Feministiska bloggaren Natashja Blomberg hyllar Pippi – men inte som förebild. Foto: Privat och Jacob Forsell
Feministiska bloggaren Natashja Blomberg hyllar Pippi – men inte som förebild. Foto: Privat och Jacob Forsell

Nej, jag vill inte ha Pippi som förebild

Publicerad

Pippi behövs inte längre. Inte som förebild.

Förebilder är bara ännu ett ideal för flickor att förhålla sig till, skriver den feministiska bloggaren Natashja "Lady Dahmer" Blomberg.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Pippi Långstrump. Nu fyller hon 70 år. Pippi, hon som lever ut alla de där busiga sakerna barn drömmer om att få göra men inte får eller vågar.

Pippi trotsar vuxna och vägrar gå till skolan. Hon köper halva godisaffären, dricker sockerdricka och vräker i sig kakor. Hon står upp för de svaga och busar och härjar och gör farliga saker hela tiden så hjärtat far upp i halsgropen. Hon är lagom tokig och olydig. Men också stark, godhjärtad och med ett tjockt lager skinn på näsan. En bra förebild menar många.

Själv tycker jag det är dags att skrota Pippi som förebild, en gång för alla!

Kanske bör vi skrota hela förebildskonceptet? Förebilder är bara ännu ett ideal att förhålla sig till och borde inte flickor få finna sig själva utan att behöva jämföra sig själva med andra? Oavsett om det är Pippi eller Annika?

Bara att överleva i en kultur där kvinnor alltid granskas men aldrig kan göra rätt är en prestation utan dess like. Och alla kvinnor är hjältar. Det behövs liksom inga fler krav att rätta sig efter. Men medan män tillåts representera sig själva finns det en föreställning att kvinnor alltid ska ta ansvar för andra kvinnor. Detta gäller ju speciellt för offentliga kvinnor men ingen kommer egentligen undan förebildskravet. Vare sig man vill eller inte.

 

Förebilden är en läromästare, stadigt placerad på en piedestal. Hon visar andra kvinnor hur man bäst är kvinna, hon går först och visar vägen. Men fan ta henne om hon snubblar, då ska hon brännas på bål. Hon får aldrig vara mänsklig med allt vad det innebär, utan förväntas vara en moralisk kompass. Den pressen kan få vilken kvinna som helst att gå under av ångest. Allt hon är ska värderas. Allt hon gör ska dissekeras ur ett förebildsperspektiv. Gör hon inte si är hon dålig, gör hon inte så är hon också dum. Hur hon än vänder och vrider på sig för att vara till lags så har hon ändå arslet bak. Hon kan aldrig göra rätt.

Det går hand i hand med samhällets kvinnosyn där kvinnan inte finns till för sig själv, utan alltid för andra och alltid utifrån en patriarkal värdegrund. Vi ser det i de kvinnodominerade yrkena där lönerna är låga eftersom att kvinnors insats alltid anses vara ett "kall" som kvinnor väljer för att vårda, inte för att överleva.

Vi ser det i föräldraskapet där kvinnor förväntas offra kropp och ekonomisk trygghet för familjen. Karriär, intressen, drömmar. Allt sådant får vänta. Hon uppoffrar. Hon är den goda modern. Den goda hustrun. Hon ska sätta sig själv i andra rummet och låta andra människors behov komma före. Och aldrig utan ett leende.

 

Och där har vi Pippi. Barnens egna lilla feminist. Flickornas Främsta Förebild (den starka tjejen som tar för sig) som ska styra upp och hjälpa dem att ta plats. Hon ställs mot duktiga Annika, den snälla flickan som inte gör så mycket väsen av sig och således låter sig köras över, och framhävs som ett bättre sätt att vara tjej på.

Den moderna frigjorda kvinnan ska vara stark. Hon ska ha självkänsla och ta för sig. Hon förtjänar jämställdhet, men bara om hon är tuff nog att slåss för den. Vi luras att tro att förebilderna lär oss att blir starka och frigjorda men att behöva leva upp till andra människors (eller samhällets) förväntningar kan aldrig vara frigörande. Oavsett hur mycket man hyllas under tiden.

Pippi behövs inte längre. Inte som förebild. Hon är en första klassens underhållare som alltid är på barnens sida och det är få som kan fylla hennes (för stora) skor. Räcker inte det?

 

Natashja Blomberg, bloggar på Lady Dahmer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag