Åsa Westlund (S) Foto: Kristofer SandbergÅsa Westlund (S) Foto: Kristofer Sandberg
Åsa Westlund (S) Foto: Kristofer Sandberg
Anna Kinberg Batra (M) Foto: Nils Petter NilssonAnna Kinberg Batra (M) Foto: Nils Petter Nilsson
Anna Kinberg Batra (M) Foto: Nils Petter Nilsson

Nej, S skrattar inte
åt alliansens haveri

Publicerad

Vi följer händelseutvecklingen med en stigande oro för Sveriges framtid, skriver Åsa Westlund (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det finns nog de som tror att vi Socialdemokrater följt Moderaternas förfall och alliansens upplösning med nöje de senaste dagarna. Men, nej vi socialdemokrater har inte skrattat. Om någon har skrattat och njutit av händelseutvecklingen är det nog Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Vi socialdemokrater har tvärtom följt händelseutvecklingen med en stigande oro för Sveriges framtid.

Intervjuerna med Anna Kindberg Batra när hon ska förklara vad det egentligen är som Moderaterna vill göra med Sverigedemokraterna är som hämtade från en sketch om politiker som inte klarar av att ge raka besked. Hon ska fälla regeringen med SD, men inte regera med SD. Hon ska samarbeta med SD, men inte förhandla med SD. Hon ska samarbeta med SD, men inte i viktiga frågor, bara i frågor som är viktiga för Sverige och där regeringen tycker fel. Alliansen ska gå till val ihop och presentera ett samlat alternativ, men inte i regeringsfrågan, den kanske viktigaste frågan av dem alla.

 

LÄS MER: Välj väg och låt halv-DÖ dö

 

På fredag är det Förintelsens minnesdag. Sverigedemokraterna, med nazistiska rötter, är redan Sveriges tredje största parti. Detta trots att antisemitismen fortfarande är levande i partiet. Det finns en rad förtroendevalda för SD i kommuner runtom i landet som sitter kvar trots att det uppmärksammats att de spridit antisemitism på sociala medier. Sverigedemokraternas kandidat till finansministerposten, Oscar Sjöstedt, har fångats på film när han skämtar om hur han arbetade på ett slakteri ihop med tyska nazister som skrek "Die Juden" samtidigt som de sparkade på döda får.

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. De hetsar ofta mot muslimer och missar aldrig ett tillfälle att ställa invandrare mot svenskar. Zlatan är enligt SD-toppen Mattias Karlsson inte svensk för att han, enligt Mattias Karlssons tycke, har ett icke svenskt kroppsspråk. Enligt Björn Söder, före detta partisekreterare i SD och numera riksdagens andra vice talman, kan till exempel judar och samer inte vara svenskar om de inte ger upp sin judiska eller samiska identitet och assimileras.

Det är detta parti som genom Moderaternas försorg nu får möjlighet till reellt inflytande. Både sakpolitiskt och på vilka som ska bilda regering. Det är allvarligt. Det måste oroa alla demokrater. Det är vårt ansvar att lära av historien, att aldrig låta rasismen eller nazismen få inflytande igen.

LÄS MER: Låt en liberal leda alliansen i stället

 

Det är enkelt att förstå Centerpartiet och Liberalernas upprördhet över M:s förändrade position. För dem är samarbete med Sverigedemokraterna inte ett alternativ. De förstår att SD inte kommer nöja sig med att prata bullerfrågor för att ge sitt stöd till andra partier.

För svensk arbetarrörelse finns det också skäl att påminna om att Sverigedemokraterna också är ett arbetarfientligt parti, som gång på gång sviker svenska löntagare. Senast när de röstade emot krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Och deras stöd för att det även fortsättningsvis ska gå att plocka ut stora vinster i välfärden. Dessförinnan har de röstade nej till en nollvision mot dödsolyckor på jobbet, nej till förstärkt företagshälsovård och nej till meddelarfrihet för de anställda i privata välfärdsföretag.

Det är lätt att känna oro över vår gemensamma framtid. Men kanske får vår stående inbjudan till samarbete överblockgränsen framöver ett bättre gensvar hos C och L. Vi har ett gemensamt ansvar att värna om demokratin.

Historien lär oss också att många människors övertygelse om människors lika värde och rätt kan övervinna hatet. Tillsammans kan vi göra det igen.

 

Åsa Westlund (S)

riksdagsledamot från Stockholms län

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag