Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nej, jag vill inte ha Pippi som förebild

Feministiska bloggaren Natashja Blomberg hyllar Pippi – men inte som förebild.
Foto: Privat och Jacob Forsell

Pippi behövs inte längre. Inte som förebild.

Förebilder är bara ännu ett ideal för flickor att förhålla sig till, skriver den feministiska bloggaren Natashja "Lady Dahmer" Blomberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Pippi Långstrump. Nu fyller hon 70 år. Pippi, hon som lever ut alla de där busiga sakerna barn drömmer om att få göra men inte får eller vågar.

Pippi trotsar vuxna och vägrar gå till skolan. Hon köper halva godisaffären, dricker sockerdricka och vräker i sig kakor. Hon står upp för de svaga och busar och härjar och gör farliga saker hela tiden så hjärtat far upp i halsgropen. Hon är lagom tokig och olydig. Men också stark, godhjärtad och med ett tjockt lager skinn på näsan.  En bra förebild menar många.

Själv tycker jag det är dags att skrota Pippi som förebild, en gång för alla! 

Kanske bör vi skrota hela förebildskonceptet? Förebilder är bara ännu ett ideal att förhålla sig till och borde inte flickor få finna sig själva utan att behöva jämföra sig själva med andra? Oavsett om det är Pippi eller Annika?

Bara att överleva i en kultur där kvinnor alltid granskas men aldrig kan göra rätt är en prestation utan dess like.  Och alla kvinnor är hjältar. Det behövs liksom inga fler krav att rätta sig efter. Men medan män tillåts representera sig själva finns det en föreställning att kvinnor alltid ska ta ansvar för andra kvinnor. Detta gäller ju speciellt för offentliga kvinnor men ingen kommer egentligen undan förebildskravet. Vare sig man vill eller inte.


Förebilden är en läromästare, stadigt placerad på en piedestal. Hon visar andra kvinnor hur man bäst är kvinna, hon går först och visar vägen. Men fan ta henne om hon snubblar, då ska hon brännas på bål.  Hon får aldrig vara mänsklig med allt vad det innebär, utan förväntas vara en moralisk kompass. Den pressen kan få vilken kvinna som helst att gå under av ångest. Allt hon är ska värderas. Allt hon gör ska dissekeras ur ett förebildsperspektiv. Gör hon inte si är hon dålig, gör hon inte så är hon också dum. Hur hon än vänder och vrider på sig för att vara till lags så har hon ändå arslet bak. Hon kan aldrig göra rätt.

Det går hand i hand med samhällets kvinnosyn där kvinnan inte finns till för sig själv, utan alltid för andra och alltid utifrån en patriarkal värdegrund. Vi ser det i de kvinnodominerade yrkena där lönerna är låga eftersom att kvinnors insats alltid anses vara ett "kall" som kvinnor väljer för att vårda, inte för att överleva.

Vi ser det i föräldraskapet där kvinnor förväntas offra kropp och ekonomisk trygghet för familjen. Karriär, intressen, drömmar. Allt sådant får vänta. Hon uppoffrar. Hon är den goda modern. Den goda hustrun. Hon ska sätta sig själv i andra rummet och låta andra människors behov komma före. Och aldrig utan ett leende.


Och där har vi Pippi. Barnens egna lilla feminist. Flickornas Främsta Förebild (den starka tjejen som tar för sig) som ska styra upp och hjälpa dem att ta plats. Hon ställs mot duktiga Annika, den snälla flickan som inte gör så mycket väsen av sig och således låter sig köras över, och framhävs som ett bättre sätt att vara tjej på.

Den moderna frigjorda kvinnan ska vara stark. Hon ska ha självkänsla och ta för sig. Hon förtjänar jämställdhet, men bara om hon är tuff nog att slåss för den. Vi luras att tro att förebilderna lär oss att blir starka och frigjorda men att behöva leva upp till andra människors (eller samhällets) förväntningar kan aldrig vara frigörande. Oavsett hur mycket man hyllas under tiden.

Pippi behövs inte längre. Inte som förebild. Hon är en första klassens underhållare som alltid är på barnens sida och det är få som kan fylla hennes (för stora) skor. Räcker inte det?


Natashja Blomberg, bloggar på Lady Dahmer.