Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nej, S skrattar inte
åt alliansens haveri

Åsa Westlund (S) Foto: Kristofer Sandberg
Anna Kinberg Batra (M) Foto: Nils Petter Nilsson

Vi följer händelseutvecklingen med en stigande oro för Sveriges framtid, skriver Åsa Westlund (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det finns nog de som tror att vi Socialdemokrater följt Moderaternas förfall och alliansens upplösning med nöje de senaste dagarna. Men, nej vi socialdemokrater har inte skrattat. Om någon har skrattat och njutit av händelseutvecklingen är det nog Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Vi socialdemokrater har tvärtom följt händelseutvecklingen med en stigande oro för Sveriges framtid.

Intervjuerna med Anna Kindberg Batra när hon ska förklara vad det egentligen är som Moderaterna vill göra med Sverigedemokraterna är som hämtade från en sketch om politiker som inte klarar av att ge raka besked. Hon ska fälla regeringen med SD, men inte regera med SD. Hon ska samarbeta med SD, men inte förhandla med SD. Hon ska samarbeta med SD, men inte i viktiga frågor, bara i frågor som är viktiga för Sverige och där regeringen tycker fel. Alliansen ska gå till val ihop och presentera ett samlat alternativ, men inte i regeringsfrågan, den kanske viktigaste frågan av dem alla.

 

LÄS MER: Välj väg och låt halv-DÖ dö

 

På fredag är det Förintelsens minnesdag. Sverigedemokraterna, med nazistiska rötter, är redan Sveriges tredje största parti. Detta trots att antisemitismen fortfarande är levande i partiet. Det finns en rad förtroendevalda för SD i kommuner runtom i landet som sitter kvar trots att det uppmärksammats att de spridit antisemitism på sociala medier. Sverigedemokraternas kandidat till finansministerposten, Oscar Sjöstedt, har fångats på film när han skämtar om hur han arbetade på ett slakteri ihop med tyska nazister som skrek "Die Juden" samtidigt som de sparkade på döda får.

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. De hetsar ofta mot muslimer och missar aldrig ett tillfälle att ställa invandrare mot svenskar. Zlatan är enligt SD-toppen Mattias Karlsson inte svensk för att han, enligt Mattias Karlssons tycke, har ett icke svenskt kroppsspråk. Enligt Björn Söder, före detta partisekreterare i SD och numera riksdagens andra vice talman, kan till exempel judar och samer inte vara svenskar om de inte ger upp sin judiska eller samiska identitet och assimileras.

Det är detta parti som genom Moderaternas försorg nu får möjlighet till reellt inflytande. Både sakpolitiskt och på vilka som ska bilda regering. Det är allvarligt. Det måste oroa alla demokrater. Det är vårt ansvar att lära av historien, att aldrig låta rasismen eller nazismen få inflytande igen.

LÄS MER: Låt en liberal leda alliansen i stället

 

Det är enkelt att förstå Centerpartiet och Liberalernas upprördhet över M:s förändrade position. För dem är samarbete med Sverigedemokraterna inte ett alternativ. De förstår att SD inte kommer nöja sig med att prata bullerfrågor för att ge sitt stöd till andra partier.

För svensk arbetarrörelse finns det också skäl att påminna om att Sverigedemokraterna också är ett arbetarfientligt parti, som gång på gång sviker svenska löntagare. Senast när de röstade emot krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Och deras stöd för att det även fortsättningsvis ska gå att plocka ut stora vinster i välfärden. Dessförinnan har de röstade nej till en nollvision mot dödsolyckor på jobbet, nej till förstärkt företagshälsovård och nej till meddelarfrihet för de anställda i privata välfärdsföretag.

Det är lätt att känna oro över vår gemensamma framtid. Men kanske får vår stående inbjudan till samarbete överblockgränsen framöver ett bättre gensvar hos C och L. Vi har ett gemensamt ansvar att värna om demokratin.

Historien lär oss också att många människors övertygelse om människors lika värde och rätt kan övervinna hatet. Tillsammans kan vi göra det igen.

 

Åsa Westlund (S)

riksdagsledamot från Stockholms län