Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nej, det var inte
alls någon kupp

Cecilia Wikström, Fredrick Federley och Soraya Post.

Förra veckan valdes Cecilia Wikström till ordförande för ett av utskotten i EU-parlamentet och blockerade då en ledamot från EFDD där Sverigedemokraterna ingår. Miljöpartiets Isabella Lövin kallade detta för en kupp, när det i själva verket var demokratiska omröstningar, skriver Cecilia Wikström, Fredrick Federley och Soraya Post.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Europaparlamentet rymmer efter det senaste valet allt från uttalade nynazister och fascister till hämningslösa populister och bokstavstroende kommunister. Nu krävs det att de av oss som står för de värden på vilka det Europeiska samarbetet är grundat visar att vi kommer att ta fajten mot populism, rasism och extremism under den kommande mandatperioden.

Mot den bakgrunden har de tre stora grupperna, konservativa, socialdemokrater och liberaler gått samman för att skapa en koalition för att fortsätta reformera och förbättra det Europeiska samarbetet. Även om det finns mycket som skiljer oss åt i olika sakfrågor vill vi vara en aktiv del i att fortsätta bygga ett starkt Europa och ett starkt Sverige.

Koalitionen av dessa tre grupper har hittills beslutat att ledamöter från den populistiska och främlingsfientliga grupp som kallas EFDD och som bland annat inkluderar Sverigedemokraterna och en representant från franska Nationella Fronten inte ska ges uppdrag att leda parlamentets olika utskott. Det är självklart att alla ledamöter i Europaparlamentet ska ha samma rätt att fullt ut utöva sitt mandat och söka allianser och stöd för den politik som de vill föra.

Det innebär däremot inte någon automatisk rätt att få leda parlamentets arbete på olika områden. För detta krävs ett grundläggande stöd från kollegerna, ett stöd som våra grupper inte kan ge till EFDD-gruppens ledamöter.

Vi är mycket förvånade över de aggressiva reaktionerna främst från Miljöpartiets två ledande företrädare Isabella Lövin och Peter Eriksson på detta beslut.

I en krönika på sin blogg medger Isabella Lövin att hon tycker att det vore nödvändigt att blockera representanter från vissa extrema partier från att ha denna typ av ledande uppdrag men uppenbart inte representanter från Sverigedemokraternas grupp.

Det är alltså inte fråga om något principiellt motstånd från att hindra vissa ledamöter från att ha vissa uppdrag utan ett aktivt stöd till EFDD gruppen i allmänhet och den populistiska italienska Femstjärnerörelsen i synnerhet. I blogginlägget beskrivs de senare som varandes en närmast föredömlig samling "folkrörelsemänniskor" och "miljöaktivister".

Faktum är att Beppe Grillo, ledaren för Femstjärnerörelsen, är en populist av värsta sorten som varken räds för att anklaga medierna för att ingå i en judisk världskonspiration eller att hetsa sina anhängare mot enskilda journalister som dristat sig att granska rörelsen kritiskt. Det är ett parti som fattat ett medvetet beslut om att organiserat samarbeta med både Sverigedemokraterna och en ledamot från den franska Nationella Fronten.

Att detta är personer som Miljöpartiets ledamöter ser som föredömen är närmast absurt.

I riksdagen är det helt annorlunda, där har Miljöpartiet nämligen varit med och blockerat Sverigedemokraterna från att få inflytelserika positioner i riksdagsutskotten. Tack vare detta är det i dag inte någon Sverigedemokrat som sitter som ordförande eller vice ordförande i något av riksdagens utskott.

Mot denna bakgrund blir kritiken mycket märklig.

Demokrati innebär inte att en högljudd minoritet, för det är faktiskt detta det är frågan om, har rätt att leda det parlamentariska arbetet och driva igenom sin vilja mot majoritetens. Demokrati är att bygga allianser och söka stöd för sin politik. Det som av Miljöpartiet nu beskrivits som en kupp i Europaparlamentet var i själva verket demokratiska omröstningar där de ledamöter som samlade en överväldigande majoritet av kollegernas förtroende fick uppdraget att leda parlamentets utskott.

Miljöpartiet vill i stället tvinga denna majoritet att rösta fram populister med svagt stöd som organiserat samarbetar med öppet rasistiska partier. Besynnerligt är bara förnamnet.

 

Soraya Post,

Europaparlamentariker, Fi.

 

Fredrick Federley,

Europaparlamentariker, C.

 

Cecilia Wikström,

Europaparlamentariker, FP