Artisten Molly Sandén vädjar om mer pengar till diabetesforskningen: "Vi behöver ditt stöd för att kunna utrota denna eländiga sjukdom." Foto: SVEN LINDWALLArtisten Molly Sandén vädjar om mer pengar till diabetesforskningen: "Vi behöver ditt stöd för att kunna utrota denna eländiga sjukdom." Foto: SVEN LINDWALL
Artisten Molly Sandén vädjar om mer pengar till diabetesforskningen: "Vi behöver ditt stöd för att kunna utrota denna eländiga sjukdom." Foto: SVEN LINDWALL
Sofia Larsson-Stern, Molly Sandén och Elin Cederbrant har fått nog av fördomarna om typ 1-diabetes.Sofia Larsson-Stern, Molly Sandén och Elin Cederbrant har fått nog av fördomarna om typ 1-diabetes.
Sofia Larsson-Stern, Molly Sandén och Elin Cederbrant har fått nog av fördomarna om typ 1-diabetes.

Nej, min diabetes trollas inte bort med bättre kost

Publicerad

Vi lovar dig, vi hade suttit på en cykel dygnets alla vakna timmar och enbart ätit sallad om det gjort oss friska. 

Krossa alla tröttande fördomar om typ-1 diabetes, skriver artisten Molly Sandén med flera på Internationella diabetesdagen.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | HÄLSA. Fördomarna och missförstånden om typ 1-diabetes väller över oss i vår vardag. I skolkorridoren, bakom scenen, på middag hos kompisen och på nätet. ”Din diabetes försvinner väl när du blir äldre?”, ”Du borde tänka mer på vad du äter!”, ”Motionerar du verkligen tillräckligt? ”.

Vi har typ 1-diabetes, en kronisk autoimmun sjukdom där de celler som producerar insulin slås ut av kroppens eget immunförsvar. Det leder till svår, ofta total insulinbrist som är direkt livshotande. Dödligheten är redan i unga år kraftigt ökad och medellivslängden är omkring tio år kortare än genomsnittet i Sverige. I dag finns det inget botemedel.

 

LÄS MER: Molly Sandén nära att hamna i koma

 

För att vi och alla andra med typ 1-diabetes ska kunna må okej måste vi ta omkring 3 000 blodprov och 2 000 insulininjektioner per år. Det innebär att vi alla dagar i veckan, dag som natt, måste ha kontroll på vårt blodsocker. Det handlar om att konstant hålla balansen inom det lilla målområde där du mår okej. För mycket insulin kan skada dig direkt och du kan bli medvetslös, för lite insulin med för höga blodsockervärden som följd skadar dig i framtiden. Balans, balans, balans. Varje dag och natt för resten av ditt liv.

Så nej, vi kan varken träna bort vår sjukdom eller trolla bort den med en förändrad kost.

 

DU KAN HJÄLPA: Stöd forskningen via diabetesfonden eller barndiabetesfonden 

 

Trots alla blodprov, alla injektioner och att vi alltid måste ha total koll så är kanske det allra jobbigaste att varje dag tvingas möta all okunskap och alla fördomar kopplade till typ 1-diabetes. Om ni bara visste hur många det är som tror att man enkelt kan bli av med sjukdomen genom att äta rätt och motionera mer. Vi lovar dig, vi hade suttit på en cykel dygnets alla vakna timmar och enbart ätit sallad om det gjort oss friska. Så här kan det helt enkelt inte få fortsätta, det är dags att en gång för alla krossa alla tröttande fördomar om typ-1 diabetes.

Typ 1-diabetes drabbar tusentals varje år

I dag har cirka 50 000 personer i Sverige typ 1-diabetes. Varje år insjuknar över 900 nya barn och ungdomar och minst lika många vuxna. Trots att denna livshotande obotliga sjukdom är så utbredd är det alarmerande få som känner till vad typ 1-diabetes är och vad det innebär att leva med sjukdomen. 

Denna okunskap får allvarliga och stora konsekvenser, inte bara direkt i form av fördomar eller brist på stöd utan även indirekt genom att det kommer in oacceptabelt lite pengar till forskning. Vi behöver ditt stöd för att kunna utrota denna eländiga sjukdom.

Nu tar vi stafettpinnen för att sprida information och öka kunskapen om typ 1-diabetes och vi hoppas att du tar vid och skickar den vidare. Inte en enda person med typ 1-diabetes ska behöva möta dessa fördomar och höra dessa kommentarer.

Det krävs en förändring och den skapar vi nu.

 

Av Molly Sandén

Artist

Elin Cederbrant

Grundare av T.A.D.1 och ambassadör för Barndiabetesfonden

Sofia Larsson-Stern

Bloggare och entreprenör

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag