SLÄPP FRAM AKADEMIKERNA. Lagstiftningen om att andra än poliser – precis som åklagare – kan leda förundersökning finns på plats, men i praktiken bromsas utvecklingen av en ålderstigen inre kultur, skriver Sofia Larsen och Lars Modig. Foto: ALEX LJUNGDAHLSLÄPP FRAM AKADEMIKERNA. Lagstiftningen om att andra än poliser – precis som åklagare – kan leda förundersökning finns på plats, men i praktiken bromsas utvecklingen av en ålderstigen inre kultur, skriver Sofia Larsen och Lars Modig. Foto: ALEX LJUNGDAHL
SLÄPP FRAM AKADEMIKERNA. Lagstiftningen om att andra än poliser – precis som åklagare – kan leda förundersökning finns på plats, men i praktiken bromsas utvecklingen av en ålderstigen inre kultur, skriver Sofia Larsen och Lars Modig. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sofia Larsen är ordförande för Jusek. Foto: PRESSBILDSofia Larsen är ordförande för Jusek. Foto: PRESSBILD
Sofia Larsen är ordförande för Jusek. Foto: PRESSBILD
Lars Modig är företrädare för Jusek och ordförande för Saco-S inom Polisen. Foto: PRIVATLars Modig är företrädare för Jusek och ordförande för Saco-S inom Polisen. Foto: PRIVAT
Lars Modig är företrädare för Jusek och ordförande för Saco-S inom Polisen. Foto: PRIVAT

Nej – fler poliser löser inte krisen

Publicerad

Dagens polisorganisation behöver professionaliseras – med en mix av kompetenser och erfarenheter från alla delar av samhället.

I många fall är akademisk spetskompetens en förutsättning för att möta utvecklingen med en mer komplex kriminalitet, skriver Juseks Sofia Larsen och Lars Modig

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | POLISKRISEN. När Anders Thornberg om ett par veckor tillträder som ny rikspolischef saknas inte utmaningar. En del av svaret på polisens kris är säkert fler poliser som verkligen arbetar i yttre tjänst. Men framför allt måste polisens ledning se till att den kompetens som redan finns används bättre än i dag.

Svensk polis beskrivs ofta som en myndighet i fritt fall. Trots miljardtillskott så sjunker förtroendet, rekryteringsbehoven är enorma och den grova brottsligheten ökar. Omorganisationen har mött hård kritik och avgående rikspolischef Dan Eliasson har befunnit sig i ett nästan konstant blåsväder. Utmaningar saknas alltså inte för efterträdaren Anders Thornberg när han tillträder sitt nya jobb inom några veckor.

Svaren på poliskrisen stavas ofta fler uniformerade poliser /.../ Från Juseks sida tror vi inte att lösningen är fullt så enkel.

Från Juseks sida är vi ändå optimistiska. Som akademikerförbund organiserar Jusek många medlemmar inom polisen. Vi är glada över att polisen nu får en chans till nystart under ledning av en erfaren och modig myndighetschef.

Anders Thornberg värdesätter smart och analytiskt arbete

Vår förhoppning är att Anders Thornberg kommer att ha förmågan att se alla medarbetare med just sin expertkunskap och välkomna dem som en tillgång och resurs för att slå effektivt mot kriminalitet och otrygghet. Med sin polisbakgrund och sin långa erfarenhet från Säkerhetspolisen vet Anders Thornberg bättre än de flesta att det mest framgångsrika arbetet bedrivs smart, kunskapsorienterat och analytiskt.

Svaren på poliskrisen stavas ofta fler uniformerade poliser. Under det gångna året har de politiska partierna gjort sitt bästa för att överträffa varandra med krav på att öka antalet poliser. 

Från Juseks sida tror vi inte att lösningen är fullt så enkel. Naturligtvis måste platserna på polisutbildningarna fyllas och självklart måste polisyrket göras mer attraktivt. Men på lång sikt behövs ett helt batteri av åtgärder. 

Det viktigaste är att en mångfald av kompetenser ska känna sig välkomna och att deras kunnande tas till vara. Det låter enkelt, men har i praktiken bromsats av den interna kulturen.

 

LÄS MER: Martin Melin: Vi behöver fler riktiga poliser som jagar buset

 

Polisen behöver spetskompetens utifrån

Dagens polisorganisation behöver professionaliseras. Svensk polis behöver en mix av kompetenser och erfarenheter från alla delar av samhället. I många fall är akademisk spetskompetens en förutsättning för att möta utvecklingen med en mer komplex kriminalitet.

Terrorattacken i Stockholm och helikopterrånet i Västberga är exempel på utredningar där akademiker som operativa brottsanalytiker tillsammans med poliser gjort stor nytta för polisens utredningsverksamhet. 

Polisen har kontoriserats och poliser tillbringar på många håll mer tid med blanketter och interna projekt än i kärnverksamheten. 

Genom att anställa fler akademiker inom polisen och se till att kvalificerade handläggare och administratörer avlastar poliserna kan arbetstid frigöras för polisens kärnverksamhet. 

Lagstiftningen om att andra än poliser – precis som åklagare – kan leda förundersökning finns på plats, men i praktiken bromsas utvecklingen av en ålderstigen inre kultur. På samma sätt ifrågasätts utredares befogenheter, trots att de är beslutade av riksdagen.

 

LÄS MER: Nu krävs en rikpolischef som vill sätta åt gängen med full kraft

 

Akademiker gör stor nytta i polisutredningar

Terrorattacken i Stockholm och helikopterrånet i Västberga är exempel på utredningar där akademiker som operativa brottsanalytiker tillsammans med poliser gjort stor nytta för polisens utredningsverksamhet. Det finns behov och utrymme för experter och specialister att bidra ännu mer tillsammans med poliser i Polismyndighetens viktiga uppgift.

Om ett par veckor tillträder Anders Thornberg sin nya tjänst. Från Juseks sida ser vi fram emot en välbehövlig nystart för Polismyndigheten. 

Svaren på polisens kris är kanske inte så enkla men om all den samlade kompetens som finns inom myndigheten används på rätt sätt är vi övertygade om att dagens utveckling kan vändas.

 

Av Sofia Larsen

Ordförande för Jusek 

Lars Modig

Företräder Jusek och Saco-S inom Polisen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag