Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Narkotikadöden krossar familjer – regeringen blundar

Anders W Jonsson är Centerpartiets vikarierande partiledare och ledamot i socialutskottet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: JOHANNA LUNDBERG/BILDBYRÅN

Narkotikadödligheten i Sverige har ökat kraftigt de senaste tio åren och är näst högst i hela EU. Varje dag slussas människor runt i systemen och får inte den livsviktiga vård de behöver. 

Varför är den S-ledda regeringen så ointresserad av att förändra svensk missbruksvård? skriver Anders W Jonsson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ivans liv tog slut i november. Han dog av en överdos, samtidigt som han kämpade för att få rätt till vård. Det berättar hans mamma Laila i veckans ”Kalla fakta”, som granskar den höga narkotikadödligheten i Vilhelmina i Västerbotten. Vi är också många som bär med oss minnet av 29-åriga Sannes berättelse i ”Uppdrag granskning” från 2018. Där hon, som led av såväl missbruk som psykisk sjukdom och anorexi, flyttades runt mellan olika vårdgivare 14 gånger på 12 dagar. Men missbrukets helvete tar sig även andra uttryck.

Som i berättelserna från 33 mammor, i boken ”Vi begravde våra barn”. Om deras kamp för sina barn och mot deras missbruk av droger och läkemedel, från en strid som drogerna och sorgen gick segrande ur. Tragedier som berör på djupet, men som också fungerar som vittnesmål över en missbruksvård och en narkotikapolitik som inte fungerar.

Kraftig ökning i Sverige

Narkotikadödligheten i Sverige har ökat kraftigt de senaste tio åren och är näst högst i hela EU. Hundratals ungdomar dör på grund av narkotika varje år. Tusentals missbrukare, deras anhöriga och vänner, lever mitt i en pågående katastrof. Det är ett svek mot enskilda människor och ovärdigt ett land som Sverige. Det måste förändras.

Ivan Lindblad är ett av offren för narkotikadöden som skildras i ”Kalla fakta”.
Foto: Kalla Fakta/Privat

Centerpartiet har drivit på för att komma framåt i de här frågorna. Vi fick med oss socialutskottet på att utreda hur sjukvården kan ta över huvudansvaret för missbruksvården och en gemensam tvångslagstiftning för personer med behov av insatser från både missbruksvården och psykiatrin. Ett helt enigt socialutskott är också överens om att utvärdera svensk narkotikapolitik för att säkerställa att den bygger på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering. 

Regeringens totala ointresse

Tyvärr tycks vare sig statsministern eller socialministern dela vårt, eller för den delen sina partikollegors, engagemang i dessa viktiga frågor.

Idag, nästan ett år sedan tillkännagivandet om att låta sjukvården ta över ansvaret för missbruksvården och om en gemensam tvångslagstiftning, finns det fortfarande inget lagförslag från regeringen på riksdagens bord. Trots upprepade frågor kan inte Stefan Löfven redogöra för när hans regering tänker återkomma i frågan.

På samma sätt nonchalerar socialminister Lena Hallengren riksdagens beslut. När ett enigt socialutskott krävde att regeringen utvärderar narkotikapolitiken och kommer framåt mot en nollvision mot narkotikarelaterade dödsfall. Då var socialministerns första åtgärd att direkt stänga dörren för att ens titta på hur kriminalisering av eget bruk har påverkat narkotikadödligheten.

Lagen kriminaliserar en sjukdom

Lagen som kriminaliserar eget bruk kom 1988 och innebär att det är olagligt att ha narkotikaklassade substanser i blodet. Syftet var att avskräcka människor från att ta droger. Problemet är bara att lagen i stället fått effekten att människor med missbruksproblem håller sig borta från sjukvården, för att undvika att bli påkomna med substanser i blodet och därigenom begå ett brott. I stället för att avskräcka har lagen kriminaliserat deras sjukdom. Eftersom lagen aldrig utvärderats vet vi inte om den fungerar preventivt, eller om tvärtom bidrar till att fler människor dör av narkotika. I Lena Hallengrens värld kommer vi heller aldrig att få reda på det.

Hallengren ställs till svars i Aktuellt

Ett samhälle bedöms utifrån hur vi bemöter våra sjuka och utsatta. Utifrån hur vi behandlar den som är i behov av hjälp och stöd. 2018 tog narkotikarelaterade dödsfall 566 människors liv. Varje dag slussas människor runt i systemen och får inte den livsviktiga vård de behöver. 

I kväll möter jag Lena Hallengren i en debatt i Aktuellt. För i detta allvarliga läge måste frågan ställas: Varför är den S-ledda regeringen så ointresserad av att förändra svensk missbruksvård, få ett stopp på narkotikarelaterade dödsfall och ge människor en ärlig chans att ta sig ut ur ett missbruk tillbaka in i livet?


Av Anders W Jonsson 

Centerpartiets vikarierande partiledare och ledamot i socialutskottet


Ivans mamma om överdosen: ”Jag bara skrek att han var död”