Nej, Jimmie, det sexuella våldet är inte importerat

SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s partiledardebatt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Amandah Andersson är studerande och sekreterare hos Centerkvinnorna, Umeå.

Att hävda att sexuellt våld är ett importerat problem är ett hån mot många av oss kvinnor. 

Så utsattes jag och mina vänner av män uppväxta med svenska värderingar, skriver Amandah Andersson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTT & STRAFF. SVT:s partiledardebatt var inte första gången då Jimmie Åkesson säger det, att sexuellt våld är ett importerat problem. I statistiken över dömda våldtäktsmän är en majoritet av utländsk härkomst, men vad Åkesson undviker, eller ignorerar, är hur få anmälda sexualbrott som leder till en fällande dom. ”Alla är oskyldiga till motsatsen bevisas” är en grundpelare i en funktionell rättsstat: men om vi på allvar tänker leva i illusionen att tusentals kvinnor varje år ljuger om att de har blivit utsatta för sexuellt våld, har jämställdheten kapitulerat. 

Oavsett bakgrund och ålder har en överlägsen majoritet av sexualbrottsförövare en gemensam nämnare: De är män. Under #Metoo blottlades strukturer som så många kunde identifiera sig i. Omfattningen av det sexuella våldet blev övertydlig. Nu lyfter män som varit minst sagt tölpar ett varningens finger för att ”ingen går säker” i detta korståg. Ändå upplever de bara en bråkdel av det som kvinnor levt med i år, decennier, sekel: Vi har aldrig gått säkra. 

Varken nytt eller ”importerat”

Sexuellt våld är varken ett nytt eller importerat fenomen. Vi kan absolut prata om olika syn på kvinnor och män samt skillnader inom och mellan olika kulturer och ideologier. Att däremot hävda att sexuellt våld är ett importerat problem är ett hån mot oss som blivit utsatta av män som är allt annat än det som Åkesson klassar som ”importerade”.

Vi vet att även om vi skulle utvisa varenda människa med invandrarbakgrund skulle kvinnor fortfarande våldtas

De män som utsatt mig och mina närmaste vänner är uppvuxna i samma villaområden som oss. Deras föräldrar har stått bredvid våra och tittat på när vi spelat fotboll, några män har varit deras kollegor och andra gamla klasskompisar. Vi har gått i skolor tillsammans och varit på samma fester med gemensamma kompisar. De har fått samma modersmellanmjölk som oss – de är uppvuxna med det Åkesson så gärna talar om som ”svenska värderingar”. 

En penis i halsen – tills hon kräktes

Det är de värderingar som fostrat killen som tog bilder på mina bröst och visade sina kompisar. Eller han som slet sönder flera av mina stringtrosor och som gav mig blåmärken när han nöp så hårt i mina bröst på skolan. Eller han som smygfilmade när vi hade sex och hotade att sprida filmen om jag inte låg med honom igen. Eller han som tog av min kompis byxor och penetrerade henne när hon somnat på en fest. Eller han som höll fast en annan kompis och körde sin penis i halsen på henne så att hon kräktes. Eller han som fortsatte fast jag sa nej, nej och nej. 

Jag önskar att det inte fanns fler exempel, men det gör det. Många fler. 

Alla dessa övergrepp, dessa maktspel med sex som spelpjäs, där mannen berövar kvinnan hennes frihet. Alla dessa brott som aldrig anmäldes, som begicks av män som är uppvuxna bland dessa svenska värderingar.

Åkesson förminskar kvinnors otrygghet

Kanske det känns abstrakt för Jimmie Åkesson att greppa helhetsproblemet med sexuellt våld. Om han somnar på en fest vaktas han av Säpo. Vad han bevisar med importargumentet är att han helst skyller problemet på invandrare och inte är intresserad av att lyssna på kvinnors erfarenheter. Sexuellt våld handlar om strukturer som existerar överallt, i hela samhället. Att hänvisa till sexuellt våld som ”importerat” är att förminska de kvinnor som i allra högsta grad upplevt otryggheten. 

Vi vet att även om vi skulle utvisa varenda människa med invandrarbakgrund skulle kvinnor fortfarande våldtas, men det faktumet är för tungt för Åkessons luftbubbla. 

Därför betackar jag mig för Åkessons värderingar – för vi vet att sexuellt våld föds ur alla slags värderingar. De erfarenheterna kan han aldrig beröva oss. 


Av Amandah Andersson

Sekreterare Centerkvinnorna, Umeå

Masterstudent i statsvetenskap