Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazisterna har vunnit – var är polisens självkritik?

När människor misshandlas och hotas av nazister så handlar det inte om upplevd otrygghet, det kalla fakta – verkligheten, skriver Jan Scherman och Robin Enander.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Robin Enander, verksam i föreningen Juridikfronten.
Jan Scherman, diversearbetare i media och före detta TV4-chef.Foto: LARS LINDQVIST / DN / TT / DN

NMR:s attacker i Almedalen är ett symtom på polisens misslyckade arbete mot hatbrotten. Polisen behöver ägna sig åt självkritik i stället för skryt och bortförklaringar. Tillsätt en haverikommission, skriver Jan Scherman och Robin Enander.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det tog tre dagar så vann nazisterna kampen i Almedalen. Politiska tal, konferenser och utställningar kunde inte genomföras utan hot och störningar. Nollvisionen punkterades direkt. Nazister blockerade i tisdags entrén till en fotoutställning med bilder på överlevare från förintelselägren. En handfull män klädda i svart gick in i utställningslokalen och skrek: Jävla mytomaner! Det höll på ett tag. Sedan kom polisen.  

Samma lilla gäng från Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, blockerade i måndags ingången till Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält. Skrik och skrän. En kvinna från förbundet gick ut och bad om respekt för mötesordningen. Det tog ett tag innan polisen kom.

Det blev också bråk när ABF hade möte med rubriken ”Inga nazister på våra gator – men hur?” NMR var där och filmade. Det blev stökigt när en nazist började gå fram till panelen. Polis skyndade till, men det var en av deltagarna som räddade situationen genom att ställa sig i vägen.

Förbud är att starta i fel ände

Det pyr av missnöje bland de vanliga besökarna. Och på nytt har partiledare som Jonas Sjöstedt ropat på skärpta lagar. I ett utspel kräver nu justitieminister Morgan Johansson förbud mot nazistiska organisationer. Ulf Kristersson upprepade offentligt dagen efter sitt tal i Visby att han vill ändra grundlagen och förbjuda våldsbejakande rörelser – oavsett om det är höger, vänster eller religiöst.

Vi tycker det är att starta i fel ände! Vi kräver i stället en haverikommission, som granskar polisens misslyckanden med att stoppa och utreda nazisternas och andras, flagranta och frekventa hatbrott. 

Polisen kunde alltså inte göra den research som uppenbarligen NMR gjort – nämligen gå igenom det officiella Almedalsprogrammet, där man lätt hittar platser där det finns risk för nazistattacker.

Det som händer i Almedalen händer över hela Sverige. Almedalen har dock utmärkt sig. Under 2017 och 2018 ledde nazisternas aktioner med skadegörelse, misshandel, skanderande av brottslig hets och störningar av möten till totalt 49 förundersökningar. Av dessa har 43 lagts ner. Ett par åtal har väckts, men ingen nazist är dömd. Polisen har förklarat att man fokuserat på att dokumentera genom att till exempel filma så att lagföringen skulle förenklas, vilket uppenbarligen misslyckats då många ärenden är nedlagda i brist på bevis. 

Ridande poliser och Bagdad Bob

Nu är det fler poliser i Visby. Och polisen är mer synlig. Det finns till och med ridande polis på plats. Men polisen kunde alltså inte göra den research som uppenbarligen NMR gjort – nämligen gå igenom det officiella Almedalsprogrammet där man lätt hittar ett par platser där det fanns uppenbar risk för nazistattacker. Typ – utställning om förintelsen, tält med Israels flagga eller seminariet om hur nazisterna ska stoppas. 

Polisens förklaringar till varför man misslyckats påminner om Bagdad-Bob. Ja, alla minns väl Saddam Husseins pr-general, som ständigt talade om att kriget var på väg att vinnas trots att alla visste att nederlaget var ett faktum. 

Polisens Bagdad-Bob är presstalespersonen Carina Skagerlind, som de senaste dagarna verkar ha gått in i red alert-läge. Hon har i ackordstempo pumpat ut tweets. Först tillstår hon att polisen inte gjort allt rätt. Sedan blir det tvärtom, allting rätt. Alla hatbrottsärenden från Visby är hanterade. Fast de flesta förundersökningar har lagts ned. Almedalen är en trygg plats, säger Skagerlind. Människors rädsla, reduceras till ”upplevd otrygghet” utan närmare skäl. 

Slaget är alltså vunnet, trots att det är förlorat. 

Misshandel och hot är fakta  

När människor misshandlas och hotas, eller när Pride-demonstranter attackeras av nazister från en organisation som av SÄPO bedöms ha kapacitet att begå grovt våld och eventuellt terrorbrott så är det kalla fakta – verkligheten. Det är direkt felaktigt och förklenande att kalla detta för känslomässig och upplevd otrygghet. Rädslan är reell. Fråga dem som blir attackerade. 

Nazisterna har vunnit. Och polisen misslyckats. Det är ett nederlag för demokratin. Polisens egen Bagdad-Bob må tycka vad hon vill.

EU har ställt frågan om antisemitism. I Sverige väljer 80 procent av de tillfrågade judarna att inte anmäla brott och en majoritet saknar tilltro till samhällets förmåga att garantera dem säkerhet. Bilden bekräftas i BRÅ:s nyutkomna studie. I en rapport av forskaren och polisen Stefan Holgersson visar det sig att polisen tappar bort anmälningar om hatbrott på nätet. I polisregion Väst försvann 22 procent av anmälningarna. Pågående utredningar om hatbrott från Almedalen drar ut på tiden. Ett fall av hets mot folkgrupp har två år senare inte utretts färdigt. Ett annat hatbrott riskerar att preskriberas om några dagar. Det finns skäl till polisiär självkritik, i stället för skryt och bortförklaringar.

Ett nederlag för demokratin

I årets upplaga av Almedalsveckan har RFSL valt att inte komma. Botkyrka kommun är en annan aktör av flera som påverkats av säkerhetsläget och skickat färre deltagare. Nazisterna har vunnit. Och polisen misslyckats. Det är till yttermera visso ett nederlag också för demokratin. Polisens egen Bagdad-Bob må tycka vad hon vill.

Almedalen är ett symtom på ett större problem med polisens och åklagares bristfälliga förmåga att bekämpa hatbrott. Därför är det nu hög tid att en grupp av oförvitliga kvinnor och män får regeringens uppdrag att granska polisens misslyckade arbete mot hatbrotten. Det handlar om att tillsätta en haverikommission med uppdrag att ta fram åtgärder för en nollvision när det gäller brott mot demokratin. Låt advokatsamfundets avgående generalsekreterare Anne Ramberg leda arbetet.

Detta är en effektivare och klokare väg än att reflexmässigt ropa på nya lagar eller inskränkningar av grundlagen.

Av Robin Enander

Verksam i föreningen Juridikfronten

Jan Scherman 

Diversearbetare i media och före detta TV4-chef