar tas från något annat. Från allas vår välfärd. Från dig och mig, skriver Henrik Samdahl.Foto: COLOURBOX

"Fasiken vad bra det är med roten, det sparade jag pengar på", säger en tidigare kund med ett leende.

Han fattar inte hur blåst han har blivit. Hur blåst en överlägsen majoritet av svenska folket blivit. Jag bara måste berätta, skriver byggnadsarbetaren Henrik Samdahl.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ROT-AVDRAGET. Jag stannar vid affären på vägen hem efter en dag på nya jobbet. Tanken var att snabbt köpa mjölk, barnen har beställt pannkakor. Men i affären träffar jag en tidigare kund. Jag blev skickad att renovera deras badrum för några år sen, ett rotjobb, ett av de ytterst få jag utförde hos en medelinkomsttagare.

Vi brukar stöta på varandra ibland och det blir alltid en pratstund, han är trevlig. Denna gång lite längre, barnens pannkakor fick vänta lite.

"Fasiken vad bra det är med roten, det sparade jag pengar på", säger han med ett leende.

Han fattar inte hur blåst han har blivit. Hur blåst en överlägsen majoritet av svenska folket blivit. Hans korta mening sätter i gång det inom mig, igen. Jag bara måste berätta.

Företagarna grävde guld, miljardfiffel med gratis material och högre timdebiteringar. I våra lönekuvert syntes inget.

Konsekvensen av ROT: Dyrare skolbyggen

Vi byggnadsarbetare har stört oss på roten länge nu. Det är en arbetsmarknadsåtgärd för lågkonjunkturer. Borgarna körde den för fullt under brinnande högkonjunktur. Företagarna grävde guld, miljardfiffel med gratis material och högre timdebiteringar. I våra lönekuvert syntes inget. Detta samtidigt som bristen på arbetskraft för att bygga förskolor och bostäder gjorde att anbuden blev få och prislappen följaktligen högre. Det var helt enkelt mer lukrativt för byggföretagen att rotrenovera åt överklassen.

För det är ju så. ROT-avdraget kostar så mycket mer än det smakar. Alla är med och betalar, men få nyttjar det. De som nyttjar det mest bor i Danderyd, Lidingö och Nacka. Höginkomsttagaren är den typiska kunden. Det är inget avdrag, det är ett bidrag. Ett bidrag till de som har det bäst.

Kunden jag träffar har bara nyttjat  det en gång, till en inte alltför stor summa. Det gör honom till en förlorare. Jag berättar för honom vad kalaset har kostat i vårt hemlän Dalarna. Då är det ändå inte direkt här som den största andelen av ROT-bidrag per innevånare använts. Det är långt ifrån de summor som pytsas in i överklassvillorna i de rika Stockholmskommunerna. Men trots att det är en liten, liten del så hade det till och med 2017 delats ut 3 468 miljoner kronor av våra gemensamma medel till personer i Dalarna. Det motsvarar byggnationskostnaden för 192 förskolor med sammanlagt 960 avdelningar, om vi utgår från att en förskola kostar 18 miljoner kronor att bygga och hyser fem avdelningar.

Pengarna borde gå till välfärden

Han blir tyst. Han vet att det råder akut brist på förskoleplatser. Föräldrar får stanna hemma från jobben då kötiderna är för långa. Bland dem byggnadsarbetare.

Jag ser att han är ännu en av alla dem som inte sett siffrorna på hur mycket pengar det handlar om. Som inte riktigt reflekterat över att pengarna som gödslas ut faktiskt tas från något annat. Från allas vår välfärd. Från dig och mig.

Han frågar om mitt nya jobb, vad jag gör?

Jag berättar att jag faktiskt bygger en ny skola åt våra barn. Med glädje!

 

Den här texten publicerades först som en krönika på Omdana.se. Skribenten är S-politiker på gräsrotsnivå men skriver i egenskap av byggnadsarbetare.

 

Av Henrik Samdahl

Byggnadsarbetare