Nazisterna blev i alla fall glada, Betnér

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Betnérs svar

är lika skrämmande som det är avslöjande. I sitt nummer i Stockholm live - och i Expressen 7/11 - behandlas judarna som EN grupp när han talar om judisk dominans inom media. Judarna är inte individer med olika dagordning och ambitioner. Jag har för mig att detta konspiratoriska tänkande, där judar buntas ihop, funnits tidigare i historien, Magnus Betnér har tydligen tio poäng i rastänkandets historia, han kan nog kolla upp när den synen var på modet. När Betnér påstår att judarna "bara äger 45 procent av media i Sverige" så syftar han bland annat på familjen Bonnier, förmodar jag, även om siffran är grovt överdriven. Men Betnérs definition av judar är intressant. Att familjen består av många personer, som över huvud taget inte ser sig som judar, tycks inte ha föresvävat honom. Och gör följande tankeexperiment: om det kommit hit en grupp valloner, som startade tidningar för ett antal generationer sedan, hade det varit relevant att påpeka det nu? Sannolikt inte. Men en gång jude alltid jude i somligas ögon. Magnus Betnér skriver vidare att han inte vill få till en jämförelse mellan olika folkmord för att mäta tragedier. Men det är just det han gör i sin artikel och i Stockholm live. Betnérs nummer handlade inte främst om att vi måste minnas offren i Kambodja och Rwanda, i stället var judarna gnälliga. Med fånig röst, som vore han en gammal gubbe, får juden tjata om förintelsen, att den gör att det är mest synd om oss. Detta osmakliga påhopp ska nu tolkas som att judarna inte ska ha ensamrätt på lidandet (och jag kan försäkra att vi mer än gärna delar med oss). Men det är Magnus Betnér som väljer att spela ut ett lidande mot ett annat - inte de diffusa "judar" han kritiserar.

Därmed spelar han

de grupper, som förnekar och relativiserar Förintelsen, i händerna. Och det finns en viktig distinktion. Det är ingen som förnekar att rwandier mördades under de mest bestialiska former. Det är ingen som sprider sitt hat mot olika grupper i Rwanda i dag. Däremot finns det grupper som förnekar och relativiserar Förintelsen, och som därigenom försöker att förminska det lidande som judarna utsattes för. Syftet för dessa grupper är att rentvå nazismens gärningsmän och att legitimisera ett fortsatt judehat.   

Det är inte svårt att visa

vilka som blir glada av Betnérs intsatser.    Nationalsocialistisk front uttrycker stor tillfredsställelse med Betnérs uttalande: "skämtet var oerhört träffande eftersom judarna utgör cirka 20 000 personer i Sverige men ändå har en oerhörd makt över media?"    Och om  Betnérs svar skriver Nationalsocialistisk front: "Efter att upprepade gånger ha läst artikeln kan den-svenske.com konstatera att Betnér säkert gör vad han kan för att klara sig undan en framtida stämpel som antisemit men att han antagligen misslyckas i och med artikeln. Till och med juden Finkelstein har angripits för att vara antisemit av den sionistiska lobbyn, det samma lär bli domen över en ickejude som hänvisar till honom och som till råga på allt vågar påtala den judiska dominansen inom media." På Betnérs egen hemsida skriver någon i gästboken: "Jag blir mörkrädd när jag tänker på att en så humorbefriad fundamentalist som Willy Silberstein varit utrikeschef för Dagens Eko. Han har ju ändå varit med i styrelsen för Samfundet Sverige-Israel. Endast en idiot kan ju tro att det inte är för israels sak han attackerar dig i Expressen."   

Jag har aldrig suttit med i styrelsen

för Samfundet Sverige - Israel. Jag nämnde inte Israel i mitt inlägg. Men likafullt har jag som jude automatiskt min egen dagordning i vissa personers ögon: att attackera en ståuppkomiker för att jag vill tjäna Israels syften.    Magnus Betnér stimulerar dessa mörka krafter i Sverige, hatet får näring. Detta i ett land där vi måste ha polis vid våra judiska skolor och rigorös bevakning av våra synagogor. WILLY SILBERSTEIN    

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag