Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nej, V – ni har inte patent på jämlikhet

Johanna Jönsson (C) svarar Vänsterpartiets Christina Höj Larsen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Christina Höj Larsen, Antirasistisk-talesperson i Vänsterpartiet.Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Christina Höj Larsen (V) lanserar inte ett enda eget förslag på lösning på de problem hon själv målar upp.

I stället ägnar hon sig åt påhopp och svartmålning, skriver Johanna Jönsson (C) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | RASISM. Centerpartiet har precis säkrat familjeåterföreningen för barn och föräldrar som just nu tvingas leva åtskilda i olika länder. Vi har också precis slutit Januariavtalet, som bland annat innebär att en parlamentarisk kommitté ska arbeta fram en långsiktig och bred överenskommelse om migrationspolitiken. Där kommer vi tillsammans med S, MP och L driva på för en ny humanitär skyddsgrund. 

Retoriken får mig att häpna

Detta uppskattas tydligen inte av Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen. Istället anklagar hon oss, i en debattartikel i Expressen, för att använda flyktingar som en slägga mot välfärden. Det är en retorik som på riktigt får mig att häpna.

I den onyanserade texten blandas en nyligen uppmärksammad händelse i tunnelbanan med bostadspolitik och rasism och vips har Vänsterpartiet hittat en struktur. Och bakom allt ont finns enligt henne Centerpartiet och Annie Lööf.

Vi jobbar hårt för att minska klyftorna

Men låt mig hjälpa till att nyansera det hela lite. Centerpartiet jobbar hårt för att minska klyftorna i samhället, men vår väg dit är en helt annan än Vänsterpartiets. Det stämmer till exempel att Centerpartiet vill införa fri hyressättning för att få igång byggandet.

Bostadsbristen är stor i flertalet av Sveriges kommuner. Vänsterhyllade subventioner och bidrag har inte förmått förändra det. Vänsterpartiets patentlösning är förstås, trots det, att ge ännu mer bidrag och subventioner – och samtidigt tvinga företag att bygga. Det kommer inte leda till att fler får en trygg och bra bostad. Men om detta säger Höj Larsen inte ett pip. 

Hon ägnar sig bara åt påhopp 

Faktum är att hon inte lanserar ett enda eget förslag på lösning på de problem hon målar upp. Inte ett enda. Hon ägnar sig bara åt påhopp och svartmålning och har kanske någon förhoppning att det ska ställa henne och hennes parti i god dager. 

Men, Christina Höj Larsen – och det här är viktigt; Vänsterpartiet har inte patent på jämlikhetsfrågor. Det som skiljer oss åt, som så ofta, är hur vi ser på människor. Där vi ser människors inneboende kraft och vilja att förbättra sin egen situation och driver igenom förslag som stöttar den kraften, så ser Vänsterpartiet bara problem och samma gamla icke-lösningar.

För att låna hennes egna ord: Låt oss tala om det.

Av Johanna Jönsson (C)

Talesperson för migrationsfrågor