Martin Marmgren. Foto: Privat.Martin Marmgren. Foto: Privat.
Martin Marmgren. Foto: Privat.
Lars Anders Johansson- Foto: Privat.Lars Anders Johansson- Foto: Privat.
Lars Anders Johansson- Foto: Privat.
Foto: Skärmdump/CBS 60 Minutes.Foto: Skärmdump/CBS 60 Minutes.
 Foto: Skärmdump/CBS 60 Minutes.

Nej, polisen har inte "kastat in handduken"

Publicerad

Man kan ha åsikter om polisens uttalande i CBS 60 Minutes-klippet. Men det innebar inte att de förnekade filmteamet bevakning eller att man var rädda för att gå in på torget, skriver polisen Martin Marmgren.

REPLIK. De senaste dagarna har en filmsekvens av australiska CBS 60 Minutes där deras filmteam attackeras av lokala ungdomar i Rinkeby spridits flitigt på nätet. Sekvensen har gett upphov till starka reaktioner, inte minst då filmteamet innan de går in i Rinkeby centrum pratar med en polis som säger "Jag tror att det är bättre om ni går in utan oss" samtidigt som speakerrösten hävdar att polisen var rädda att deras närvaro skulle vara provocerande.

En av dem som har reagerat är Lars Anders Johansson på tankesmedjan Timbro, som skriver att "Polisen har kastat in handduken" och att vi "vill alltså inte följa med och skydda ett internationellt nyhetsmedium från angrepp, eftersom det kan uppfattas som 'provocerande'". Liknande tongångar hörs ifrån delar av högerflanken i svensk åsiktsjournalistik.

Polisen påstås ha "abdikerat". Kritik riktas mot ledningen, politikerna och medierna. Vi hålls ansvariga för allt ifrån att det var för få poliser på platsen till att våra arbetssätt är för mesiga.

Så vad var det då som hände? Teamet ifrån CBS 60 Minutes var i Rinkeby för att göra ett inslag på det minst sagt vaga sambandet mellan dagens flyktingströmmar till Europa och gärningar av människor som bott stora delar, om inte hela sina liv, i Sverige. Med sig hade de SD-profilen Jan Sjunnesson, som vid flera tillfällen har varit inblandad i arrangemang i segregerade förorter som främst verkat syfta till att provocera fram precis den sortens reaktioner som man nu lyckades få på film. Bara det borde ge upphov till viss källkritik mot vinklingen av reportaget.

 

LÄS MER: Polisen har kastat in handduken

 

Filmteamet utsattes för en attack redan på parkeringsplatsen söder om Rinkeby centrum. Polisen ringdes dit, och tog upp en anmälan. När kollegan, som jag pratat med, sedan sa att det var bättre att filmteamet gick in själva, syftade han enbart på förutsättningarna för dem att få till intervjuer och material till programmet. Man kan ha åsikter om det uttalandet, men det innebar inte att de förnekade filmteamet bevakning eller att man var rädda för att gå in på torget.

Det var tre polispatruller på plats som hade teamet under uppsikt. Läget var då helt lugnt, och det fanns ingen anledning att ingripa. Sedan kom ett larm som kollegerna behövde åka på. Man meddelade då filmteamet om detta innan man avvek. Den filmade attacken kom efter att polisen hade lämnat platsen, annars hade man självklart ingripit.

Så nej, polisen har inte "kastat in handduken". Och även om det är sant att vi lider av en kronisk underbemanning som beror på bristande polisiärt och politiskt ledarskap, kan inte ansvaret för attackerna på CBS 60 Minutes läggas resursbristen till last.

Hade Sjunnesson och teamet meddelat behovet av bevakning så hade de haft med sig poliser under hela vistelsen i Rinkeby, speciellt då medierna ofta anses vara betydligt mer provocerande än vi poliser.

 

LÄS MER: Därför står jag inte längre ut som polis

 

Hela den här berättelsen är illustrativ för hur dagens offentliga samtal fungerar. Det handlar ofta mycket mer om att bekräfta sin egen världsbild än om att vilja ta reda på och förhålla sig till det som faktiskt har hänt.

Slutligen är situationen i våra mest utsatta förorter allvarlig nog utan att behöva visas genom hårt vinklade reportage med rasistiska undertoner. För några månader sedan stacks en äldre man i ögat nära Rinkeby Centrum.

Han överlevde, men blev blind på ena ögat. Varför? För att han hade sagt till en kille att sluta röka på utanför porten till en föreningslokal. Lidandet och otryggheten som en sådan händelse skapar överstiger vida attacken på filmteamet, men dessvärre verkar intresset för rapportering vara lågt. Kanske då det främst är boende i området som drabbas.

Filmteamet räddas för övrigt av en man på permobil som kör in i en av angriparna. Det ingripandet är, i ljuset av händelser som den jag beskrev ovan, betydligt mer heroiskt än vad många som har hyllat honom inser.

I den sortens mod finns hopp.

 

Martin Marmgren

Polis

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag