Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ni dansar på gravarna när ni klär ut er

Alla helgons dag är en tid för att minnas de vi saknar. Inte en dag för roliga utklädnader. Folks okunskap i detta ämne tycks dock vara skrämmande, skriver David Sundgren.Foto: Privat.
Skogskyrkogården. Foto: Olle Sporrong

Alla helgons dag är en tid för att minnas de vi saknar. Inte en dag för roliga utklädnader. Folks okunskap i detta ämne tycks dock vara skrämmande, skriver David Sundgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

OBS DENNA TEXT ÄR FRÅN 2015.

 

Halloween firas varje år den 31 oktober, oavsett veckodag. Alla helgons dag är alltid på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november.

I år betyder det att Halloween och Alla helgons dag firas samtidigt. Det faktum sätter griller, såväl som spöken, i mitt huvud. För de två ska skiljas åt.

Ordentligt.

Det kan låta banalt och ovidkommande. Även om det kan verka som en liten grej, är det viktigt för mig.

Alla helgons dag är en dag vi stannar upp och andas. Vi får chansen att tänka särskilt på dem som gått oss före. På de vi älskar och älskat men inte igen kommer att omfamna. De vi saknar. Halloween är dagen vi klär ut oss och knackar dörr för att för en kort stund tillfredsställa ett samhällskritiskt beroende av sackarider. Dagen vi går på fest och har roligt med vänner. Dagen vi bryr oss om vilken utklädnad som är bäst.

Jag ber om ursäkt på förhand om jag gör det lite väl uppenbart kring skillnaderna på dessa två dagar och mina känslor kring dem. Faktum kvarstår ändå att Alla helgons dag och Halloween är två vitt skilda ting. För mig är den skillnaden väsentlig.

 

Vad jag däremot inte ber om ursäkt för är den försvinnande kunskapen om skillnaden. Jag kan inte med största ansträngning komma ihåg och räkna de gånger jag fått förklara skillnaden. Så varför inte göra det en gång till, för säkerhets skull.

Alla helgons dag är en kristen högtid som uppmärksammar de kristna helgonen. Kopplingen till att minnas och hedra våra döda är så gott som lika gammal och ingången.

Vi minns dem vi saknar och tänder ljus vid deras gravar. Vi får chansen att stanna upp och uppskatta vår egen dödlighet.

Halloween är en högtid med rötter i den irländska varianten av Alla helgons dag, som förändrats och har förvandlats genom åren. I USA blandades de medtagna traditionerna med bland annat Guy Fawkes Night. Bus eller godis-traditionen, som den ser ut i dag, går tillbaka till 1950-talet när högtiden utvecklades efter flera våldsamma årtionden och tog fäste här i Sverige först under 1990-talet.

För mig är Alla helgons dag viktig. Det är en av de få punktmarkerade datum under året jag hälsar på mamma. Det är en av årets vackraste stunder att få promenera genom ett upplyst Skogskyrkogården, tända mitt egna ljus invid mammas sten och lämna några tankar.

 

Halloween kan vara roligt. Gå ut och be främlingar om godis om du vill. Dra ut på fest och dansa natten lång om du har åldern inne. Jag bryr mig inte särskilt mycket, vi lever i ett sekulariserat land där kyrka och stat är skilda.

Men snälla, gör ditt allra bästa för att skilja på de två högtiderna. De är inte synonymer. När du går på Halloween-fest på Alla helgons dag känns det för mig som att du dansar på gravar. Det är inte en respektfull akt. Ja, jag pekar på er två jag gick förbi förra året på kyrkogården i skelettmasker över era ansikten.

Jag vet att Alla helgons dag och Halloween råkar sammanfalla i år. Det gör de igen om fem år.

Sorg krockar med oss hela tiden. Därför ber jag dig att anstränga dig extra. Är det möjligt att ha Halloween-festen på fredag i stället?

Självklart är det okej att vara glad och fira – testa att ordna en fest för dem du saknar. Prata minnen och skratta på dansgolvet för dem. Men gör det utan maskerad. Hedra de som gått oss före genom att visa dig själv, utan någon mask.

Om inte det går, gör åtminstone en skiljelinje i ditt hjärta. För när allt ställs på sin spets är det du, och bara du, som kan döma dig själv.

 

David Sundgren

Bloggare och skribent