Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ni anar inte hur många läkare som mår dåligt

Läkarkompetensen har hamnat i händerna på sjukhusledningarna, vilka nyttjar oss likt förbrukningsmaterial, skriver Salomon Schulman. Foto: SHUTTERSTOCK
Salomon Schulman är läkare och författare. Foto: OLLE SPORRONG

Är läkare det verkliga drömyrket? Det ger bra betalt och har gott anseende. Den perfekta professionen för glidare, tror folk. 

Den ljusa bilden håller på att krackelera ordentligt. Undersökning efter undersökning bekräftar att för många inom kåren är yrket rena mardrömmen, skriver läkaren Salomon Schulman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SJUKVÅRD. Senast är det ansedda Lancet som rapporterar missförhållanden som det skakas på huvudet åt. Läkare ska ju vara friska.

Siffrorna för antalet självmord i USA inom skrået visar sig vara dubbelt så höga som bland andra med professionella yrken. Detta trots att man vet att läkare lever sundare än andra liknande kategorier. Det motioneras mer, det sups mindre osv. Särskilt drabbas akutdoktorer enligt Lancet. Sådana finns inom varje klinisk specialitet.

Det lättaste är att klara av de medicinska bedömningarna trots alla skrik av smärta och kval som ekar mellan sjukhusväggarna. De verkliga svårigheterna uppstår då patienter eller närstående, ofta i desperation, ställer pressande krav som inte går att tillgodose.

Döljer sin ohälsa för karriärens skull

Sådant sliter på en. Av Lancetartikeln framgår att många doktorer inte vågar uppge att de mår dåligt. Psykiatriska sjukdomar döljer man. Sådant kan hota karriären. Mörkertalet är därför större än mången tror.

Inuti känner många hur depressionen gnager. De duktiga apostlarna vågar inte lämna ut sig till den terapeut man så väl behöver.

Familjerna blir också lidande. Ofta ser inte barnen sin förälder annat än i utmattat skick. Dyra semestrar, flott boende och lyxigt leverne väger inte upp den utbrändhet många drabbas av.

 

LÄS MER: Vi läkare är nästa offer Centerns migrationspolitik

 

Duktigheten blir en förbannelse

Man ska vara duktig som doktor. Klara allt. Den inbillade omnipotensen är också inkörsporten till det kommande sönderfallet. Att vara diagnostiker, präst, kurator, sjuksyster på en och samma gång klarar inte den mest empatiske.

Ett förslag i Lancetartikeln torde vara applicerbart även i Sverige. Svåra beslut skall inte fattas av en doktor allenast utan av ett team. Frågan är om maktfullkomliga sjukvårdsbyråkrater eller politiker som räknar på genomströmningar och inte kvalitet kommer att acceptera en sådan, mer kostbar, modell.

 

LÄS MER av Salomon Schulman: 

• Det är något lurt med bokstavsdiagnoserna

• Den importerade antisemitismen hotar våra liv

• Var är era protester mot judehatarna?

 

När jag började som läkare såg patienter överdrivet upp till oss. Det gör man alltmer sällan, relationen har tack och lov blivit mer jämställd. Numera har läkarkompetensen hamnat i händerna på sjukhusledningarna, vilka nyttjar oss likt förbrukningsmaterial. Inuti känner många hur depressionen gnager. De duktiga apostlarna vågar inte lämna ut sig till den terapeut man så väl behöver.

Kliniker går på knäna

Det klagas på att dyra stafettläkare måste sättas in när en nedsliten kugge behöver bytas ut. Som inhoppare de senaste åren har jag sett flera kliniker gå på knäna. De har inte klarat av sitt pensum. Arbetsbördorna har varit omänskliga.

Deppiga läkare borde läsa mer än Lancets dystra rapporter. En nästan lika färsk norsk undersökning (vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) utförd på 50 000 deltagare slår an mer optimistiska tongångar. Man kom fram till att kultur stärker välmåendet.

Varför då inte ordinera en teaterföreställning till de deprimerade doktorerna? Patientbemötandet på akutmottagningen hade då kanske blivit mer fullödigt...

 

Av Salomon Schulman

Läkare och författare