Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nej – barnen ska inte sitta ensamma och spela spel

Anna Ekström (S), utbildningsminister.Foto: KRISTIAN POOHL
Isak Skogstad, lärare och skoldebattör.

Jag litar på förskollärarna. De kan avgöra när och hur digitala verktyg ska användas för att stimulera barns lärande, skriver utbildningsminister Anna Ekström i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Isak Skogstads replik på min debattartikel förbryllar mig. I artikeln betonar jag att användningen av digitala verktyg i förskolan inte handlar om att barn ska sitta mer framför skärmar, eller att plattor och datorer ska användas som barnpassning. Isak Skogstad reagerar upprört och hävdar att jag hycklar. 

Men nej, barn i förskolan ska inte sitta ensamma med en platta och titta på film eller spela spel. Nej, regeringen har inte fattat något beslut om vilken typ av digitala verktyg som ska användas i förskolan. Inte heller att det ska finnas ett visst antal plattor per barn. I regeringens digitaliseringsstrategi anges det tvärtom att det är en fördel om förskolebarnen inte har tillgång till ett eget digitalt verktyg. 

Läroplanen är tydlig

Jag litar på förskollärarna. De kan avgöra när och hur digitala verktyg ska användas för att stimulera barns lärande. 

Läroplanen är tydlig med att barn i förskolan ska röra på sig, leka, lyssna på sagor och träna sociala färdigheter. När digitala verktyg, till exempel kameror, robotar och animeringsappar, används i undervisningen, ska de användas på ett sätt som stöttar utveckling och lärande. Så kan undervisningen i förskolan med dess breda uppdrag lägga grunden för alla barns livslånga lärande. 

 

Av Anna Ekström

Utbildningsminister (S)