Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nej, Sverige säljer inte ut sitt självbestämmande

Marita Ulvskog (S) menar att Gunnar Hökmark (M) far med osanning.Foto: JENS L'ESTRADE
Gunnar Hökmark (M) är starkt kritisk till att S öppnat dörren för EU:s sociala pelare.Foto: PRESSBILD

Det går inte så bra för högern nu. 

Paniken lyser igenom Gunnar Hökmarks dimridåer och osanningar om EU:s sociala pelare, skriver Marita Ulvskog (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | VÄLFÄRD. "Det ska fan vara moderat..." är det säkert frestande att utbrista, likt teaterdirektören i August Blanches pjäs Ett resande teatersällskap.

Regeringsövertagandet gick inte så smidigt som det var tänkt, opinionssiffrorna är på väg ner och på toppen av allt vägrar Gunnar Hökmarks kollega och partivän i Europaparlamentet, Anna Maria Corrazza Bildt, att tyst försvinna ut i kulissen.

Hökmark har panik

På Expressen Debatt 28/11 försöker därför Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark med hjälp av europapolitiken lägga dimridåer för att dölja det moras som präglar den borgerliga högern just nu. Den moderata paniken lyser dock tydligt igenom de svepande formuleringarna och direkta osanningarna.

 

LÄS MER: Löfvens stora misstag hotar den svenska välfärden

 

För nej, det handlar inte om att sälja ut vårt nationella självbestämmande. Den sociala pelaren är varken rättsligt bindande eller överför ytterligare makt till EU.

Den sociala pelaren icke-bindande

Det vi kallar den europeiska pelaren för sociala rättigheter är inget annat än en politisk avsiktsförklaring som lyfter fram vikten av anständiga löner, goda arbetsvillkor, bra arbetsmiljö och vikten av starka parter på arbetsmarknaden.

Pelaren innehåller 20 generella, icke-bindande principer, vilka täcker allt från rätten till utbildning, jobb, sjukvård och pension. 

Just de sociala rättigheter vi socialdemokrater alltid värnar och står upp för. Och som Hökmark och Moderaterna konsekvent kämpar emot. 

 

Av Marita Ulvskog 

Europaparlamentariker (S)