Anders Åkesson.Anders Åkesson.
Anders Åkesson.
Rickard Nordin.Rickard Nordin.
Rickard Nordin.
Per Bolund. Foto: (C) PELLE T NILSSONPer Bolund. Foto: (C) PELLE T NILSSON
Per Bolund.  Foto: (C) PELLE T NILSSON

Nationella flygskatten är helt fel väg att gå

Publicerad

Bland annat har SAS varnat för att långflygningar riskerar flyttas till Köpenhamn om skatten införs, skriver Rickard Nordin och Anders Åkesson (C).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Finansmarknadsminister Per Bolund har i dag meddelat på en pressträff att regeringen kommer föreslå en flygskatt i höstbudgeten. 

Det innebär att de går emot en majoritet i trafikutskottet, som redan tagit beslut om ett tillkännagivande om att regeringen ska skrota planerna på en nationell flygskatt och i stället fokusera på internationella styrmedel. Anledningen är enkel: En nationell flygskatt funkar inte. 

För det första innebär en nationell flygskatt inte lägre CO2-utsläpp. "Det får inga konsekvenser för utsläppen på resor inom EU. Det leder bara till en omfördelning av utsläppen inom EU:s handelssystem", har Konjunkturinstitutets forskningschef inom miljöekonomi slagit fast i Dagens Industri. 

Flera av dem riskerar att behöva stänga.

Vad en nationell flygskatt däremot leder till är stora skador på jobben och ekonomin. Flygbranschen räknar med cirka 10 000 färre jobb och 5,4 miljarder i lägre tillväxt. Många av jobben som försvinner finns långt ifrån storstäderna, på de regionala flygplatser som redan kämpar för sin överlevnad. Flera av dem riskerar att behöva stänga. Andra jobb som kan förloras finns i besöksnäringen, som tappar kunder när det blir dyrare att flyga inom Sverige.

 

Regeringens förslag om en nationell flygskatt har fått massiv kritik av en lång rad remissinstanser. Bland annat har SAS varnat för att långflygningar riskerar flyttas till Köpenhamn om skatten införs. SAS pekar också på att flera linjer bli olönsamma och får lägga ned, framför allt dem som går mellan mindre städer.

Centerpartiet ser hellre att man fokuserar på en internationell flygskatt, så att reglerna blir likadana för alla länder. Då får skatten effekt på riktigt och blir inte bara en bricka i ett spel, där mindre flygutsläpp i Sverige äts upp av ökade utsläpp från tyska kolkraftverk. 

Då slipper Sverige förlora konkurrenskraft för att man valt att gå fram på egen hand med en nationell flygskatt. Den som tvekar på att så blir fallet kan ringa Danmark eller Irland. I bägge länderna infördes en nationell flygskatt – men skatten drogs snart tillbaka eftersom ekonomin tog för mycket skada. 

 

Men det viktigaste handlar inte om skatter. För att flyget ska bli miljövänligt behövs stora satsningar på förnybart flygbränsle. Det är redan verklighet. Nyligen startade världens första kommersiella flyglinje som går på förnybara bränslen från skogsrester. 

Det viktigaste handlar inte om skatter.

Som ett av EU:s skogrikaste länder borde det vara en självklarhet för Sverige att gå före i den utvecklingen. Då måste produktionen av biodrivmedel öka. Där borde regeringen lägga sitt fokus. Det ger fler svenska gröna jobb och kan hjälpa världen att ställa om. 

I stället väljer nu regeringen att gå fram med den starkt kritiserade nationella flygskatten. Det är helt fel väg att gå – både för jobben och klimatet.

 

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson

Anders Åkesson (C), trafikpolitisk talesperson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag