Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nattsvart för tidningarna – då förbereds nådastöten

Ett nytt system för insamling av bland annat tidningspapper ska införas vid årsskiftet. Svenska tidningar drabbas då av ett mycket tungt ekonomiskt slag, skriver Christer Nylander.
Foto: SHUTTERSTOCK
Christer Nylander (L) är ordförande i kulturutskottet.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT

Hoten mot svenska tidningars överlevnad har ökat kraftigt och efter corona är läget nattsvart.

Ovanpå det läggs det nya systemet för pappersåtervinning, en merkostnad för branschen på hundratals miljoner. Lägg det på is – eller hitta en lösning som inte innebär tidningsdöd, skriver kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det talas om i dessa dagar att samhällsviktiga funktioner måste skyddas: sjukvård, matleveranser, betalsystemet, polisen etcetera. Jag menar att seriös nyhetsförmedling måste finnas med högt på den listan. Journalistik är en samhällsviktig funktion. Det gäller inte minst i orostider.

Hoten mot svenska tidningars överlevnad har ökat kraftigt på sistone. Annonsutvecklingen har varit dyster länge och är nattsvart efter corona. Samtidigt som läsarintresset är större än någonsin sinar intäktsströmmarna. Inte bara annonser om kultur, resor och nöjesarrangemang bokas av utan avmattningen märks brett.

I likhet med flera röster från branschen tror jag att ett antal akuta insatser för att rädda den seriösa journalistiken blir nödvändiga. Jag följer detta noga i min roll som kulturutskottets ordförande och får dagligen rapporter om hur besvärligt läget är och hur avgörande de närmaste månaderna är för vårt framtida medielandskap. 

Papperstidningarna behövs

Det som just nu sker är att hela samhället går från fysiska möten till virtuella. Någon kan tycka att detta är en bra lösning också för tidningarna: deras innehåll finns ju redan på nätet. Men problemet med denna speciella bransch är att kunderna visserligen i allt större utsträckning finns på nätet medan huvuddelen av intäkterna fortfarande kommer från annonser och prenumerationer på de fysiska produkterna, papperstidningarna. Betalviljan för nyheter på nätet stiger visserligen, men för långsamt.

Att nu tvinga in tidningarna i ett system som kraftigt ökar kostnaderna blir förödande för branschen

Därför måste vi ett antal år fortsätta att värna om papperstidningarna, dels för att de spelar en viktig roll för en viss läsargrupp, dels – och kanske framför allt – för att de är avgörande för existensen av journalistik med kvalitet.

Återvinningsregler kan bli dödsstöten

Många svenska lokaltidningar har fått nya ägare de senaste åren. Men inte ens dessa nya, starkare ägare kan förväntas driva förlustaffärer hur länge som helst. Bland dessa nya ägare finns två norska koncerner, Polaris och A-media, och från Norge rapporteras nu att många medieägare planerar neddragningar. 

Trots den redan mycket besvärliga situationen förbereds nu ett nytt slag mot tidningarna. Ett nytt system för insamling av bland annat tidningspapper ska införas. Om det genomförs så som det nu ser ut från och med 1 januari 2021, skulle svenska tidningar drabbas av ett mycket tungt ekonomiskt slag. Detta mitt i den långsiktiga omställning som pågår sedan en tid tillbaka till följd av digitaliseringen och mitt i den akuta kris som coronaviruset skapat.

Belastas med 450 miljoner

För tidningsbranschen medför detta en merkostnad på hundratals miljoner kronor – 450 miljoner har nämnts. Det blir en påspädning av förväntade förluster som ett antal tidningar helt enkelt inte kommer att orka bära.

Återanvändning av gamla tidningar är en svensk framgångssaga där 90 procent samlas in, vilket är världsrekord. Det är naturligtvis vettigt att ha ett system där hushållen enkelt kan se till att också annat återanvänds, allt från glas till metall och matavfall. Men att nu tvinga in tidningarna i ett system som kraftigt ökar kostnaderna blir förödande för branschen.

Att förbättra återvinningen är bra i sig. Men låt inte detta goda bli en fiende till ett annat gott, den samhällsviktiga journalistiken. Det rimliga är att antingen vänta några år med att föra in tidningarna i det nya systemet, eller finna en annan lösning för återvinning av papper som inte innebär tidningsdöd.


Av Christer Nylander (L)

Kulturutskottets ordförande