Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nato är billigt och säkert

I sin debut som säkerhetspolitisk analytiker påstår Leif Pagrotsky att ett svenskt Nato-medlemskap skulle bli dyrt och farligt. Han har fel.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Först kostnaderna. Pagrotsky påstår att vi skulle få betala över 30 miljarder mer för försvaret. Men NATO är en mellanstatlig organisation och därför bestämmer alla medlemmar över sin försvarsbudget.

Sedan säkerheten. Pagrotsky hävdar vi skulle bli indragna i krig över hela världen. Men NATO-stadgan omfattar bara det ”nordatlantiska området”, det vill säga Europa och de atlantiska delarna av Nordamerika. Angrepp i Stillahavsområdet har inte med Nato att göra. Han menar också att Sverige har ”stor chans” att hålla sig utanför en konflikt i Europa. Det kan man bara tro om man sovit sig igenom utvecklingen de senaste 15 åren. Vi är med i EU, som bygger på politisk solidaritet. Skulle ett EU-land angripas skulle vi direkt bli inblandade, även militärt genom vår solidaritetsförklaring från 2009.

Slutligen Ryssland. Att Ryssland skulle provoceras och att vi därför ska stå utanför Nato är ett mycket svagt argument. En säkerhetsdörr kan inte ses som provocerande för en kofot. Vi har dessutom sett att rysk militär redan övar mot Sverige. Då vi skurit ner försvaret med över 90 procent – främst när Pagrotsky satt i regeringen – och saknar alliansförsäkring kan vi sitta illa till i framtiden.

Ett Nato-medlemskap skulle därför ge oss alltså avsevärt ökad säkerhet till en kostnad vi bestämmer själva. Att man av ideologiska skäl kan vara emot NATO ändå är en annan sak.


Mike Winnerstig är doktor i statsvetenskap och ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien

0