Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nej, lantisar är inte mer blåsta än stockholmare

Lotta Gröning, journalist och historiker.
Foto: OLLE SPORRONG
Inez Abrahamzon, initiativtagare till Inlandsupproret, före detta ordförande för Hela Sverige ska Leva.
Foto: SARA STRANDLUND

Människor som bor på landsbygden pekas ut som okunniga, outbildade och ofta arbetslösa. Lite självrannsakan vore på sin plats för vissa självgoda journalister och politiker, skriver Lotta Gröning och Inez Abrahamzon. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När människor tystnar, försvagas demokratin. Vi pratar ofta om hot och hat mot politiker, journalister och opinionsbildare. Hatet var en anledning till att medier stängde ner kommentarsfälten, men i sociala medier blomstrar fortfarande hatet. Utan tvekan är det ett problem. 

Det vi däremot inte talar om är att hatet numera också kommer från politiker, journalister och opinionsbildare. Vi har fått ett samhällsklimat som är skrämmande. Hat, misstro, elitism och polarisering skadar demokratin. Underifrånperspektivet ”vi och dem” har ersatts av ovanifrånperspektivet ”de goda och de onda”, vilket är ännu farligare, eftersom synsättet bygger på elitism och känsloargument, precis som nationalsocialismen gör. 

Pekas ut som outbildade

Människor som bor på landsbygden pekas ut som okunniga, outbildade och ofta arbetslösa. ”Lantisar” är ett negativt ord som används nedlåtande. Allt fler debattinlägg, ledare och krönikor bygger på föreställningar som tydligt visar att vissa journalister och politiker anser att de själva och stadsbefolkningen har ett högre värde än landsbygdens befolkning.

Hanne Kjöller utropar sig själv till elitist och tillhör enligt henne själv en nödvändig elit, som omfattar de bästa och skickligaste personerna. I hennes värld bygger elitismen på att bo i huvudstaden där 44 procent av stockholmarna har eftergymnasial utbildning medan motsvarande siffra för orter på landsbygden bara når en siffra på 11-12 procent. Kjöllers slutsats är att kollektivet av högutbildade har en större förmåga att tolka samtiden än lågutbildade. Därför är stockholmare smartare än lantisar.

Slödder och pack

Författaren Jan Guillou som bor i Östhammar förstod efter valet att var fjärde person där hade röstat på SD. I en intervju med Expressen slog han fast att det var kusligt att så många skulle kunna ingå i en pöbel. Definitionen av pöbel är ”en folkgrupp som utsatts för masspsykos” och ses som slödder och pack.

Utan att de verkar förstå det själva, manifesterar de exakt den människofientlighet som de säger sig avsky.

Jenny Wennberg på Dala-Demokraten var också upprörd efter valet på grund av att så många unga människor röstat på SD i skolvalet. Hennes slutsats var tydlig;

”Tyvärr verkar svenska föräldrar ha uppfostrat ett svenskt Hitlerjugend där ute i stugorna. Med lag och ordning och migration som främsta frågor har unga, och då först och främst unga män, röstat på Sverigedemokraterna.”

Författaren Jan Guillou.
Foto: SVEN LINDWALL

Självgodheten förblindar

Det här är bara några exempel på uttalanden. Intressant att notera är att självrannsakan inte existerar hos den här gruppen av skribenter. De mer grundläggande analyserna saknas helt, de tycks inte förstå att samhället har förändrats, de ser inte att de också själva är en del av det och har ett ansvar de med. Det verkar som om de inte ens orkar ta sig an den obehagliga insikten och fundera över vad som har gått fel och varför så många människor inte längre har förtroende för politiker och politiska institutioner. 

Självgodheten verkar göra dem blinda för att ondskan faktiskt också göds av människor som bedrägligt nog anser att de är allt igenom goda! Så goda att de ger sig själva rätten att sortera upp befolkningen och sin omgivning i goda och onda, mindre vetande dumskallar och kloka förståsigpåare. Utan att de verkar förstå det själva, manifesterar de exakt den människofientlighet som de säger sig avsky.

Självrannsakan vore på sin plats

Precis det synsätt som rättfärdigar att diktaturregimer grupperar människor och agerar intolerant mot de som de anser vara minde värda. Människor som tycker och tänker fel, bor på fel plats, har fel tro, ras eller sexuell läggning.

Den ”godhet” som borde leda till humanism, manifesteras som förakt. Vid omröstningen av riksdagens talman, blev det plötsligt okej att spy sin galla mot kristna som inte tror på evolutionsläran eftersom personen i fråga hörde till ”fel” grupp. Trots att det synsättet är långt ifrån unikt. Många muslimer och mormoner tror inte heller att vi är släkt med aporna. Vad ska vi göra med dem, låsa in dem i utbildningsläger?

Aftonbladets krönikör Oisin Cantwell och många med honom menar att Julia Kronlid skämmer ut Sverige. Men frågan är vad gör då de självgoda? Lite självrannsakan vore på sin plats!


Av Lotta Gröning

Journalist och historiker, har kandiderat till riksdagen för Liberalerna

Inez Abrahamzon

Initiativtagare till Inlandsupproret, före detta ordförande för Hela Sverige ska Leva