Karin Enström (M). Foto: Sven LindwallKarin Enström (M). Foto: Sven Lindwall
Karin Enström (M). Foto: Sven Lindwall
Hans Wallmark (M). Foto: Sven LindwallHans Wallmark (M). Foto: Sven Lindwall
Hans Wallmark (M). Foto: Sven Lindwall

Natoutredningen består av flera myter

Publicerad

Stina Oscarsson och Pierre Schori skriver på Expressen Debatt att ett svenskt medlemskap i Nato bör undvikas. Vi är av motsatt uppfattning, skriver Karin Enström och Hans Wallmark, (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi vill ha en färdplan mot ett svenskt Nato-medlemskap. En debatt om ett svenskt Nato-medlemskap är något vi välkomnar men författarnas argumentation bygger på en rad myter.

Exempelvis påstår Natomotståndare ofta att ett Nato-medlemskap innebär att vi skulle behöva ha kärnvapen på svensk mark. Det stämmer inte. Alla Nato-medlemmar har vetorätt. Norge och Danmark har ett direkt undantag mot kärnvapenbasering och Norge har varit en stark förespråkare för kärnvapennedrustning.

I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge är Nato med dess försvarsgarantier avgörande för att upprätthålla säkerheten i Europa. Men skillnaden mellan medlemmar och icke-medlemmar har blivit allt skarpare. Vi måste se vad Ryssland gör och lyssna på vad Nato säger.

 

Det är snart två år sedan Ryssland illegalt annekterade Krim och inledde sitt aggressiva agerande i östra Ukraina. Sedan dess har den ryska kärnvapenretoriken kraftigt stegrats, kränkningarna och incidenterna i vårt närområde ökat. Det enda som tycks vara oföränderligt är den ryska oberäkneligheten.

Varken vår egen solidaritetsförklaring eller EU:s solidaritetsklausuler ger några bindande garantier som är tillräckliga som skydd. Därför måste vi utveckla en färdplan för svenskt Natomedlemskap.

 

Karin Enström

Utrikespolitisk talesperson (M)

Hans Wallmark

Försvarspolitisk talesperson (M)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag